【高鐵通車】營運一個月 日均客量僅3.5萬 議員憂大白象越養越肥

89 回覆
188 Like 1 Dislike
【高鐵通車】營運一個月 日均客量僅3.5萬 議員憂大白象越養越肥
高鐵港段長期被質疑為大白象工程,營運1個月,客量仍然未見起色。港鐵提供截至上周五的最新客量數據,高鐵港段營運27日,總客量為130萬人次,日均接載約5萬客。惟扣除7天內地黃金周檔期後,日均客量不足4萬人次,僅及港府最佳估算一半;近期日均客量更跌至不足3.5萬人次。有立法會議員擔心,高鐵客量持續萎靡,隨時要啟動補貼機制,「大白象只會越養越肥」。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181023/58821959
去遠少少地方,一日得一班車
其他人一早估到啦
屌你老味近既有直通車,遠既就搭飛機啦,幾撚時用到你條鳩鐵
戰略建築 你黎講錢。 發問題條友今晚就比人捉去搭返程單程
對呀,車費又貴過直通車,去遠啲嘅班次又疏,上個禮拜仲要停去上海既班次。遠既搭飛機仲方便過搭膠鐵
去深圳坐東鐵到福田,上廣州又有和諧號中旅社巴士直入廣州市區
高鐵on99 去到郊區廣州南, 又要早9個字入閘,仲要貴人一倍,搵鬼坐你咩
班鳩官去支那開會都搭飛機啦

身體很誠實
殺菜園村個日都諗到啦 宜家先大智若愚
至少反車

有人塔就有需求 起到去美國都無問題
之前有一日過左八萬,成班柒頭衝出黎話連燈仔扮睇唔到
可唔可以再訪問下之前新聞上面話方便包二奶個啊伯
議員真係做 SHOW.
就算蝕錢都唔會停.
幾時話車人嫁
人地已經車咗成個月武器落香港啦
其實唔明點解党唔將廣州南同廣州東/廣州 連接埋 咁條鳩鐵埋叫實用些少囉
而家咪連埋左,不過要轉地鐵咁解
咁就算膠數啦
已經有十一都咁
仲要市民補數 屌你老母
營運成本一年洗10億,
如果日均少過2.7萬人,就連燈油火蠟都俾唔到
中共就係想整新經濟區做分流

反而香港擺個站係市中心根本係ON9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞