新手寫網頁從何入手

21 回覆
0 Like 0 Dislike
而家自己試緊用NOTEPAD++寫
但完全唔明CSS/JAVASCRIPT係做乜

有冇巴打可以俾個方向

有冇巴打可以俾個方向

btw我淨係識係網上面抄CSS/JAVASCRIPT黎用
寫網頁

html css js 再加隻server side

冇得避

加油
明咩係front end back end先..
之黎學lang db
最後玩framework
一開始先由html開始

做做下html就會發覺整出黎d html page無顏色又唔岩位,就要學css

整哂個樣出黎就開始想有d user interaction/program ge野起個page到就要用javascript

以上就係我認為最簡單ge frontend

之後開始想save低資料/做d business logic就可以用backend ge技術,但你可以先接觸左frontend先
https://www.freecodecamp.com
巴打覺得玩呢個網有無用?
我都學緊,玩緊呢個網
先學html,之後識基本css(layout野),最後先javascript(前端programming,整互動野,slide等等)之後仲可以學埋jquery(javascript library)。到時候仲玩緊就學server side野,php/node.js/jsp。javascript可以做嘅野越黎越多,一定要學好。學習素材可以上w3school跟住學

有冇巴打可以俾個方向

btw我淨係識係網上面抄CSS/JAVASCRIPT黎用

你一堆javascript/css抄一定唔明,首先你冇了解基本syntax,第二網上嘅source通常都好簡潔你未熟唔會明,而且css咁計有可能係gen出來。正路就唔好急,學好css就css先,之後先再掂javascript。上w3school幫到你
簡單d 黎講,html =身體 css =化妝 js=動作
LM
簡單d 黎講,html =身體 css =化妝 js=動作

diu
我都學緊,玩緊呢個網

呢個好有用,外國好多人玩呢個網玩到揾埋工,不過要好有耐性
百度前端學院幫到你 利申而家做到TASK6
HTML 係基本,不過淨係有佢會好柒
如果想個網頁靚,就要有CSS
如果想個網頁識郁,有效果,就要有JavaScript
進一步,可以學下PHP同MVC
唔識嘅話,上w3c 同埋stackoverflow 學下抄下嘢
唔好入手

又轉行最好
做野忙到 而家終於有時間睇post
咁我淨用html做左個網先
遲下再試css
仲用css? 而家興用less/sass
(遲下你就會發現front end世界係七國咁亂)
我都學緊,玩緊呢個網

呢個好有用,外國好多人玩呢個網玩到揾埋工,不過要好有耐性

個網唔錯,thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞