[推到完場] 台灣九合一六都選舉

784 回覆
18 Like 9 Dislike
新竹真係咁一面倒?

徐欣瑩本身係新竹連續兩次高票當選縣議員,佢有幾強勁嘅鄉親支持,佢個人威望大過自己所屬嘅政黨

果個民國黨又難得係藍綠以外嘅選擇,個人形象除咗同妙天嘅關係之外正面,勝算都幾大下

同時你分析,本身16年徐欣瑩跟咗宋楚瑜選總統,民國黨代表選立委都有25%票,民國黨本身有實力,而且柯文哲一早全家落場支持,問題只係贏幾多?

徐欣瑩好似都係三姓家奴
徐欣瑩本身係新竹連續兩次高票當選縣議員,佢有幾強勁嘅鄉親支持,佢個人威望大過自己所屬嘅政黨

果個民國黨又難得係藍綠以外嘅選擇,個人形象除咗同妙天嘅關係之外正面,勝算都幾大下

同時你分析,本身16年徐欣瑩跟咗宋楚瑜選總統,民國黨代表選立委都有25%票,民國黨本身有實力,而且柯文哲一早全家落場支持,問題只係贏幾多?

徐欣瑩好似都係三姓家奴

無黨->kmt->民國黨,唔似劉江華

徐欣瑩好似都係三姓家奴

數三姓家奴起碼都要數Co2先啦
其實柯P個民望真係靠個人魅力同不斷網上宣傳政績
真心希望佢個競選總部可以多d人 不過冇計啦,同民進黨斷左纜就要靠自己
見到丁丁仲識講下市政問題,攻擊下巨蛋處理,選舉仲有得救。
姚仔仲喺度講緊統獨,真係笑死人 而家佢問黨中央借選舉經費,仲要提出還款計劃 佢應該真係收得皮

撈亂左立委同市長選舉
好同意吳子嘉所講:「姚文智就是個草包」

我又唔覺柯P 會選2020
當拿朱立倫去被「徵召」 選總統已經比佢笑左好耐「做好做滿」
佢唔會係勝算唔高既時候去做呢樣野。
一輸左佢既政治生涯就正式完結
佢有能力等到2024
2023 落台北市長去選都岩岩好

呢一點我認同,柯P好大機會唔出選2020,原因係根本仲未儲到班底,而且白色力量個盤未夠穩,只得柯P一個人唔夠hold住全國。2024先去選,到時候大局應該會更明朗
其實我唔太明國民黨點揀人,龍之介只係爭連任市議員,佢上去選市長好大機會偷雞成功。台中又係唔明點解唔出江啟臣,論個人能力同政治魅力起碼高盧秀燕兩班

龍介唔敢選

呢個我都信,始終提名嘅時候冇諗到民進黨自爆得咁快

呢個真,民進黨自爆的速度快到無人估到,一上場後可以做乜都柒既黨,真係只適合做最佳在野黨
撈亂左立委同市長選舉
好同意吳子嘉所講:「姚文智就是個草包」

我又唔覺柯P 會選2020
當拿朱立倫去被「徵召」 選總統已經比佢笑左好耐「做好做滿」
佢唔會係勝算唔高既時候去做呢樣野。
一輸左佢既政治生涯就正式完結
佢有能力等到2024
2023 落台北市長去選都岩岩好

呢一點我認同,柯P好大機會唔出選2020,原因係根本仲未儲到班底,而且白色力量個盤未夠穩,只得柯P一個人唔夠hold住全國。2024先去選,到時候大局應該會更明朗

就算佢2024咪最多宋楚瑜翻版
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

台南、高雄、雲林、嘉義必綠
新北、基隆、桃園必藍
彰化偏綠、台中偏藍、花東游離不定?
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

高雄肯定已經唔係必綠了
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

追番#147個幅圖,會合理啲
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

呢個係幾多年前嘅事?
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

呢個係幾多年前嘅事?

所以先話好耐冇睇,連桃園變天咁大件事都唔記得左
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

高雄肯定已經唔係必綠了

陳菊當年留低既蘇州屎開始發酵了?印象中高雄本身有大筆負債係佢留低
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

高雄肯定已經唔係必綠了

陳菊當年留低既蘇州屎開始發酵了?印象中高雄本身有大筆負債係佢留低

3千億台幣,仲要有D債已經無計入去,如果唔係仲多
好耐冇追台灣時事
而家個趨勢仲係唔係

新北、基隆、桃園必藍

呢個係幾多年前嘅事?

所以先話好耐冇睇,連桃園變天咁大件事都唔記得左

而家桃園、新竹同基隆都係綠營比較穩定嘅區域,台中、高雄變成55波,彰化藍營有優勢,成個版圖都面臨一次大洗牌。
我身為台灣人睇到民進黨 恨鐵不成鋼 真係好無奈
國民黨又on99賣國
我稍為睇睇韓國瑜既政見,聽落去好似好靚,但本身又有些少擁抱大陸既傾向,高雄人真係會咁支持?
@羅曉聰 @村短
上個星期去左台灣,係高雄度留左1日。果度D經濟真係差左好多,好多鋪頭都執左,六合夜市都靜左好多,以前迫到行唔到,而家打横行都得。
我稍為睇睇韓國瑜既政見,聽落去好似好靚,但本身又有些少擁抱大陸既傾向,高雄人真係會咁支持?

台灣南部農產品如果外銷,最大市場始終係支国。好似呢一年外銷停滯,內需又食唔晒,咪搞到水果價格崩盤,果農血本無歸。點解話意識形態戰無效,班農民俾民進黨搞到飯都冇得開,仲同你玩?

佢特登會連其他東亞國家一齊講,同佢本身打法係冇乜藍色風格
所以支持人唔支持黨都係現時民意主流

台灣南部農產品如果外銷,最大市場始終係支国。好似呢一年外銷停滯,內需又食唔晒,咪搞到水果價格崩盤,果農血本無歸。點解話意識形態戰無效,班農民俾民進黨搞到飯都冇得開,仲同你玩?

根本台灣就接受唔到獨立代價

佢特登會連其他東亞國家一齊講,同佢本身打法係冇乜藍色風格
所以支持人唔支持黨都係現時民意主流

台灣終於肯睇政見選舉其實好事,如果仲停留上代顏色選戰,係唔會進步,老一輩既顏色思維將隨年輕人崛起而改變

九年前留學台灣時,與同學討論都認為顏色思維落後,近年終見成長
空心菜上台後唔洗半年就民意爆炸,仲有賴清德、深綠助政加速死亡,結果變左天連陳水扁時代既車尾燈都睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞