婆媳不和新抱拒見最後一面 奶奶將470萬遺產全贈保險經紀

119 回覆
330 Like 2 Dislike
婆媳關係是全世界最複雜最難解決的關係,台北一名老婦去年離世後,新抱發現奶奶銀行內的1600萬元台幣(470萬港元)存款不翼而飛,她懷疑款項被奶奶的保險經紀偷走,於是入稟法庭控告保險經紀。經法庭審訊,婦人是自願將全部遺產贈予保險經紀夫婦,更揭發新抱自丈夫過身後懶理奶奶,甚至連奶奶最後一面都拒絕相見。

事件中80多歲的劉姓老婦生前與新抱不和,自兒子過世後,劉婦便不再與媳婦、孫兒同住,雙方也幾乎沒有往來。劉婦之後更獨自搬到安老院生活,新抱從不探望。

雖身邊無親人陪伴,但早年替劉婦投保的王姓女保險經紀,反而不時探望並照顧劉婦的起居,陪她安享晚年,兩個人更成了忘年之交。

劉婦遂將決定將全數遺產贈予這對王姓保險經紀夫妻,而不留給媳婦和孫兒。劉婦與王姓夫婦在2017年初一同委託公證人,將贈予的遺產契約以及存摺、印鑑使用委託書辦理公證,並全程錄影存證。

媳婦拒見最後一面

去年6月劉婦離世前,安老院通知媳婦見劉婦最後一面,但媳婦未有前往。而劉婦的身後事最後由保險經紀夫婦辦理。直至劉婦離世後數天,其媳婦才現身。

當媳婦整理奶奶遺物時發現銀行戶口存款已被提取一空,怒告女保險經紀的丈夫詐騙、偽造文書及盜竊。但台北地檢署查出老婦贈與王男時曾辦理公證並錄影存證,將王男不起訴。

經檢察官調查發現,劉婦當時確實有找民間公證人公證,且翻查公證過程的錄影帶也發現,當天公證時,劉婦精神很好,並非遭人脅逼,清楚表明遺產要送給王男夫婦,確認劉婦是出於自願把遺產贈予王男夫婦,因此決定不起訴王男。

https://www.facebook.com/1046254255/posts/10216027937145013/
張圖係咩事
保險佬深謀遠慮,個媳婦目光短淺
哩啲死老野,你對佢再好,佢臨死前唔知邊個係佢耳邊up幾句,佢都可以發埋啲老野脾氣,成副身家俾咗佢
我就真實例子
所以晨早分定就唔洗煩
認同
保證OP老母安全?
個新抱抵撚死
你係俾人食左副身家?
想問下幅圖關篇文咩事

不過關唔關事都好,請問有冇多啲J 圖
最慘係個孫 有個豬兜老母真係嘔血
諗到你個柒樣
係呀,有個三唔識七嘅呀姐嚟搵我呀婆傾計,咁就昆咗副身家,條友講野仲唔多正
嗰陣我住新界佢住西區,我一個月去睇佢兩三次咁,其實大家都忙,除咗大時大節會所有人出嚟,平日就所有親戚編更咁一人出幾日
個呀姐唔知講啲乜鳩,呀婆乜人都唔肯見,又話我地無佢心,成日喉住佢啲錢,之後就平安紙就寫捐哂佢同俾個呀姐
小心啲老人家臨老有人埋身,好危險,啲大陸人由其是,男就色誘你,女就關懷你
點樣
其實你地唔陪佢
佢自然用錢買人陪
老母都唔見, 點見個仔

一早當冇左
屌 好撚驚 從今日起唔比家用
其實好簡單,係最需要人照顧時,邊個對佢好咪信邊個囉,真假唔會理

有d同事請兩個月假照顧長輩,你估咁孝順? 好似你講咁,小心d咋
唔關事嫁,我地每日都有人上去,你估條仆街唔識下一步咩,佢直頭過夜
人地公屋咬老綜,你邊夠佢多時間磨
個新抱生疏到咁仲諗住一定會有遺產留比你
條友就一定係仆街架啦不過都有空隙人地先鑽到入去

雖然都避無可避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞