(減肥)生酮+ 間歇性飲食記錄

108 回覆
10 Like 10 Dislike
身體數據:
168cm-54kg-25.6%體脂-女
我用keto cal計我減肥所需卡路里同飲食分佈
大約1400-1500卡
https://www.ruled.me/keto-calculator/

減肥前:
之前上網睇過唔同嘅減肥方法
我決定用生酮飲食+16/8 間歇性飲食+運動
計劃係諗住試1-2個月
呢個post會比較focus喺生酮飲食到
如果我有錯大家可以指正下

生酮飲食
生酮飲食係主要利用酮嚟做主要嘅能量消耗來源
Ketone係脂肪嘅代謝物
咁簡單啲嚟講
Keto Diet係喺飲食裡面75%係脂肪
20%係蛋白質
5%係碳水化合物
所以你一日裡面要盡可能將碳水化合物限制在30公克以內
逼你嘅身體轉換到消耗脂肪嘅模式
因為當脂肪同碳水化合物一齊食會啟動胰島素
就會變成儲存脂肪嘅模式
DAY 1-22/10/2018

午餐(12:30)
煎三文魚+喺city’super買嘅沙律

晚餐(18:30)
牛角燒肉拼盤
168 54kg都唔算好肥姐,絲打想減到幾多
大約51到
其實我主要想靠運動嚟減
所以飲食唔想控制得太犀利搞到好辛苦
所以決定用keto+間歇飲食
如果你平時無減開既

其實控制一排飲食+做下運動就得

減肥開始頭幾KG會去得好快,都係減走身體D廢物多

記得飲多D水
DAY 1-22/10/2018 運動
近排幾鐘意呢兩個Tabata workout
夾埋大約一個鐘

https://youtu.be/kwkXyHjgoDM

https://youtu.be/XIeCMhNWFQQ
呢個version比較難

之前有間唔中做下運動
但冇控制過飲食
最主要係飲多D水,戒哂甜野飲佢

水可以幫你清走身體D廢物

最好一日3-4L,應該頭一星期就己經輕1-2kg
又係啲唔健康減肥
食就少脂少糖少調味少油小肉多菜
多運動啦
你要健美就話要突別野姐
係咪即係食肉減肥法?
兩公斤好易減,只係你正常體重5

1. 飲多啲水
2. 唔飲甜嘢/少食甜品
3. 晚餐食少啲炭水化合物

其他同而家飲食作息差唔多,一個月就減到2kg。

聖誕新年就難講啲,無咩特別大餐能該係咁上下。
比較贊成做運動減肥
運動成效唔大 有d原因係多左肌肉

要飲食+運動雙管齊下就最好最健康
一定唔係,係以脂肪做能源,限糖限碳水,令到身體用晒醣份儲備,轉用脂肪做能源,咁樣做,24小時都可以消脂,不過現今太多隱藏碳水及糖份,
要食多脂肪,已經違反現今社會法則,要多食好油,椰子油,橄欖油,少用花生油芥花子油等等。
先搞清楚關係,生酮飲食唔係為左減肥,係有人見到可以減肥,先話生酮=減肥,生酮係改變自己生活飲食習慣,極端講就係改變生存方式,還有運動係令到減肥事倍功半,外國好多運動員都轉玩雙能源。
樓主都唔係好低體脂 咁快用生酮?

我諗住呢個星期睇下感覺如何
如果唔適合我就應該會試下你嘅建議
我諗住加埋每日一個鐘運動睇下會唔會降到體脂

而家我都轉咗用椰子油
樓主加油,本身我都係長期生酮,樓主係減完肥食番碳水定長期實行? 酮適應都要一段時間。
我自己減左10磅就停左,本身都有跑步同打泰拳。做運動可以幫你更快進入生酮狀態。
請問咩係雙能源.
平時會係生酮飲食狀態,但到重度訓練及比賽會補碳(原形食物),
人可以用到2大能源,就係酮體及醣類,現在飲食文化係用碳水(醣類)做主要身體能源(粥粉麵飯,甜品)血糖唔夠就會有低糖症狀,頭暈頭痛手軟腳軟,強烈肚餓感,酮適應既人唔一定話唔會肚餓,但一日一餐係無問題,因為已經用酮黎做能源,酮就係用脂肪轉換,人人身體都大把脂肪,當然生酮既人要補充其他,如礦物質及維他命等等
再重申講,生酮唔係減肥,還有,我講既說話都係指出我所認知既事,新資訊應該人人都要自己再去求証,我講完都未必係事實既全部,現在既資訊係公開,需然好多假野。
多謝清
其實keto唔係控制得更嚴咩?生果都唔食得喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞