(IOS/AN)城與龍 免首抽怪物育成 每月都有新怪 洛克人

335 回覆
2 Like 1 Dislike

城與龍係一款可以3對3既即時連線攻城遊戲,每位玩家都係遊戲內既城主,透過由商店購買既魔物強孵化隻強,培育佢地成為戰力之一,城與龍賣點之一係唔需要首抽,魔物強只需要城堡升級就買到,有課無課差別只在於遊戲進度,唔會影響遊戲公平性。

暫時遊戲已經營運左2年半啦,魔物總數都接近100隻,平均1個月會推出2隻魔物,但係官方每月都會平衡調整,相剋系統令每隻怪物都有其用處,一物治一物,唔會話太弱勢/買左番來後悔。

IOS: itunes.apple.com/jp/app/chengtodoragon/id953790507?mt=8
GOOGLE︰https://apkpure.com/%E5%9F%8E%E3%81%A8%E3%83%89%E3%83%A9%E3%82%B4%E3%83%B3/jp.co.asobism_castleanddragon

安裝指引

呢隻game由於有台服同日服,日服係安裝完遊戲後係需要vpn創建帳號,vpn只係創帳號一次性,之後遊玩過程係唔需要vpn

我一般係用免費既openvpn,方便簡單APPS STORE同GOOLE PLAY都可以下載

教學︰
安裝圖既2個app就玩得,好簡單
新怪

Q:新手教學我應該買邊隻強?
A︰新手教學既強分別係大怪土巨人(棕色強)同獨眼巨人(藍色強),前者係範圍迎擊大怪,清兵一流,技能高等既地震可以殺埋後排,後者係進擊大怪,對中型迎擊同大型進擊有利,技能激光非常痛,滿等距離十分遠

Q:進擊怪同迎擊怪係咩來?
A:進擊怪就係會不斷移動,大部份都會進攻地圖上既砦及對方城堡。
迎擊怪就係召喚出來不會移動,負責守砦及城堡既魔物。

Q:續新手教學,黃色強同綠色強(無角果隻)應該點揀
A:黃色係黃豬,偏向防守血高耐打,綠色係蜥蝪進攻靈活性高

排名戰,遊戲既核心,每1星期舉行1次,每次開放會派發3張單人劵及2張多人劵,可以1V1同路人/朋友進行2V2,3V3,1劵連勝可以最多打3局,排名牌位越高龍幣收入越多,牌位分別如下

木牌>銅區>銀區>金區>白金>鑽石>龍區>神區

另外,排名牌位每區有限制魔物數目,如小過該區指定怪數目,會扣減龍幣,相反亦然

Q︰獎盃/成就戰係咩來?
A︰

成就戰分為d3-d1階段,每個魔物完成整個成就戰後就會獲得d1裝備,d1裝備除左外觀,仲會增加魔物三圍數值
只要魔物夠10lv就可以開始玩,每隻魔物既d2-d1需要條件觸發,例如d1天使需要擁有章魚、兔、蜜蜂同奇美拉,並完成條件指定既d3或d2階段先可以開始

Q︰訓練所既隊長副隊長系統、怪物心情又係咩來?
A︰選擇魔物做隊長及副隊長會係戰鬥中必定抽出佢地
而心情會影響隊長3圍數值,發動技能機率,其他怪唔會影響

https://i.lihkg.com/540/https://img.eservice-hk.net/upload/2018/05/27/161625_0beb9e1c7d8cc7fa5013fc4bced485b4.jpg

Q︰競技場點玩架
A︰

競技場係類似成就戰既玩法,條件係12LV以上先可以參加,對戰既魔物係所有遊戲魔物中隨機抽出,對戰會係「公平ON」模式,全部怪物都係27等滿裝,新手可以率先體驗高等魔物。
對戰唔會有平局,只會判其中一方勝利。
對戰輸嬴都有點數,點數係扲來換景品所既徽章,每隻怪物有3個徵章,銀同金章都同成就戰一樣需要觸發條件先可以買

Q︰建議玩法
A︰無論有課金無課金,都應該買滿大怪,因為除左單人討伐及排名外,其他對戰都會限制出1隻大怪,補滿魔物數目可以將排名賺到既龍幣最大化,十分有好處
Q︰補欠又係咩來
A:
當你買到一定數目後既魔物就可以利用補欠鎖D你唔想練既魔物入倉,咁你就唔會抽中佢

https://i.lihkg.com/540/https://img.eservice-hk.net/upload/2018/05/27/161717_9077bce875b969f36b56796311bc390f.jpg

有用資訊︰
需要多少炮擊的驗證 by wwwcom99
forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=27787&snA=851&tnum=3
一些資料及感想by wwwcom99
forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=27787&snA=854&tnum=2
怪物相剋表︰seesaawiki.jp/castle_and_dragon/d/%C1%B4%A5%AD%A5%E3%A5%E9%B0%EC%CD%F7

最後,如果巴絲有興趣可以留低城龍或者line id加好友
小弟line id︰aronrextty 現有line群組好熱鬧,你仲唔一齊玩?
我line id aronrextty請加我

我地有line群歡迎新手

四週年怪型到爆
隻骨王型到核爆
依家開始玩係咪太遲
而家玩先好,新怪勁新手唔怕入坑

而且唔同首抽game過錯抽勁野

D怪物強永遠常駐商店

加我line id:aronrextty

細佬我晚晚帶團
隻黑龍真係好好J
我line id aronrextty請加我

我地有line群歡迎新手
會唔會好食時間?
休閒game來,除左每日打下排名戰(3v3)或者成就都係養怪整裝備
大家一齊來玩pls
Push

骨王要出啦

大家一齊加入城與龍
放棄過既都應該都番來玩

養怪game唔怕玩
希望大家都玩城龍,齊齊玩城龍,天天玩城龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞