台狗:香港人爲什麼那麼討厭

499 回覆
1114 Like 120 Dislike
台狗知唔知bno=英藉
重有攞人哋語言嚟踩會唔會低莊咗少少
佢哋講埋哂啲垃圾匪語重好意思話人
咁香港人真係高級喎
特別係台灣人面前係高一個水平
台灣廢老廢中講嘢唔會輸蝕過香港嗰班 仲要嘈得嚟好無禮貌
如果第二個國家既人單憑連登啲post就斷定香港人個個都冷血口賤,郁啲話女人係雞你地又會點諗
仲有台狗黎香港咪一樣咁垃圾
要人講普通話
唔講普通話咪又話你歧視佢地
台狗去到人地方又好尊重人?
中國香港>中華台北
中國香港支那港豬不敢面對

台灣人真係正d wor 諗下點搞下呀嫂 搞下風化

港豬 打完風 都係番工不了 同d南亞有咩分別 都係死做爛做的
又搞分化
台狗都理
又分化
根本就係 事實係我有幾個係台灣讀書/經常公幹嘅fd都話,台仔同香港人好多都fd過打band,齊齊屌政府,屌大陸
係上網個時就有呢啲仇恨分化言論,但生活中不嬲都係偏向港台友好,大家笑笑口
香港人係嘈喎
台灣人唔鍾意香港人既遠因,就係97前經濟好而且文化影響力大,當時港人有自信或者寸d令當時台灣人唔開心吧
識唔少台灣人都會講返呢d事出嚟,睇嚟佢哋都好介意或者當年真係好hurt
對我嚟講,台灣人同香港人有共同處境亦有共同目標,利益層面上有合作動機,但港人亦唔駛一廂情願咁覺得台灣人對香港人唔錯,或者自踩香港去滿足台灣人既心理需要

講真,台灣人成日話香港人係中國人,但自己又好介意人哋話自己係中國人,何苦成日話港人係中國人呢? 起碼台灣人既語言同中國可互通,起碼香港仲係講粵語。
97都過咗21年,香港仲有唔少方面都唔差過台灣好多,真係覺得台灣要努力加把勁,好好用盡自己有自主權既優勢,咪L成日係港仔身上花時間喇
Child 登反韓po咪一樣話韓文難聽
台狗講普通話就唔嘈
50步同100步 好玩咩?
連登崇台?樓主訓撚醒未?
ptt跟本冇參考價值
一堆心智未成熟嘅天龍人
睇下dcard有幾多post係嘴香港人(係有一兩句但係唔會屌到隔離post)
唔係講緊廣東話嘈
係講緊香港人嘈

而台灣人搭火車的確係好靜
仲要係香港係97後,每年都倒退緊,去到宜家台灣都未全方位過到香港
有時衰d講過,當年班寸寸貢嘅香港人係97前係寸得起喎

垃圾低質支那港豬成班仆到咁去

整臭哂人地寶島

又唔入境隨俗 講國語

周圍講on9 屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞