(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
樓上班人on9 9,係咁叫樓主驗傷,但樓主推爆門之後走咗去一個鐘,就算之後真係驗到有傷,商場都可以質疑呢傷唔係爆門時造成。
樓主又係on9 9就咁走咗去,商場見度門爆咗樓主又走咗,咁當然係報警喇,因為點知樓主係咪有心推爆度門。樓主走咗去就咪返轉頭喇,唔通真係為咗度門通緝你咩
你自己返去認咗又簽咗文件重有得推翻咩
樓上班人係咁推樓主搵律師同商場打官司,贏面咁低係咪想推樓主去死呀 公證行驗度門可能又要收幾萬,樓主輸咗官司到時可能要賠廿幾萬,樓主叫樓主打官司班人係咪夾返一份先
照講話比物管警察圍 受壓而簽
同埋簽個份只係警方份和解同意? 有簽同意賠償?

佢個情況比較煩,警察應該係將事情經過寫落去叫你確認,無問題就簽名。但入面包含左「樓主唔小心推爆左」同「走左一個鐘之後再返黎認」,呢2點對樓主好不利。樓主首先要搵方法推翻呢段statement,如果唔係比邊個睇段野都一定覺得你錯

係,真係柒在簽左份野認左,不過好在唔係正式口供,只可以作為旁證做參考,最主要都係睇個閉路電視

旁證個分別係咩
好似話如果係不小心唔會告刑事
律師/區議員都幫唔撚到

因為事主曾經係離開過現場成粒鐘

所以咩心理呀 傷痛呀肯定屈唔到賠償

首先樓主走撚左就咪撚返去啦傻閪

人地商場買晒保險 真係報完警就通緝你咩

警方備完案咪又係當冇回事

呢家你又返去自首 都唔知你做乜撚野

錢就賠撚緊嫁喇 上堂打官司輸撚埋就唔止萬九

人地大財團 大把律師團 仲要你事後離開過現場

你係個官會幫大財團定你個弱智仔?

怕有刑事
唔想有案底
話好驚有冇得拗?
又有哂cctv

講咩都冇用 依度又冇人係律師
搵左區議員幫手先啦 仲有報上apple daily

上面搵左立法會議員 佢有埋法律諮詢

謝謝你
咁撚仆街!?!?呢個情況你要搵議員幫你
話佢地嚇到你 迫你簽

我組織下 聽日揾議員傾下
觀塘區我淨係識得一兩個

頭先比左你 你聽日搵佢地

謝謝你 因為睇唔切
講咩都冇用 依度又冇人係律師
搵左區議員幫手先啦 仲有報上apple daily

上面搵左立法會議員 佢有埋法律諮詢

有啲好full 架 打多幾間問

我早排都試過收律師信 打左幾間問 因為唔係日日都有
有啲一星期先得一次 排到2046

我上網揾下 打哂佢
其實做乜咁執著係走左去再返轉頭?好多原因都解釋到啦。

個執著位應該係:你推門個動作,似唔似有心想破壞佢。

如果你明顯係有心破壞嘅話,你唔走係到扮傷都冇撚用。
痴撚線一塊玻璃要差唔多成兩皮
(1)任何人無合法辯解而摧毀或損壞屬於他人的財產,意圖摧毀或損壞該財產或罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪。

你正常用道門,佢自己爛左,點會告得入刑事毀壞.. 呢d野仲要係消耗品,用得耐一定會老化易爛,你只係唔好彩中果個。

佢地告你刑毀咪由佢告
晒佢自己d錢姐..
仲要告返佢民事tim呀,佢保養唔好,無比佢整親都留有心理陰影

民事告新鴻基
那有錢

不過我都好同意道門用左咁耐
點有可能冇老化
對門仲要對街
好天哂落雨林

刑事係政府告

門有冇老化唔係你講
問對方拎返安裝日期同維修記錄
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品設計同有關資料例如受力程度
產品有冇相關易爛記錄
最近台風後商場有冇檢查記錄及報告等等

責任問題之外再質疑佢價錢
要求睇返單據同上面講維修同安裝資料

單據 維修報價話 內部文件唔睇得
諗住send email問
(1)任何人無合法辯解而摧毀或損壞屬於他人的財產,意圖摧毀或損壞該財產或罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪。

你正常用道門,佢自己爛左,點會告得入刑事毀壞.. 呢d野仲要係消耗品,用得耐一定會老化易爛,你只係唔好彩中果個。

佢地告你刑毀咪由佢告
晒佢自己d錢姐..
仲要告返佢民事tim呀,佢保養唔好,無比佢整親都留有心理陰影

民事告新鴻基
那有錢

點有可能冇老化
對門仲要對街
好天哂落雨林

刑事係政府告

門有冇老化唔係你講
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品有冇相關易爛記錄

門嘅狀況應該要有案件先攞得
律師/區議員都幫唔撚到

呀你唔講野會死咁 佢發生呢件事都唔想 心情已經好差 你仲落井下石?有時你覺得冇機唔代表真係冇機 不如鼓勵同支持下樓主仲好

謝謝你呀
樓主最on9就係走咗去成個鐘又返去
律師/區議員都幫唔撚到

怕有刑事
唔想有案底

唔會有刑事啦,首先要證明你有意圖惡意整爛對門
你正常咁入商場,邊會有事
除非你係拎撚住個鎚扑撚爆佢
咁撚仆街!?!?呢個情況你要搵議員幫你
話佢地嚇到你 迫你簽

真係嚇到仆街

睇得出你好亂 我個comment你覆左幾次.........你快d訓啦 聽朝再睇

快開道門有咩問題?你諗返你個動作正唔正常先?

你個動作似唔似係為左整爛道門?

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

啟勝物業管理公司
姓丘, 佢話佢係主管

我係捉住個門把 一推 推到盡 撞到門stop

乜嘢叫“撞到門stop”呀
紙都簽左 又走左一個鐘先返
唔搵議員幫手就要硬食架啦
留TG比記者搵你 比D壓力佢都好過無

訓醒即揾
巴打加油啦
雖然我明白發生呢d事會好淆
但你真係淆到之後每一個行為都做錯晒
而家努力睇下補唔補救到啦
如果你係正常推門係無可能犯法,一定係班保安想屈9你
民事告新鴻基
那有錢

點有可能冇老化
對門仲要對街
好天哂落雨林

刑事係政府告

門有冇老化唔係你講
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品有冇相關易爛記錄

單據 維修報價話 內部文件唔睇得
諗住send email問

on9 仔
人地唔會俾你嫁

問左律師先啦
你仲 on99 想自己同人deal ?
但簽左野都幾難搞,簽得就姐係認左你做

話好驚有冇得拗?
又有哂cctv

有,用簽名嘅時候係Under duress
首先個保安有無同你講咩,誤導你簽名
你之前要求睇CCTV,佢又唔畀睇,只係搵幾個保安不停強迫你認,個手段令一個正常人都覺得驚

佢淨係話果份係賠償承諾書
又話咩有冇幾千到一萬攞住出黎先,俾啲誠意
其實得佢一個保安
其實你簽左紙
仲有咩好講
要怪就怪你低能啦
你依家認左罪仲想點?
樓主黑到咩地步
Btw宜家焗搵律師傾 鬼叫你走左

話好驚有冇得拗?
又有哂cctv

你之前要求睇CCTV,佢又唔畀睇,只係搵幾個保安不停強迫你認,個手段令一個正常人都覺得驚

話個報價都一萬以上嫁啦

話好驚有冇得拗?
又有哂cctv

因為係我自己返去
所以係自己認
簽左姐係承認個責任係你度
講真佢度門爆左suppose 應該係你報警話受傷
不過我明白當時第一下一定覺得自己做錯野
加上咁撚多人你又會驚

果日係星期日
爆完之後全場静哂…
我當時承認左話賠 但當時話一萬左右
又話有得講價
咪結果簽左

佢比你簽份野有冇寫without prejudice?

私下和解? 好似有
用中文寫嘅
律師/區議員都幫唔撚到

我都覺得搵區議員傾先好啲,主動帶上法律層面嘅話 人地就冇得唔陪你玩埋落去,人地資源>過你,你贏輸都會虛耗時間/精神,除非佢死都要你賠。

不過我覺得商場應該唔會想搞大件事,對佢地都冇so,商場會俾傳媒針、俾人屌...etc

冇錢 打官司 輸左冇錢會破產?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞