婆媳不和新抱拒見最後一面 奶奶將470萬遺產全贈保險經紀

119 回覆
330 Like 2 Dislike
一個廿幾年keep住每個月見老豆一兩次
一個一年都唔見一次, 臨尾先黎衝刺
係咪都唔係俾我嫁啦
我係不齒佢收尾收年咁對佢啲仔仔女女,我啲輩就是旦啦
無事獻殷勤 非奸即盜
我阿婆有3個仔 大哥 二妹 三弟就係我老豆
我阿婆中過2次風+住佛教食素老人院
費用6成我老豆出, 4成二妹出
個位所謂大哥 就係新年先會出現一次 一齊去老人院探阿婆
結果 5成分比大哥個大仔 3成分比個位大哥
最後2成 就一半二妹 大半我老豆

幅圖係咪新抱同女經紀合照嚟
香港好多依啲case
好多時跟獨居長者嘅社工都會遇到
捐身家 床下底現金 大陸有塊地
不過因為專業守則唔收得

另外好多人送咗嗰老人家入院乜都唔理
老人家要返屋企拎兩件衫 就叫老人院啲工人陪
結果老人家屋企乜都被人拎晒
到死嗰日先知
見到樓上回覆, 諗起有個同事嘅朋友又係咁
佢老母之前同佢家姐關係好差, 佢家姐係仆街嚟, 成日激老母, 唔俾家用
冇照顧過老母, 搬左出去1年先見1次咁大把
咁同事朋友係細妹嚟, 幾乎日日上去探佢老母, 照顧佢起居飲食, 老母屋企有乜漏野整野, 佢同佢老公都會上去幫手, 此外仲成日帶老母出街散心
好啦, 到左老母重病果排啦, 個家姐就出現
日日無事獻殷勤, 咁就梗係非奸即盜啦, 但老人家永遠睇唔清
自此之後老母就唔鐘意見細妹, 日撚日同家姐吹水, 話細妹喉住份遺產
最後成份遺産俾撚哂家姐, 個妹一毫都冇
Pt孫仔 有市場過ptgf
做pt孫仔分分鐘袋多幾百萬

pt長者義工
結果就係
平時對佢好, 死前對佢一樣好 係冇撚用
係要平時唔撚理佢,由得佢死
死前出現變佢好 先有用
以前做分行見過
有個熟客婆婆每日都黎提一兩百蚊買送食飯
有日無啦啦有個自稱社工嘅人拖住佢黎
話要提晒所有錢幾十萬出黎
成班同事都覺得唔妥,十足十警訊咁
問多個社工兩句佢就即刻起晒摃咁
但問個阿婆幾次佢都係要攞,無辦法
保險佬或成最後贏家
識玩電話嘅老野一定比晒倫敦金
訛稱社工係犯法,其實你可以要求佢出示證明
唔錯喎呢個 有供就有求 互惠互利
中學個陣做過長者義工
有d真係獨居/得返2公婆
仔女n年冇搵過佢地
好多住舊式公屋1/2人單位
4面牆, 一眼睇曬
油漆已經溶溶爛爛 黑蚊蚊
有咁既仔女係我都唔俾副身家佢
講到見佢最後一面肯定會留遺產俾佢咁
個仔都死左 又冇孫 點會咁好心留筆錢俾個外人
好多都話仔女去移民曬外國
自己唔去啦, 唔識英文
但其實佢都係1個人/2公婆
成日留係屋企冇野做
係外國同仔女住點都好過爛屋啦
不過應該係仔女唔帶佢地去
經紀幫佢搞埋身後事都算係咁 媳婦就抵乞米啦
其實唔明點解上面班人咁火滾
即係你覺得長輩既錢一定係留比你?
一路都覺得佢既錢就係佢
根本唔關自己事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞