(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
樓主你搵區議員傾吓,話自己無心推爆度門而且無咁多錢賠俾商場,叫個區議員陪你一齊返去同商場傾吓有無得賠少D好過喇

我試下打去問下

唔好話無心住,點都話根本比人屈,你又冇經驗抗壓力不足先認左。件事令你好困擾。將個責任帶返去管理公司到

第一次溝通唔得先試圖協商比小d

再唔得就籌期或者傾分期啦
揾唔到 保險巴打個post

你今日再去現場 補9其他人整爆隻門咪得囉
樓主真係on9
你宜加最重要係攞cctv 睇
如果你個動作只係正常開門,但係一推就爆,你告返佢轉頭都得啦
門有冇老化唔係你講
問對方拎返安裝日期同維修記錄
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品設計同有關資料例如受力程度
產品有冇相關易爛記錄
最近台風後商場有冇檢查記錄及報告等等

責任問題之外再質疑佢價錢
要求睇返單據同上面講維修同安裝資料

單據 維修報價話 內部文件唔睇得
諗住send email問

on9 仔
人地唔會俾你嫁

問左律師先啦
你仲 on99 想自己同人deal ?

佢揾律師費貴過度門
樓主真係on9

佢都認左大力同啪左去door stp 到

入撚晒無得唔認
益撚左地產佬

成件事最諗唔明點解你會返轉頭自首
樓主真係on9

入撚晒無得唔認

除非佢動作好誇張,如果唔係,用力推一下就爆既門,有乜可能入到樓主?
樓主唔一定輸

要打甩個兩點可以試下咁打

1)有無意整爛到門,唔係樓主/SHK話事,睇cctv再定,
玻璃門,門鉸,fixing,總有一part有問題可以賴,再唔係design有問題,如果道門個設計唔可以開盡,點解唔裝door closer去卸力,你估樓主你真係天生神力呀,咁SHK隻隻門都咁整 唔洗去放租 去屈人都夠啦。

2)走左去1小時後先返,更簡單啦
樓主 唔係hit and run , 有緊要事所以事後才返現場,原本返去打算投訴管理處,結果係缺乏法律知識下 被人威嚇 而去簽左個張野,返去問返自己律師意見後,覺得管理處有失實誤導之嫌。

佢係警方本簿寫左不小心
樓主真係on9

入撚晒無得唔認

除非佢動作好誇張,如果唔係,用力推一下就爆既門,有乜可能入到樓主?

仲有,佢既大力係咪真係咁大力先?
而且度門係咪喺正常情況下底受唔到樓主既大力呀?
樓主真係on9

入撚晒無得唔認

樓主講咗“當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂”
樓主唔一定輸

要打甩個兩點可以試下咁打

1)有無意整爛到門,唔係樓主/SHK話事,睇cctv再定,
玻璃門,門鉸,fixing,總有一part有問題可以賴,再唔係design有問題,如果道門個設計唔可以開盡,點解唔裝door closer去卸力,你估樓主你真係天生神力呀,咁SHK隻隻門都咁整 唔洗去放租 去屈人都夠啦。

2)走左去1小時後先返,更簡單啦
樓主 唔係hit and run , 有緊要事所以事後才返現場,原本返去打算投訴管理處,結果係缺乏法律知識下 被人威嚇 而去簽左個張野,返去問返自己律師意見後,覺得管理處有失實誤導之嫌。

佢係警方本簿寫左不小心

被管理員誤導,之後事後去現場睇返 道門設計上有問題
無提供緩衝裝置/不足/不正確使用。再幫佢檢查埋其他門都有同樣問題,再建議佢要佢出改善
巴打咁熟嘅
有膠 但好似冇用

舊門頂膠 就係放 係度門 可開關既範圍內 頂住道門 唔俾佢個鉸開得太盡 整爆道門

如果 道門 未 撞到舊膠 就爆,係門問題/膠放錯位

夾玻璃個地較(上同下)有調較阻力,玻璃俾你推得爆,姐係你太大力玻璃撞地下粒門頂整爆,有乜事查返就知,好麻煩
利申:以前做物管,最憎大力推門D仆街細路

入撚晒無得唔認

樓主講咗“當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂”

一道出入既大門,會比個客單手一推就爆,上到法庭,新鴻基輸硬
最on9係你跑左
當然即刻報警

入撚晒無得唔認

咩叫盡?開門推到盡,要有舊膠頂住,舊膠呢?
咩叫過份用力開門?推門力度 連膠門頂膠都可以撞爛/輾過 先可以叫 過份用力/太大力

唔好俾 好似/睇落 呢d字誤導
嘗試用d客觀數據 去解釋
冷靜落黎之後仲可以走去簽不小心破壞 蠢撚過隻豬
樓主肯撚定大大力推到隻門反彈再爛
On9仔 即場報警入院 再吊鳩人整傷你
而家要人賠萬九既就係你

樓主亦可以死撐,俾錢前睇cctv
唔俾你睇,即係老屈。
對門豆腐渣都要得賠,無野呀?
19000最多咪上小額錢債,又唔洗請律師,同佢玩大佢
樓主幾歲?咩都唔識

咩叫盡?開門推到盡,要有舊膠頂住,舊膠呢?
咩叫過份用力開門?推門力度 連膠門頂膠都可以撞爛/輾過 先可以叫 過份用力/太大力

唔好俾 好似/睇落 呢d字誤導
嘗試用d客觀數據 去解釋

跟本一道玻璃門,可以比一個人空手推一下就爆,間公司賠硬錢
舊門頂膠 就係放 係度門 可開關既範圍內 頂住道門 唔俾佢個鉸開得太盡 整爆道門

如果 道門 未 撞到舊膠 就爆,係門問題/膠放錯位

夾玻璃個地較(上同下)有調較阻力,玻璃俾你推得爆,姐係你太大力玻璃撞地下粒門頂整爆,有乜事查返就知,好麻煩
利申:以前做物管,最憎大力推門D仆街細路

憎班細路 唔係驚佢整爛道門,而係佢地整親受傷投訴上報紙
點解唔開口話要睇CCTV
除非你惡意整爆
否則係你可以告返佢道門整傷你

話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

見你毒撚實恰9你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞