(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 762 Dislike
唔係好明
你都走咗
佢點搵到你?
因為你返轉頭?
仲要亂咁簽名
樓主毒過隻豬
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

民政署有免費律師

唔該巴打
即刻search緊

人哋俾緊「人埃」你咋
樓主幾歲?咩都唔識

樓主夠18歲未?
未夠既話,返屋企叫阿媽去管理處投訴
再報蘋果 「商場陷阱」「大陸玻璃門」之類
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

邊個商場

以後唔去了
點判斷點叫快點叫慢

大隻黑人開門一定大力過我地快過我地,一定唔關你事
請問樓豬有冇打算去驗下個腦
講真貪你個1萬9咩
佢地跌左跌左啦
個主席又死撚左
講真貪你個1萬9咩
佢地跌左跌左啦
個主席又死撚左

你自己on9比管理公司玩
老閪都話隻較壞左/鬆左細細力就推到好大幅度啦,況且都爆曬死無對証唔通真係為左單細野搵法証咩分分鐘佢地人工仲貴過道爛鬼門
同樣道理,當你天生大力咁啲人肥200公斤撘扶手電梯一樣,重得濟踩爆左塊鐵板唔通又要佢賠咩,唔告佢架野廢都偷笑啦,根本公眾比人用嘅野就要預大好多個承受力
為左唔知追唔追到既19000
而名譽受損
萬九咪入小額.
去睇醫生話好撚驚, 再睇心理醫生證明有創傷後遺.

佢個設施係比你推, 無警告你點知推得幾深?
重有以後你推門都驚呢? 做愛回想個畫面搞到交配唔到呢?

樓主唔撚離開現場都仲有得打

推爆門走左成粒鐘先返現場

仲創你老母傷咩傻閪

屈創傷係都即場插水

而唔係離開現場

咁都打得入屈到賠償

我幫全連登既人含撚啦

Under duress 佢簽咩都可以係無效.
一個 Reasonable person 無咩機會會遇到爆門重要係咁大, 亦無足夠法律知識清楚知道自己權利.

商場應該確保及有足夠指示, 如果你話開門過大先爆. 你道門有無提到可開合度?
PTSD 唔一定係即刻發生, 所以叫佢搵 GP 再 Refer Delayed-Onset PTSD. 再 Counter Sue

你有無推爆過商場既門? 你推爆左後點處理? 不如你又分享下?
樓主 記撚住 開門快慢唔會整爛道門,成因係 推門力度
,而 力度無得憑肉眼睇,就靠 舊門頂膠 去決定你有沒有太大力
商家佬又恃著自己大把錢,唔怕同人打官司,係度恰鳩小市民,連錄影片段都唔俾人睇下

呢單野要散出去俾多d人知,如果唔係樓主做錯既,就唔應該要樓主賠錢

(大家諗下,呢單野樓主需要既,其實唔係各位既專業意見)
乜apm有玻璃門咩
而家你都on99簽左 報蘋果搞大佢啦
萬九咪入小額.
去睇醫生話好撚驚, 再睇心理醫生證明有創傷後遺.

佢個設施係比你推, 無警告你點知推得幾深?
重有以後你推門都驚呢? 做愛回想個畫面搞到交配唔到呢?

樓主唔撚離開現場都仲有得打

推爆門走左成粒鐘先返現場

仲創你老母傷咩傻閪

屈創傷係都即場插水

而唔係離開現場

咁都打得入屈到賠償

我幫全連登既人含撚啦

Under duress 佢簽咩都可以係無效.
一個 Reasonable person 無咩機會會遇到爆門重要係咁大, 亦無足夠法律知識清楚知道自己權利.

商場應該確保及有足夠指示, 如果你話開門過大先爆. 你道門有無提到可開合度?
PTSD 唔一定係即刻發生, 所以叫佢搵 GP 再 Refer Delayed-Onset PTSD. 再 Counter Sue

你有無推爆過商場既門? 你推爆左後點處理? 不如你又分享下?

雖然 要無賴 可以屈返千零蚊睇醫生 用
但樓主 功力未夠 唔洗賠都當贏啦
自首嗰下先搞笑
成件事根本係覺得自己犯咗案咁
On9仔 即場報警入院 再吊鳩人整傷你
而家要人賠萬九既就係你

咪係,即場插水

呢家野真係鬥邊個聲大...

窮人含撚
話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

商場執住我cctv好快咁開門依個問題

點叫做快先
佢地有無貼張紙出嚟提示人應該以咩速度開門先啱
如果無你就死口話唔知度門咁化學咁易推爆
樓豬行緊大運
上蘋果啦

夾玻璃個地較(上同下)有調較阻力,玻璃俾你推得爆,姐係你太大力玻璃撞地下粒門頂整爆,有乜事查返就知,好麻煩
利申:以前做物管,最憎大力推門D仆街細路

憎班細路 唔係驚佢整爛道門,而係佢地整親受傷投訴上報紙

以前聽D保安ic吹,試過有單父母冇理任個仔跑,一野推盡,門頂都起撚左出黎爆左,父母報警想屈返商場,俾人判父母有一半責任,門照賠,賠小D咁1/3左右。
重有shk住宅每次巡邏有得填玻璃門情況係咪正常,睇到child登仔鳩up真係
首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

商場執住我cctv好快咁開門依個問題

點叫做快先
佢地有無貼張紙出嚟提示人應該以咩速度開門先啱
如果無你就死口話唔知度門咁化學咁易推爆

如果佢收埋cctv唔俾你睇,咁點叫做快都係佢講晒既姐
明恰你唔識野

諗住send email上新鴻基

你有冇腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞