腳架的煩惱

21 回覆
0 Like 0 Dislike
小弟近來學習緊影相

想請教下各位巴打意見

用緊m43,大概800g-1kg,以前用雞腳想換咗佢

主要功能想拎嚟旅行、影星、同埋long exposure

想問下sirui t1204x 會唔會震,假設有啲風。

雖然好鍾意gitzo 1545t,但好貴唔捨得,夠我換body了個差價

所以免得過都想慳返啲,跪求有經驗人士意見。
牙刷架
如果你會繼續upgrade相機,腳架可以買貴d
我用fuji, 機+鏡成萬蚊,果陣買腳架係諗,如果為左慳果二三千跌爛成萬蚊既機好唔抵,所以直上gitzo,起碼唔會再身痕
利申:用緊1545t
用緊1544t 無後悔
用緊1544t 無後悔

幾錢
用緊1544t 無後悔

幾錢

當時好似5千幾定6千幾
而家梗係買1545t啦
我用fuji, 機+鏡成萬蚊,果陣買腳架係諗,如果為左慳果二三千跌爛成萬蚊既機好唔抵,所以直上gitzo,起碼唔會再身痕

如果唔upgrade 朿相機只玩無反呢
有冇sirui用家講解下
夠用啦
我d750+24-120都係用t1204x

如果唔upgrade 朿相機只玩無反呢
有冇sirui用家講解下

無反+t1204x+gx10 頭
平時冇風long exposure 4mins ok
timelapse 最耐試過兩個鐘都ok

有次係機場極大風+用長鏡, 望住個mon 都震 超過1/10 秒唔洗諗
換番kit 鏡就幾秒都ok, 陣風都係唔太擋到

多謝巴打意見
平時有冇開尾腳同中軸?

另外回樓上1545t係無勾跟的)
Sirui思銳T-025X C-10X碳纖維腳架
Sirui思銳T-025X C-10X碳纖維腳架

0號太幼唔敢用
就算唔幾千蚊 幾舊水至千零買支benro都有夠用
睇咗好多支,最啱心水應該都係1545t

又要破財,陰公
靚腳架用十幾廿年都得...
廢既令你一hit ko個差價都唔只....
咁另外買掛鉤要幾錢?
velbon ut43 or velbon ut43QII
咁另外買掛鉤要幾錢?

剛剛十蚊淘左個鋁嘅返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞