[推到完場] 台灣九合一六都選舉

784 回覆
18 Like 9 Dislike
桃園鄭文燦搵紮
新北侯友宜蘇晶焻73波
台北丁柯46波,姚陪太子讀書居多
台中盧林55波
高雄韓陳55波

值得一提,今屆無論市議員,縣長,里長,市長等,都多左唔少不知來頭既人
幾時選?
民國黨新啲唔敢講,但親民黨一定係政治變色龍

宋楚瑜擺明就係西瓜靠大邊嘅人
不過柯P都統整幾多泛綠同淺藍嘅人,市府架構裡面乜人都有

宋楚瑜想配柯玩2020 , 拉枱返立委選舉嘅優勢 但到時差唔多80 , 同時叫佢做後輩嘅副手, 未必過到心入面個 關

其實宋柯配係有政治市場之餘,勝算唔會低
幾時選?

民國黨新啲唔敢講,但親民黨一定係政治變色龍

宋楚瑜想配柯玩2020 , 拉枱返立委選舉嘅優勢 但到時差唔多80 , 同時叫佢做後輩嘅副手, 未必過到心入面個 關

宋楚瑜當年為咗親民黨,仇家連戰都肯合體啦
台灣馮檢基
台南大家點睇
高思博民調回聲喎,搞咗咁耐有終於整合曬台南
台南大家點睇

55波

但柯未必想 , 如果真係要選2020
佢一定要有個實務能力強嘅副總統

同埋佢而家競選團隊畀人話係史上最弱嘅競選團隊, 要選總統 未必有足夠嘅人力

但諗唔到有邊個
DPP 整體得票下跌係事實

六都入面DPP係台南桃園應該穩
台北就應該輸到連李應元防線都保唔住 , 但柯p是否穩勝好睇投票率 ,如果投票率低而姚有20%,丁有小小機會偷到雞

新北就蘇貞昌會小輸 , 電火球真係選得幾好, 如果最後陳菊都收埋皮 , 我估佢會坐黨主席

台中嘅局勢就好唔明朗, 好似盧秀燕有領先, 但民調未必能夠完全反映DPP嘅實力.。林佳龍有兩個優勢, 一係花博, 二係佢喺台中嘅組織力量強。 盧秀燕就有空污問題幫手, 我唔負責任下估計林佳龍會贏1-2個百分點

高雄方面 , 我認同吳子嘉嘅分析, 只要陳菊回防, 陳其邁嘅民調會上升 , 分分鐘係選前之夜見到陳菊 下跪求選票, 謝長廷喺日本返嚟幫手
呢兩樣喺台南選民心目中都好有用。 韓唔可以花咁多力氣去其他地方幫手, 特別係台北
, 另外韓要贏, 就一定要衝高投票率去平衡返民進黨嘅一啲基本盤

其實陳其邁仲有一招可以打殘韓, 但同時會傷到蔡英文, 可以攻擊韓唔支持多元成家, 咁樣有機會傷到韓係年輕人嘅支持

9up完

我覺得吳子嘉講其他縣市都冇問題,唯獨一講高雄就上晒頭
陳菊同謝長廷回防大本營或者可以對仍然十五十六嘅深綠票有效,但對40歲以下、農民同經濟選民呢班最求變心切嘅只怕要表演切腹先得。要在喪失制空權情況下止住韓國瑜嘅勢,打公投議題或者係突破點,但唔好忘記綠營係支持同婚平權,打呢個議題隨時變回力鏢,對陳其邁而已會有啲綁手綁腳。
再者,十常侍幾幫得手,睇下邱議盈個fb巴別塔有幾高就知啦

同埋佢而家競選團隊畀人話係史上最弱嘅競選團隊, 要選總統 未必有足夠嘅人力

但諗唔到有邊個

而家咁睇,宋楚瑜係佢可以搵到最強嘅盟友

但諗唔到有邊個

我同意
國民黨
台南大家點睇

55波

除非黃俾人拉,唔係都穩陣 , 主要係高太弱
如果係龍介選或者就已經打和
台南大家點睇

韓國瑜嘅外溢效應,加埋Crazy Friday搶走一部分綠營票,似乎俾左個假希望俾佢
台南大家點睇

55波

台南大家點睇

55波

以高思博身份,畀人派去台南做炮灰都幾奇怪
台南大家點睇

55波

其實我唔太明國民黨點揀人,龍之介只係爭連任市議員,佢上去選市長好大機會偷雞成功。台中又係唔明點解唔出江啟臣,論個人能力同政治魅力起碼高盧秀燕兩班
55波

其實我唔太明國民黨點揀人,龍之介只係爭連任市議員,佢上去選市長好大機會偷雞成功。台中又係唔明點解唔出江啟臣,論個人能力同政治魅力起碼高盧秀燕兩班

江啟臣做咗總召
55波

留力立委

但諗唔到有邊個

而家咁睇,宋楚瑜係佢可以搵到最強嘅盟友

但同宋合作,係會傷到基本盤
除非諗住唔要所有時代力量嘅支持者

江啟臣做咗總召

而家睇住謝龍介成日在台北做節目,風流快活咁,唔駛打餐死

江啟臣做咗總召

而家睇住謝龍介成日在台北做節目,風流快活咁,唔駛打餐死

台南贏咗咪最多玩一屆
55波

龍介唔敢選
台南大家點睇

韓國瑜嘅外溢效應,加埋Crazy Friday搶走一部分綠營票,似乎俾左個假希望俾佢

crazy friday同黃好熟,講完
新北市議會,藍營攞多一席就同DPP互分議會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞