[推到完場] 台灣九合一六都選舉

808 回覆
18 Like 9 Dislike
其實唔明韓國喻點解咁多人撐,成日話人又老又窮
利申:成個fb都係深綠同溫層

高雄市未合併之前市區藍綠可以打和,藍主要係輸縣區,今次韓國瑜擺明搞經濟,幫縣區農民賣野,打中目標社群

高雄連2006年畀陳水扁拖累嗰陣都係民進黨贏
台南大家點睇
高思博民調回聲喎,搞咗咁耐有終於整合曬台南

同香港一樣,後生仔好多根本唔聽電話,民調係訪問唔到呢啲人
DPP 整體得票下跌係事實

六都入面DPP係台南桃園應該穩
台北就應該輸到連李應元防線都保唔住 , 但柯p是否穩勝好睇投票率 ,如果投票率低而姚有20%,丁有小小機會偷到雞

新北就蘇貞昌會小輸 , 電火球真係選得幾好, 如果最後陳菊都收埋皮 , 我估佢會坐黨主席

台中嘅局勢就好唔明朗, 好似盧秀燕有領先, 但民調未必能夠完全反映DPP嘅實力.。林佳龍有兩個優勢, 一係花博, 二係佢喺台中嘅組織力量強。 盧秀燕就有空污問題幫手, 我唔負責任下估計林佳龍會贏1-2個百分點

高雄方面 , 我認同吳子嘉嘅分析, 只要陳菊回防, 陳其邁嘅民調會上升 , 分分鐘係選前之夜見到陳菊 下跪求選票, 謝長廷喺日本返嚟幫手
呢兩樣喺台南選民心目中都好有用。 韓唔可以花咁多力氣去其他地方幫手, 特別係台北
, 另外韓要贏, 就一定要衝高投票率去平衡返民進黨嘅一啲基本盤

其實陳其邁仲有一招可以打殘韓, 但同時會傷到蔡英文, 可以攻擊韓唔支持多元成家, 咁樣有機會傷到韓係年輕人嘅支持

9up完

我覺得吳子嘉講其他縣市都冇問題,唯獨一講高雄就上晒頭
陳菊同謝長廷回防大本營或者可以對仍然十五十六嘅深綠票有效,但對40歲以下、農民同經濟選民呢班最求變心切嘅只怕要表演切腹先得。要在喪失制空權情況下止住韓國瑜嘅勢,打公投議題或者係突破點,但唔好忘記綠營係支持同婚平權,打呢個議題隨時變回力鏢,對陳其邁而已會有啲綁手綁腳。
再者,十常侍幾幫得手,睇下邱議盈個fb巴別塔有幾高就知啦

綠係選舉機器, 我唔會睇小DPP 係高雄既組織戰實力 , 綠有好多奧步未用

國民黨奧步仲勁啦
由1990年開始次次都話其他黨執政中華民國就滅亡
點知自己執政去大陸連中華民國都唔敢提
我稍為睇睇韓國瑜既政見,聽落去好似好靚,但本身又有些少擁抱大陸既傾向,高雄人真係會咁支持?

台灣南部農產品如果外銷,最大市場始終係支国。好似呢一年外銷停滯,內需又食唔晒,咪搞到水果價格崩盤,果農血本無歸。點解話意識形態戰無效,班農民俾民進黨搞到飯都冇得開,仲同你玩?

中國根本唔講市場原則
今日你屈服佢
第二日可以搵其他嘢迫你妥協
咁唔穩定嘅市場你都爭取
係咪on9

啱呀,歐美日本大把廠商仲未在支国撤資,成班都on99
台灣南部農產品如果外銷,最大市場始終係支国。好似呢一年外銷停滯,內需又食唔晒,咪搞到水果價格崩盤,果農血本無歸。點解話意識形態戰無效,班農民俾民進黨搞到飯都冇得開,仲同你玩?

中國根本唔講市場原則
今日你屈服佢
咁唔穩定嘅市場你都爭取
係咪on9

經濟靠親共!

中國根本唔講市場原則
今日你屈服佢
咁唔穩定嘅市場你都爭取
係咪on9

第日如果中國話唔該做中華人民共和國就制裁

係咪又跟

如果農產品淨係賣到畀中國

根本就證明產品未獲國際認可

要靠中國政治購買
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分
如果美國撐,根本唔成問題

大部份年輕人不想打杖,要佢地死

根本中國就唔會打
李登輝搞總統直選嗰陣話打又冇打

陳水扁話一邊一個連任埋又冇打

如果咁簡單,小英現在行政立法玩曬,為何不公投獨立?

所以深綠咪屌9小英騙票
中國根本唔講市場原則
今日你屈服佢
咁唔穩定嘅市場你都爭取
係咪on9

經濟靠親共!

2016國民黨大敗
已經證明台灣人覺得市場靠中國冇前途
今次就算民進黨輸
都只係證明民進黨執政無能
而唔係因為台灣人想靠中國
老: 年輕高學歷高技術嘅搵唔到食被迫北漂外漂
窮: 農民菜價被吳音寧主政嘅北農壓抑,水果豐收賣唔出+旅遊業不振+港口貿易不景氣

同以前港共話販民議員去美國唱衰香港一樣,如果唔係事實,又點會咁多人有共鳴?韓國瑜講完呢句口號都睇怕俾高雄人屌到收皮,唔會再有之後嘅空軍大轟炸同鳳山登陸戰啦。

提出來果陣,個個高雄人都話好嬲,之後冷靜就開始諗到底係咪真係咁,咁就又做到個聲音出來

佢個戰略其實好清晰亦好立體,一開始一句口號炸開話題,等當時佔據輿論主導權嘅綠營屌完一輪以為佢得把口,然後針對年輕族群同經濟選民打空戰,主打北漂陸漂議題回應又老又窮口號同時製造圍城效果,再借王金平對農會嘅影響力加上自己北農嘅實績直接拔對方椿腳,跟住就係鳳山登陸戰嘅陸軍實彈演練。

當陳菊要到近一個月先回防,安排俾陳其邁嘅人倒米仲用力過拉票,就睇得出綠營在戰略同戰術上被韓國瑜屌打都未有自覺

連先發制人抹黑抹紅都打哂預防針
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

柯p 昨天看數據,任內冇重大建設有盈餘500億,其實係人都可以,佢根本無心或無能力理市政,只是藍綠太爛人民揾出口!

五大案已經不再提,巨蛋長放。
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

柯p 昨天看數據,任內冇重大建設有盈餘500億,其實係人都可以,佢根本無心或無能力理市政,只是藍綠太爛人民揾出口!

我真係麻麻地柯p同韓國魚,兩個根本無班fans講到咁好

不過要我投我都會投柯p,但韓真係不了
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

又唔可以話無重大建設既。。。

佢任內都不斷起公宅,

巨蛋個邊遠雄唔comply with施工圖則先會攪到咁姐。。。。
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

高嘉瑜點解被點名友柯派而被深綠派批鬥,原因係柯P在南港內湖做嘅都市更新有好多人受惠,令果區嘅綠營議員同里長都有得分,幾個月前柯P被重點招呼時,高嘉瑜次次上節目都要力排眾議幫柯P評理。

文山區治水呢?無障礙設施呢?呢啲唔係建設來嘅

呢啲批評係有效嘅,民調拎緊15%果個就係柯文哲而唔係姚文智啦
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

五大案除左巨蛋都已經結案,提黎做咩?
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

高嘉瑜點解被點名友柯派而被深綠派批鬥,原因係柯P在南港內湖做嘅都市更新有好多人受惠,令果區嘅綠營議員同里長都有得分,幾個月前柯P被重點招呼時,高嘉瑜次次上節目都要力排眾議幫柯P評理。

呢啲批評係有效嘅,民調拎緊15%果個就係柯文哲而唔係姚文智啦

台灣有2個人,柯p同韓國瑜暫時是無敵mode ,講錯野D空軍都大力支持。

但柯 p老謀心算,每句都是想過,佢盡收中間,淺藍淺綠票,台北藍大於綠,兩岸一家親及不追究婦聯會是吸藍,最多咪道歉安撫返淺綠
柯p同丁丁好近。。。。

好心柯p出少句聲啦

一講錯扣左唔少分

輕輕放下了,打了那隻大老虎

台灣有2個人,柯p同韓國瑜暫時是無敵mode ,講錯野D空軍都大力支持。

但柯 p老謀心算,每句都是想過,佢盡收中間,淺藍淺綠票,台北藍大於綠,兩岸一家親及不追究婦聯會是吸藍,最多咪道歉安撫返淺綠

如果真係計數,綠營票除左墨綠或者急獨派之外,基本上唔會考慮爛泥扶唔上壁嘅姚文,因為關乎市議員自身席位安危,除左柯黑之外應該唔會有人公然同選票對著幹,如無意外姚文最後被棄保嘅機會好大。

丁丁穩守大約30%藍營基本盤,柯P想搶過半一定係向呢班人埋手。無啦啦失言又咁快道歉我會視之為賊佬試沙煲,想試一試水溫,到佢正式請假之後應該會有更多動作。

輕輕放下了,打了那隻大老虎

法院判決市長可以點,佢有權力決定點罰?
覺得罰得輕咪去揾蔡英文,同琴日打柒台北勞動局長嗰個一樣,亂咁揾人負責
最後二十多日, 台北應該會有更多動作睇到, 黎緊亦希望可以睇到柯P點樣係論壇上屌打丁丁同智將。我擔心的唯一係11/11 藍營六都候選人係台北合體, KMT擺明迫韓總同丁丁合體拉高丁丁人氣, 唯有奢望韓總跟住會「偶遇」柯P, 咁就真係可以借力打力。
大部份年輕人不想打杖,要佢地死

根本中國就唔會打
李登輝搞總統直選嗰陣話打又冇打

陳水扁話一邊一個連任埋又冇打

如果咁簡單,小英現在行政立法玩曬,為何不公投獨立?

所以深綠咪屌9小英騙票

而家台灣省cut到零預算喇
最後二十多日, 台北應該會有更多動作睇到, 黎緊亦希望可以睇到柯P點樣係論壇上屌打丁丁同智將。我擔心的唯一係11/11 藍營六都候選人係台北合體, KMT擺明迫韓總同丁丁合體拉高丁丁人氣, 唯有奢望韓總跟住會「偶遇」柯P, 咁就真係可以借力打力。

丁丁講嘢有文有路,提出嘅市政措施都唔錯,但係個人冇咩政治魅力
話說趙少康當年退出政壇真係幾可惜, 睇佢主持節目,國際視野同埋政治智慧都幾好

丁丁講嘢有文有路,提出嘅市政措施都唔錯,但係個人冇咩政治魅力

學者型, 唔會講錯野, 但應該無咩人想聽佢講野。

學者型, 唔會講錯野, 但應該無咩人想聽佢講野。

真係好撚悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞