胞弟黎嬰重新站起來 大美人黎姿:他堅毅精神令我不斷進步

179 回覆
1000 Like 12 Dislike

黎姿(現改名黎珈而)胞弟黎嬰於2007年因車禍成為植物人,十年來黎姿為弟弟放棄演藝事業,悉心照料,並接手其醫學美容生意。昨日黎姿在其社交網站發放與弟弟的合照,並宣佈黎嬰終於能夠重新站立,讓她感動不已

黎姿當年身為當家花旦,事業如日中天,但於2007年其皮膚科醫生胞弟黎嬰於凌晨時份發生車禍,被拋出的士外頭部落地身受重傷,當時立即送院並接受腦外科手術,事後昏迷數月,醒來後半癱瘓的他一直靠輪椅移動。

愛弟心切的黎姿一直照顧胞弟,並接受其醫學美容生意,於2009年下嫁商人馬廷強後決心退出幕前,專心家庭及弟弟的事業。昨日黎姿在其Instagram宣佈喜訊,透露黎嬰能夠重新站立:

「每次我感到疲憊的時候,都會感到有一股強大的力量在背後支持我、鼓勵我。我弟弟十多年來為生命而奮鬥,雖然他失去了自由行動的能力,但他依然擁有堅定的意志,積極的觀念,以及對生活的無限熱愛。

每一次我在工作上遇到難關,他不屈不撓的精神總會重新燃點起我對工作、對醫學美容行業、對生命的熱誠。

今天,弟弟可以站起來與大家見面,我真的非常非常感動。他的堅毅精神是令我不斷進步的動力,我會繼續奮鬥下去。」

貼文一出網友紛紛送上祝福,恭喜黎姿多年來的祈願終於能夠實現。

絕世好家姐
知道當時唯有下嫁殘障佬先有錢醫佢細佬
仲因爲咁放棄哂娛圈光環,決心引退
呢個女人真係唔話得!!!
黎姿粒的

真係好靚
比我二揀一都無憾
有錢環境下殘障都自然有動力啦
唔係為左佢細佬佢洗鬼咁早嫁咩!
大把選擇啦佢個陣仲紅緊
侯佳玉瑩
金枝
好好睇 前排睇完
張可頤都好撚掂
四個女主角都正
細細粒 容易食
呢啲先叫演員
所謂大把選擇咪都係有錢佬
唔明點解依家啲人鍾意睇大陸古裝劇
明明香港十幾年前已經有套神劇
點解你講極唔明,女明星入得行都係釣金龜架啦
唔通身光頸靚仲嫁比啲窮酸公屋撚咩
唔係佢細佬佢唔會咁快決定嫁比個殘障富豪囉
無啦啦又改咩名
佢細佬幾靚仔又皮膚科醫生又有好家姐,真正人生贏家
無意外既話應該屌女屌到腳軟
當年睇到段新聞覺得幾可惜
對眼唔知咩料,無眼白
但都有7/10分
一套都無睇過
寧願睇公主嫁到鳩笑都唔睇大陸啲水蛇春蝗劇
但老公仍站不起來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞