(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
要幾on9先番去自首
搵你老母比啦.生左個智障

佢自己都講咗
無情力
快開道門有咩問題?你諗返你個動作正唔正常先?

你個動作似唔似係為左整爛道門?

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

啟勝物業管理公司
姓丘, 佢話佢係主管

我係捉住個門把 一推 推到盡 撞到門stop

輸晒啦 儲定錢啦 懵撚
同佢講你嚇親
有啲社會經驗或者常識都知唔洗賠錢啦
如果你係正常合理咁推度玻璃門
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

遇到呢到野, 梗係 call 東方蘋果 再加 議員 同 律師
唔好 on99 再簽任何野, 唔好再承諾任何野

佢地有電話, 就錄佢音
係推得快 又推到盡嘅 好似係

當時佢仲話要我俾$2500 接金 再簽張賠償同意書先俾走
簽左 你唔講都唔記得
但係俾幾個警察夾住 嚇到仆街咁簽

你推得大力唔代表你錯

你有無助跑然後一拳打埋去先 ?
你有無重重複複推幾次, 或者用埋工具先 ?
有意圖爆門, 先有機會係告刑事毀壞

你張賠償同意書有無 copy?

都冇呀
冇意圖 冇copy
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

遇到呢到野, 梗係 call 東方蘋果 再加 議員 同 律師

佢地有電話, 就錄佢音

簽左 你唔講都唔記得

你推得大力唔代表你錯

冇工具
btw,好小事姐,你唔識處理咪搵議員幫你,睇下有冇得唔洗賠。最壞最壞最壞打算咪兩萬蚊 件事就完左。

真係好小事,唔洗愈諗愈誇張:要打好耐官司,要洗唔知幾多十萬、幾留案底、坐監....
呢啲根本唔可能

你都戇鳩 律師費 堂費 輸左你要比埋人地果份律師費

唔駛幾廿萬?坐監就唔駛既

你做人個思想咁撚窄嘅,個腦淨係得打官司同賠錢二揀一
我咁講嘅意思係叫佢去打官司咩?溝通都成問題呀你,死憤青on9唔緊要,自以為好醒先攞命
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

佢地有電話, 就錄佢音

簽左 你唔講都唔記得

你推得大力唔代表你錯

真係一推就爆
你搵律師問左法律意見先

搵律師處理 唔等於 要打官司

民事案 大家都係鬥兇, 最後和解, 律師可以幫你爭取 good deal
大公司最怕形像受損, 因為多多 PR 同廣告都補唔番
點會刑事呀On9
你又唔係有心撞爆佢道門,智障,怕咩告,佢最多小額你,完全冇刑事成份
Statement 睇下有冇落without prejudice
想私下和解有落既話就唔可以拎上court

用中文寫
有寫私下和解

exact wording 係點 ?

"不小心", "願意私下/庭外?和解"

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

啟勝物業管理公司
姓丘, 佢話佢係主管

我屋企樓下個商場,班小學生放學就會衝埋對門,推撚到對門180度開住都未爛

Ifc?
樓上班人on9 9,係咁叫樓主驗傷,但樓主推爆門之後走咗去一個鐘,就算之後真係驗到有傷,商場都可以質疑呢傷唔係爆門時造成。
樓主又係on9 9就咁走咗去,商場見度門爆咗樓主又走咗,咁當然係報警喇,因為點知樓主係咪有心推爆度門。樓主走咗去就咪返轉頭喇,唔通真係為咗度門通緝你咩
你自己返去認咗又簽咗文件重有得推翻咩
樓上班人係咁推樓主搵律師同商場打官司,贏面咁低係咪想推樓主去死呀 公證行驗度門可能又要收幾萬,樓主輸咗官司到時可能要賠廿幾萬,樓主叫樓主打官司班人係咪夾返一份先

公證行驗門我都有研究過收好貴
要幾on9先番去自首
搵你老母比啦.生左個智障

佢自己都講
咩無情力咩推門推到盡
即係都勁大力推
仲番去自首
咁要求佢賠
其實又有咩問題
搵律師唔知有無用
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

佢地有電話, 就錄佢音

簽左 你唔講都唔記得

你推得大力唔代表你錯

真係一推就爆

一推就爆就唔會撞到door stop la
個日都見到道門爆左 原來係你黎
其實做乜咁執著係走左去再返轉頭?好多原因都解釋到啦。

個執著位應該係:你推門個動作,似唔似有心想破壞佢。

如果你明顯係有心破壞嘅話,你唔走係到扮傷都冇撚用。

冇心破壞呀
推左一下炸
商場執住我cctv好快咁開門依個問題

商場有冇指示叫人唔好開門開得快

咩叫開門開得快所以爛,有力度限制?有速度限制要慢於幾秒先可以開到道門?

其實就好似以前地下有灘水跣親人一樣
你幢門明知大力易爆都唔加提示 叫人輕力開門 顧客唔會assume 到你道門幾大力先會爆到 同埋佢都證實唔到你係咪正係正常力度 反而告番佢轉頭冇比提示你有爆既風險
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

佢地有電話, 就錄佢音

簽左 你唔講都唔記得

你推得大力唔代表你錯

真係一推就爆

一推就爆就唔會撞到door stop la

邊個商場又唔講邊隻門又唔講 擺明身有屎啦

啟勝物業管理公司
姓丘, 佢話佢係主管

乜嘢叫“撞到門stop”呀

上實係地下 頂住道門就防撞鐵
巴打加油啦
雖然我明白發生呢d事會好淆
但你真係淆到之後每一個行為都做錯晒
而家努力睇下補唔補救到啦
如果你係正常推門係無可能犯法,一定係班保安想屈9你

謝謝你呀
用中文寫
有寫私下和解

exact wording 係點 ?

"不小心", "願意私下/庭外?和解"

咁姐

有無話係 100% 你既責任?

佢地臨時即份 agreement
定係一早就有張 form ?
樓主唔一定輸

要打甩個兩點可以試下咁打

1)有無意整爛到門,唔係樓主/SHK話事,睇cctv再定,
玻璃門,門鉸,fixing,總有一part有問題可以賴,再唔係design有問題,如果道門個設計唔可以開盡,點解唔裝door closer去卸力,你估樓主你真係天生神力呀,咁SHK隻隻門都咁整 唔洗去放租 去屈人都夠啦。

2)走左去1小時後先返,更簡單啦
樓主 唔係hit and run , 有緊要事所以事後才返現場,原本返去打算投訴管理處,結果係缺乏法律知識下 被人威嚇 而去簽左個張野,返去問返自己律師意見後,覺得管理處有失實誤導之嫌。
有,用簽名嘅時候係Under duress
首先個保安有無同你講咩,誤導你簽名
你之前要求睇CCTV,佢又唔畀睇,只係搵幾個保安不停強迫你認,個手段令一個正常人都覺得驚

因為係我自己返去
所以係自己認

認 what?

"推爆玻璃門" 同 "有意圖推爆玻璃門" 係唔同嫁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞