林鄭搭港鐵做親民騷狂甩碌 八達通都唔識用

397 回覆
4 Like 360 Dislike

已宣佈參選特首的前政務司司長林鄭月娥近日頻頻落區做親民騷,昨日更「紆尊降貴」搭港鐵,不過平日以私家車代步的林太明顯不太熟悉乘搭程序,甚至連八達通都不懂用。林鄭入閘時,用八達通「拍卡」後,竟站在閘機前呆望着閘機,顯得不知所措,要由身旁助手提示「得喇,行得喇」,並輕拍林鄭手臂,她才懂推閘入內。

她在港鐵南港島線新站利東站內時亦有「甩剝」,林鄭在站內主動跟市民握手和合照,擺出親民一面,但她與市民合照時,看到牆身上的廣告寫着「黃竹坑站」,竟誤以為身處「黃竹坑站」,向該市民說「新站呀,黃竹坑」,遭市民即時糾正:「唔係,係利東。」

無綫新聞昨晚播出有關片段,被網民瘋傳恥笑林鄭,有網民揶揄「入閘都唔識。都唔明點解會俾佢入閘」,亦有人以她日前「去錯殯儀館」相提並論,笑言今次甩碌並不出奇。
搵呢d堅離地既人做官,香港又點會好?
同依家D港孩差唔多 無左個工人姐姐就唔識食橙 佢無左個助手可能八達通都唔識增值
中國人玩政治
犀利 八達通唔識用
好離地
香港玩完架啦
屌你真係笑撚死,八達通出左幾多年?就算唔搭地鐵,你望下前面或隔離條友點拍卡,跟住拍咪得
有冇片
柒到彈起
平時最憎呢d廢中阿毛
入個閘都搞成分幾兩分鐘
頂實晒後面趕住返工返學d人
中國人玩政治 柒到仆街
再者 夾一夾劇本都唔識 死撚左佢d pr
有冇片
渣ga
http://news.tvb.com/local/5881e6b16db28c1920197b97/

睇片

1:18-1:21 要人推先識行
有無人擺上YouTube方便share
以後叫林鄭幫手帶人做衛星上太空就得,火箭都慳返
好心佢前一晚就好練定啦
好心佢前一晚就好練定啦

點練買部入閘機返屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞