[推到完場] 台灣九合一六都選舉

748 回覆
18 Like 9 Dislike
06年,國民黨都攻唔下高雄,今次唔會易過上次

06年個次陳菊競選總幹事陳其邁係冷靜期宣稱捉到國民黨走路工證據,結果以千幾票偷雞,事後法院證明全屬新聞,事後不了了之。

仲未計98年吳敦義中婚外情抹黑先輸三千票,根本上原高雄市區國民黨無表面咁弱

五都縣市合併後,高雄國民黨好難翻盤架
大家點睇臺北選情 柯38% 丁35%...?

丁丁因為韓效應支持率上升,

並進一步收窄差距至3% 誤差範圍。。。

柯p係咁講錯野

柯p係咁講錯野

因為韓流,不少淺藍回歸丁丁,所以佢話放過婦聯會絕對不是講錯野,當然可能得罪淺綠,但我估佢計過班淺綠一定含淚選佢

柯p係咁講錯野

因為韓流,不少淺藍回歸丁丁,所以佢話放過婦聯會絕對不是講錯野,當然可能得罪淺綠,但我估佢計過班淺綠一定含淚選佢

丁丁選唔到啦我估

唔係無可能,如果多一個民調係誤差範圍內,咁會仲準,皆因中時未賣畀旺旺個時,聯合報深藍過中時好多

藍營內部民調一路五五波,依家就要靠催票,不過丁丁萬一真係做市長,藍營樂意變相推柯p選總統嗎?
提出來果陣,個個高雄人都話好嬲,之後冷靜就開始諗到底係咪真係咁,咁就又做到個聲音出來

我fb個同溫層好多人拎數據出嚟反駁,又有人拍飛機片喎,真係咁差?

唔係咁講既話點叫d北漂番黎投票先
後生知經濟唔掂先會上台北發展姐
唔係邊有人上去
但我覺得點解韓國渝上到真係靠Donald Trump果隻”Make 高雄 great again”
你見佢政見其實真係有d不切實際,不過市民覺得可以俾佢試下,睇下會唔會更好

陳仔佢d政綱其實都唔差,佢係太睇少韓國渝呢種人 陳菊操番盤都難打啦 韓國渝一早打緊農會,真心唔知陳菊點tum掂班友番黎
陳仔果班底似倒米多過幫手

https://youtu.be/dHW2kiPzXMw
又一個
我fb個同溫層好多人拎數據出嚟反駁,又有人拍飛機片喎,真係咁差?

唔係邊有人上去
但我覺得點解韓國渝上到真係靠Donald Trump果隻”Make 高雄 great again”
你見佢政見其實真係有d不切實際,不過市民覺得可以俾佢試下,睇下會唔會更好

陳仔佢d政綱其實都唔差,佢係太睇少韓國渝呢種人 陳菊操番盤都難打啦 韓國渝一早打緊農會,真心唔知陳菊點tum掂班友番黎

又一個

呢個一早歸咗邊,白派嚟

唔係邊有人上去

又一個

之前高雄陳菊贏1000票嗰場,國民黨就係佢操盤

唔係無可能,如果多一個民調係誤差範圍內,咁會仲準,皆因中時未賣畀旺旺個時,聯合報深藍過中時好多

藍營內部民調一路五五波,依家就要靠催票,不過丁丁萬一真係做市長,藍營樂意變相推柯p選總統嗎?

其實我諗係樂意。反正依家國民黨自己都冇強棒可以出戰2020,咁倒不如等柯文哲同民進黨對頂,吳敦義照樣參選睇吓有冇機會混水摸魚,應付一下就算(反正吳敦義冇機會贏)。

萬一柯文哲真係做咗總統,由於佢競選過程裏面已經同民進黨擘咗面,佢無政黨背景之下執政自然就需要同國民黨合作。
今集向錢看係近期最精彩嘅一集,陳凝觀狀態復勇,冇左黃暐瀚之後總算有一集係可以翻睇。

朱學恆踢爆吳子嘉要幫陳其邁出口術,而吳子嘉都被迫承認韓國瑜係劉邦咁嘅人物,即係證明之前佢一路在節目都係執行緊戰術打嘴炮,由此睇出高雄綠營真係深陷苦戰。

不過我覺得陳其邁打得咁辛苦,後面班十常侍先係居功至偉

其實點解無左黃暐瀚?

有一集黃暐瀚個立論太跳躍,俾陳凝觀話佢邏輯站唔住腳,結果唔知係年代唔發通告定係佢唔肯接,佢fb有話冇收到通告就唔會出現。

不過佢唔愁冇通告啦,大把節目搶住發俾佢

果集佢講韓國瑜既網絡聲勢,話留言可能係反對佢,Emotion多可能係嬲或者反諷,但Share就一定代表支持者,因為反對者唔會Share佢條片變相幫佢宣傳。

時間點大概係朱學恆打賭雞排後,多個民調顯示韓國瑜民調反超之前

朱學恆串吳子嘉都講得好白,吳子嘉用緊佢自己地位做資本,盡力幫民進黨止蝕
黃暐瀚:韓流、三大危機!

兩個月之前,暐瀚可能是第一位看到韓國瑜「可以勝選」的評論員,儘管當時被譏笑,暐瀚「言我所信、無所畏懼」。兩個月之後,韓流席捲全台,儘管今天出現了一個韓國瑜贏11%的民調,但暐瀚看法不同,韓流此刻,危機四伏。

1、國民黨過度使用韓國瑜。
2、柯韓(粉)一旦互打,兩者皆傷。
3、韓一路衝太疲累、頻失言傷選情。
黃暐瀚:韓流、三大危機!

兩個月之前,暐瀚可能是第一位看到韓國瑜「可以勝選」的評論員,儘管當時被譏笑,暐瀚「言我所信、無所畏懼」。兩個月之後,韓流席捲全台,儘管今天出現了一個韓國瑜贏11%的民調,但暐瀚看法不同,韓流此刻,危機四伏。

1、國民黨過度使用韓國瑜。
2、柯韓(粉)一旦互打,兩者皆傷。
3、韓一路衝太疲累、頻失言傷選情。

黃暐瀚:韓國瑜高票!陳其邁當選?
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1944629395625168&id=457915217629934
我地冇水晶球, 唔會估到選舉結果.

但係有啲嘢好值得研究, 例如點解深綠高雄會跑出一個國民黨背景嘅候選人咁強勢,依啲嘢無論你支持邊面, 都係唔可以否認嘅事實.

政治人物去到最後都係要靠實蹟靠願境, 如果剩係識講啲咩所有政治問題都係統獨問題, 結果都係做孤家寡人冇人支持架啦.

但係有啲嘢好值得研究, 例如點解深綠高雄會跑出一個國民黨背景嘅候選人咁強勢,依啲嘢無論你支持邊面, 都係唔可以否認嘅事實.

政治人物去到最後都係要靠實蹟靠願境, 如果剩係識講啲咩所有政治問題都係統獨問題, 結果都係做孤家寡人冇人支持架啦.

另一個有意思既切入點係台南謝龍介
當年賴功德仲係賴神果陣
幾多人恥笑佢「一生只監督一人」
依家轉反轉頭,話佢一早睇清楚賴清德既為人
哇發生咩事今集年代向錢看負評多過正評

韓迷攻擊

今集有啲過份,陳凝觀尋日做狀態大勇今日就搶韁搶到離晒譜
同埋隔離劉寶傑俾人搞,成個風向又突然轉得好快。

今集有啲過份,陳凝觀尋日做狀態大勇今日就搶韁搶到離晒譜
同埋隔離劉寶傑俾人搞,成個風向又突然轉得好快。

52台新聞深喉嚨直播高雄個場集會爆到2(平時綜藝節目破1已經要開香檳),無理由同收視率作對

成集都屌韓國瑜,
重點係話發大財係詐騙集團常用
咁咪姐係話支持韓國瑜都係傻仔俾人呃

成集都屌韓國瑜,

主持成個變曬,唔信冇人落order

成集都屌韓國瑜,

咁老實,唔係民進黨執政做到咁爛,國民黨都唔會台中同高雄有機翻盤

下屆總統馬英九民調竟然高過蔡英文

其實高雄係會swing既,特別高雄市更加遙擺不定,曾經國民黨總統選舉票高過民進黨

其實高雄係會swing既,特別高雄市更加遙擺不定,曾經國民黨總統選舉票高過民進黨

係, 但係如果齋計市長, 由98年開始都係民進黨黨籍人士擔任, 四年前仲講緊拎六成八票, 去到而家咁嘅局勢, 就真係好應該探討下出咗咩事.
國民黨彰化縣長因韓流追到55波,候選人張麗善昨辭立委背水一戰,搞到其餘立委身份的候選人要做選擇,好正。

陳其邁咁情況下,相信唔辭唔得,不過如果佢是第一人走出來,加分效果大增。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞