Total War: 三國 各勢力初始情報官方介紹

1001 回覆
62 Like 7 Dislike
Yup,而家gameplay都係演義
一隻英雄其實貼warhammer既大怪一樣咁好秋,一隻頂3,4隊初階兵
warhammer 堆英雄咁好揪 咁劉備開局都幾易玩
我就玩演義mode, 做下英雄先
我打算開局玩劉表/孔融呢啲內政派,上下手先
新手係咪應該揀董卓,曹操呢類惡霸先
係呀,熟下系統先
有董卓果個年代曹操都唔方勁得去邊
董卓如果有得玩都會俾event counter死
仲要應該好難做外交

最易玩應該係劉表
唔知CA點出巴蜀同荊南四郡
如果得堆白板勢力踩住唯一威脅得孫堅
想玩劉璋,唔知佢點呈現巴蜀地貌同埋點設定巴蜀地理優勢
人地鬼佬用Guanxi呢個字係串尻中國人裙帶關係呢種關係,而唔係中性既relationship.

讀中文系又點會識?不如解下比大家聽,點解
愛無心(爱) 產不生(产) 
親不見(亲) 寶無貝(宝) 
鐵無金(铁) 廠空空(厂) 
關無門(关) 嚴不敢(严) 
業無根(业) 言無口(话) 
鄉無郎(乡) 髮無毛(发) 
門楣不正(门) 無耳能聽(听) 
無心是愛(爱) 無目能見(见) 
愚笨王國(国) 一點無義(义) 
無生能產(产) 無雨之雲(云) 
無水而漁(渔) 走向陷阱(進=>进) 
開關無門(开关) 
我有個陋習
一開波唔鍾意做啲有六七個附庸嘅強國(例如不列顛嘅wessex),最鍾意做啲小國,萬丈高樓由地起,同啲電腦嚟拉鋸戰係最正嘅階段,尤其磨到啲強國慢慢衰敗落去
但一發展到順風順水就開始冇癮,去到平推地圖嘅階段就想封檔等下次再玩
所以好想ca會加啲設定,例如就嚟亡國嘅派系,兵員戰鬥會有大量buff,例如增強士氣、提高 melee defense 之類
你地hype黎都冇用
hardcore game, 一陣間就會棄game
滔滔窩唔算hardcore啦
p社嗰啲就真係hardcore喇

dlc地獄窮撚卻步
我玩開p社四萌 全戰上手會難啲定易啲
好想玩個唔完全靠武將英雄塑造既三國
易啲 total war淨係唔使考慮補給已經易好多
今集好似有補給系統

個內政抄左好多P社野
好似好好玩,快D出啦
如果有火計,水計就好,見到林中伏兵就好想一把火燒埋去
但見到GAMEPLAY用個大將衝入陣無雙就.....
林中伏兵
唔好搞我,喺樹林裡面視覺教遠啲都已經睇唔到邊個打邊個
諗左好耐咩名黎
邊有串,唔好將自己諗法強加係人地身上
D武將係咪冇koei三國系列嗰啲咁多架
https://www.youtube.com/watch?v=hEegQ-yeQys
e隻整得hea過warhammer好多下
出左game 之後一路更新一路改?

可以捉人地武將黎用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞