(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
你咁柒弱智簽左logbook就建議你唔好硬打

你可以反建議話今次事件雙方都有責任

佢哋責任就係道門有冇按xx建築條例(你搵搵應該有)進行保養維護,例如定期檢查裂痕,會否你開門前就有裂痕存在?同埋係咪用合格既物料?有冇塊玻璃既安全報告?同埋是否道門冇設緩衝裝置,以上種種因素導致輕易就爛?
然後話度門的而且確係你按正常方式開啟後玻璃就爛 ,但實際原因是否完全100%係你既責任你有保留,你話基於上述各種原因,你希望可支付$(我諗5000左右?)俾貴公司,作為資助換門既費用,望貴公司理解作為一般小市民,呢個金額已經係好大負擔,會導致你近期生活拮据,希望貴公司同意 以解決今次問題

我正想email去新鴻基

咪再 on9 啦

問左律師先
唔好自己處理

好啦
有幾樣野可以講ga
Cctv 影到快唔代表大力同有撞到
佢地話好快叫佢地對比返當日其他人開門速度
開門時門頂有冇發揮應有作用或者有冇門頂
當日隨左你之外仲幾多人用過道門
有冇貼告示小心開門輕力推門

謝謝你呀巴打
我係覺得個門頂係冇發揮作用

門頂膠 個作用 係限制道門過份開張
除非你果一下開門 連舊膠都撞爛,否則無可能話你過度用力。
無舊膠就更易
驚到走
之後仲要翻去
其實屈佢整傷就冇乜可能
雖有揾下議員睇下點拆

講得呢句
抵你比人屈錢

應該講大話?
隔左咁耐
其實屈佢整傷就冇乜可能
雖有揾下議員睇下點拆

講得呢句
抵你比人屈錢

應該講大話?
隔左咁耐

算啦 賠啦
做人咁笠糯
如果冇記錯 CCTV 係佐證 唔可以做主證
第二 CCTV 錄影 fps 數多少 都好影響CCTV片中入面既動作快慢

咁主證係咩?
依啲真係要賴返佢

仲要惡過佢

啲保安係咁撚低賤

如果條係啲巴辣大陸女人

佢應該都唔會告

因為驚佢告返轉頭

講真你一開始已經當左自己錯

咁真係無得玩

道門咁易爛係佢地嘅問題

點會關你事

錯嘅應該係佢地
係推得快 又推到盡嘅 好似係

當時佢仲話要我俾$2500 接金 再簽張賠償同意書先俾走
簽左 你唔講都唔記得
但係俾幾個警察夾住 嚇到仆街咁簽

簽左姐係承認個責任係你度
講真佢度門爆左suppose 應該係你報警話受傷
不過我明白當時第一下一定覺得自己做錯野
加上咁撚多人你又會驚

果日係星期日
爆完之後全場静哂…
我當時承認左話賠 但當時話一萬左右
又話有得講價
咪結果簽左

你都認左 好難翻供
點解要返去
因為爆左門 所以怕警察通緝你?

驚cctv影到相
話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

商場執住我cctv好快咁開門依個問題

快定慢呢d 個人主觀,你應該屌返佢冇標語寫住叫人輕力推門
如果冇記錯 CCTV 係佐證 唔可以做主證
第二 CCTV 錄影 fps 數多少 都好影響CCTV片中入面既動作快慢

咁主證係咩?

其他路過見到案發經過既人

On9先會email

其實睇樓主講野應該智力真係有少少問題

口頭探口風先
但你唔科水想上庭會有風險
你估你實贏架

個保安郁d又話再報警
依家都係揾下議員睇下可以點deal
唔send email啦
個保安死針住正常使用下係唔會有事

因為依家唔係正常情況
反問返佢有無
每日檢查紀錄 - 究竟有無人去每日檢查道門
保養維修紀錄 - 對上個次維修幾時
可以賴日久失修又無人發現

樓主最on9係 返轉頭 自首
正常情況,佢地管理層 仲驚到仆街 怕整傷人上報紙
,之後就屌7 工程維修部 無好好檢查道門。
依家竟然有人肯賠錢了事,保險都省返。
點解要返去
因為爆左門 所以怕警察通緝你?

驚cctv影到相

你最戇尻係當左自己有錯

但事實上錯嗰個係佢地

自己都唔識得保護自己

咪比人蝦囉
笠水笠到咁
又亂簽
你咁柒弱智簽左logbook就建議你唔好硬打

你可以反建議話今次事件雙方都有責任

佢哋責任就係道門有冇按xx建築條例(你搵搵應該有)進行保養維護,例如定期檢查裂痕,會否你開門前就有裂痕存在?同埋係咪用合格既物料?有冇塊玻璃既安全報告?同埋是否道門冇設緩衝裝置,以上種種因素導致輕易就爛?
然後話度門的而且確係你按正常方式開啟後玻璃就爛 ,但實際原因是否完全100%係你既責任你有保留,你話基於上述各種原因,你希望可支付$(我諗5000左右?)俾貴公司,作為資助換門既費用,望貴公司理解作為一般小市民,呢個金額已經係好大負擔,會導致你近期生活拮据,希望貴公司同意 以解決今次問題

On9先會email

其實睇樓主講野應該智力真係有少少問題

完全唔係正常智力嘅表現
我懷疑小學生仲醒過佢
有幾樣野可以講ga
Cctv 影到快唔代表大力同有撞到
佢地話好快叫佢地對比返當日其他人開門速度
開門時門頂有冇發揮應有作用或者有冇門頂
當日隨左你之外仲幾多人用過道門
有冇貼告示小心開門輕力推門

謝謝你呀巴打
我係覺得個門頂係冇發揮作用

門頂膠 個作用 係限制道門過份開張
除非你果一下開門 連舊膠都撞爛,否則無可能話你過度用力。
無舊膠就更易

巴打咁熟嘅
有膠 但好似冇用
依啲真係要賴返佢

仲要惡過佢

啲保安係咁撚低賤

如果條係啲巴辣大陸女人

佢應該都唔會告

因為驚佢告返轉頭

咁真係無得玩

道門咁易爛係佢地嘅問題

點會關你事

錯嘅應該係佢地

肯撚定 個保安見樓主 係油頭毒撚 先屈9佢
依啲真係要賴返佢

仲要惡過佢

啲保安係咁撚低賤

如果條係啲巴辣大陸女人

佢應該都唔會告

因為驚佢告返轉頭

咁真係無得玩

道門咁易爛係佢地嘅問題

點會關你事

錯嘅應該係佢地

我都係咁諗
首先你唔好驚

令到上述事件發生

快定慢呢d 個人主觀,你應該屌返佢冇標語寫住叫人輕力推門

樓主你搵區議員傾吓,話自己無心推爆度門而且無咁多錢賠俾商場,叫個區議員陪你一齊返去同商場傾吓有無得賠少D好過喇
因為依家唔係正常情況
反問返佢有無
每日檢查紀錄 - 究竟有無人去每日檢查道門
保養維修紀錄 - 對上個次維修幾時
可以賴日久失修又無人發現

樓主最on9係 返轉頭 自首
正常情況,佢地管理層 仲驚到仆街 怕整傷人上報紙
,之後就屌7 工程維修部 無好好檢查道門。
依家竟然有人肯賠錢了事,保險都省返。

話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

首先你唔好驚

令到上述事件發生

調返轉講點解你到門比人開咁快
睇你點講。條友擺明鬥大
我係律師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞