Total War: 三國 各勢力初始情報官方介紹

1001 回覆
62 Like 7 Dislike
想問下呢系列嘅GAME係點玩?
即係大家揀唔同勢力,平時就當玩三國志回合制,一打仗就變AOC玩法?
大致上係咁 但啲兵係一個個軍團咁控制 唔係似aoc咁單兵控制
回合制建設、興兵
即時制戰鬥、部署(因應情況由玩家決定要唔略過戰鬥,直接完成戰役,通常自動戰鬥冇手動戰鬥咁划算)
古代人班北佬都好鬼高

赤兔馬都八尺喇 (米八九)

騎得上去嘅呂布都唔矮得去邊

同埋董卓西涼人應該都好Q高
最後個句 因玩家技術而定

利申自動戰鬥
其實好古怪㗎
玩家用兵種對抗加成嚟落手,我估電腦直接用部隊質素嚟運算,所以同一場戰鬥俾玩家落手可能好易贏,交畀電腦反而就輸到你含柒都冇味
贏硬嗰咪自動算 以前好似rome淨係計數量 垃圾都贏到勁兵種

都係shogun 2 個系統最好
之前特價過隻tw戰鎚黎玩,唔係太知自己玩馬咩 成個系列玩法一樣?
唯獨羅馬2嗰代自動戰鬥冇咗陣賭博味,直頭話埋畀你知個勝率同部隊生還百分比
shogun2同以前嘅自動戰鬥
其實係數量+每部隊平均扣減一定兵力

但部隊質素都一定有關係
唔信可以拎20隊pleasant同10隊Urban Cohort打自動
係咪confirm左冇水戰
好似係中國的尺?
無得睇火燒赤壁
出左袁術 剩番一個勢力
抵死問題
啲前中期至中期嘅知名人物係唔係好似Attila 咁,去到咁上下年份就出世,再去到咁上下年份就成年、參軍
冇紀靈
我都想問 可能會有登庸制?
如果霸住嗰塊地等出世咁就fatfat鳥
質素係有關,我玩fots現代化部隊少人地傳統部隊幾隊兵但條bar係我多啲

利申:手殘撚 ,不過有時都會自己打
想問ching TW三國係咪冇水戰?雖然中國地形嚟講又真係玩唔到水戰...或者個意義不大,唔似日本咁係島國

不過戰役會唔會出赤壁之戰?即係可能啲水師只限戰役模式或者自定義戰鬥
咁大張poster

結果俾徐晃輕鬆秒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞