(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
btw,好小事姐,你唔識處理咪搵議員幫你,睇下有冇得唔洗賠。最壞最壞最壞打算咪兩萬蚊 件事就完左。

真係好小事,唔洗愈諗愈誇張:要打好耐官司,要洗唔知幾多十萬、幾留案底、坐監....
呢啲根本唔可能

真係人生第一次
我都覺得搵區議員傾先好啲,主動帶上法律層面嘅話 人地就冇得唔陪你玩埋落去,人地資源>過你,你贏輸都會虛耗時間/精神,除非佢死都要你賠。

不過我覺得商場應該唔會想搞大件事,對佢地都冇so,商場會俾傳媒針、俾人屌...etc

冇錢 打官司 輸左冇錢會破產?

你搵大狀黨,佢有辦法幫你架啦,你而家咩都唔洗諗,訓陣先啦

各位good night
訓喇樓主
樓主有無update?
依鋪撐你呀,啲門有咩可能大力小小推就爛

APM東亞銀行地下道門

出面有巴士站果個?
其實個門都幾重 真係要大力少少
以前做工程 成日幫廣場換呢d門 食到應個力就會爆 真係睇幾時邊個唔好彩 物管狗一定見你on99就推比你 你聲大大話要投訴 一定怕你 一個商場要保障客人安全 你走佬真係柒左
一度玻璃門 2,3000蚊 + 兩個夜工 加埋3000 頂龍 一萬樓下
收你萬9真係好仆街
爆完玻璃 全場人望住你真係好撚驚
啲目光

有事啲嘢未發生過就係咁
我覺得佢地唔會追究
放心啦

我都覺得唔會追究 ,萬八蚊,新世界真係跌都跌左,如果追究搞到上電視報紙,保安阿頭俾人問話都似

前題係你真係正常使用,唔係又撞又踢

真係冇又撞又踢
一下好好快無情力咁開到盡
個門stop係完全唔防撞 即爆
早幾日apm
儲定錢啦
你搵律師問左法律意見先

搵律師處理 唔等於 要打官司

民事案 大家都係鬥兇, 最後和解, 律師可以幫你爭取 good deal
大公司最怕形像受損, 因為多多 PR 同廣告都補唔番

問下都好
商場執住我cctv好快咁開門依個問題

商場有冇指示叫人唔好開門開得快

咩叫開門開得快所以爛,有力度限制?有速度限制要慢於幾秒先可以開到道門?

如果有限制 ,首先係要係design上就要解決,
例如裝門鼓之類,再唔係先係張貼告示,同旁邊要有電視教人如何開呢道「玻璃」門
除非樓主 用腳踢/用頭撞/用身衝撞 過去
否則 好難 屈你 做有意整爛道門
Ifc?

apm
拎把cutter𠝹自己一下
告返佢轉頭
$19000買個教訓啦
個日都見到道門爆左 原來係你黎

會唔會幫到我
真係一推就爆

一推就爆就唔會撞到door stop la

邊個商場又唔講邊隻門又唔講 擺明身有屎啦

apm東亞銀行G/F 向馬路果隻門
exact wording 係點 ?

"不小心", "願意私下/庭外?和解"

咁姐

有無話係 100% 你既責任?

佢地臨時即份 agreement
定係一早就有張 form ?

淨係警察log book簽
一推就爆就唔會撞到door stop la

邊個商場又唔講邊隻門又唔講 擺明身有屎啦

apm東亞銀行G/F 向馬路果隻門

搵盧國強幫打甩佢囉
樓主唔一定輸

要打甩個兩點可以試下咁打

1)有無意整爛到門,唔係樓主/SHK話事,睇cctv再定,
玻璃門,門鉸,fixing,總有一part有問題可以賴,再唔係design有問題,如果道門個設計唔可以開盡,點解唔裝door closer去卸力,你估樓主你真係天生神力呀,咁SHK隻隻門都咁整 唔洗去放租 去屈人都夠啦。

2)走左去1小時後先返,更簡單啦
樓主 唔係hit and run , 有緊要事所以事後才返現場,原本返去打算投訴管理處,結果係缺乏法律知識下 被人威嚇 而去簽左個張野,返去問返自己律師意見後,覺得管理處有失實誤導之嫌。

其實我都唔明點解會爆
唔係有舊膠嘅咩
你咁柒弱智簽左logbook就建議你唔好硬打

你可以反建議話今次事件雙方都有責任

佢哋責任就係道門有冇按xx建築條例(你搵搵應該有)進行保養維護,例如定期檢查裂痕,會否你開門前就有裂痕存在?同埋係咪用合格既物料?有冇塊玻璃既安全報告?同埋是否道門冇設緩衝裝置,以上種種因素導致輕易就爛?
然後話度門的而且確係你按正常方式開啟後玻璃就爛 ,但實際原因是否完全100%係你既責任你有保留,你話基於上述各種原因,你希望可支付$(我諗5000左右?)俾貴公司,作為資助換門既費用,望貴公司理解作為一般小市民,呢個金額已經係好大負擔,會導致你近期生活拮据,希望貴公司同意 以解決今次問題
樓主有無受傷呀
樓主有無update?
依鋪撐你呀,啲門有咩可能大力小小推就爛

APM東亞銀行地下道門

出面有巴士站果個?
其實個門都幾重 真係要大力少少

就係知佢重先用力推
傻仔,當場爆果陣你行前d咪埋眼,比玻璃插你身體,屈返幾十萬都得
以前做工程 成日幫廣場換呢d門 食到應個力就會爆 真係睇幾時邊個唔好彩 物管狗一定見你on99就推比你 你聲大大話要投訴 一定怕你 一個商場要保障客人安全 你走佬真係柒左
一度玻璃門 2,3000蚊 + 兩個夜工 加埋3000 頂龍 一萬樓下
收你萬9真係好仆街

佢地話係判頭報嘅價
夜工%24000
原本 樓主可以執返幾千蚊去睇醫生
依家變左要賠錢俾人
無知都可怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞