(疑問)黃刀鎮睇極光

20 回覆
4 Like 0 Dislike
想去黃刀鎮睇極光
Join plan tour+酒店好 定 分開兩樣book好
同埋追光團會唔會好辛苦好chur
分開book 好似好D
加拿大我就冇去過
但去過tromso 追極光
去到先BOOK TOUR 差唔多冇晒 所以早D BOOK定

追光團唔係好辛苦
我join個團 10個人左右
開一個鐘去效外 之後停第一個point
只係影到少少only 冇乜起色

之後再出發去第2度
去到第2個point 就開始大爆發
個個影到嘩嘩聲

帶隊條友仔就開始煮野比大家食
都係D熱湯 熱飲之類
大家夠皮就走 因為真係好撚凍

成個團9點出發 1點就返到酒店

我聽人講 如果影唔到 會不斷去下個地方
4-5點先會打道回府
好在我地唔洗好耐就見到

如果你租車 可以試下自己去影
因為個團都唔平 都要幾千蚊一個人
影唔到就係咁先
啱啱10月頭係Yellowknife睇完
跟團成團大陸人 燥到仆街
巴打我都想去黃刀鎮睇極光
都諗緊你講嘅問題
你有咩打算?
我去過黃刀睇極光
飛機酒店自己安排同我租車去
有一晚自己出有兩晚 join tour
我建議 join local tour 喇,佢地去既路地圖係無 mark 低
佢地唔係我地租啲普通私家車去到既路黎
同埋好多時去到一半變泥路同無電話訊號

我地朝早瞓覺,夜晚揸車出去
個鎮真係無嘢睇,得個燈塔仔同座山行下
或者可能因為我本身住加拿大覺得無嘢睇,因為其他地方同加拿大啲城市完全無分別
住咗加拿大廿年都冇去過
上網邊到睇有咩local tour?
我嗰陣唔係上網搵的
因為我地租車自己出食白果,第二晚有個香港人話佢地跟個香港 local tour 所以跟佢地
我都知點搵返佢出黎

但最好跟啲會郁嗰啲 tour 唔好嗰啲淨係坐响一個點既 tour
啲極光有時十分鐘就無咗,到時就戇鳩鳩坐响到
Lm 好想去黃刀鎮睇極光
thanks 巴打,其實我應該都過多兩年先會去,我自己慢慢搵
今年好似好凍
我覺得九月先好去,唔好冬天去
嗰陣已經週圍黃葉好靚
好多地方冬天都去唔到,好似有個 Frame Lake Trail 我想像唔到冬天點行
到時朝早除咗行 Walmart 都唔知有乜做

同埋 -45 度 windchill 真係凍撚到痴線
我住 Montreal 都知咩叫凍
有年冬天上咗 Saguenay -35 度 windchill 已經唔想生存
想問你嗰陣時點著?
其實係咪自己book酒店 再當地報tour會好d

小弟想12月尾或1月頭去
但小弟得自己一條友 問親d酒店全包團或者活動都係2人成團或者4人成團
跟住就話要收附加費
我上次去 aurora village, 你可以睇睇, 自己一個應該無問題
佢會有人去 hostel pick up 去佢個 camp site 睇 aurora

如果追極光就唔知啦
岩岩去完返黎,酒店tour分開book
分開book仲平過佢一齊book
Tour可以睇黃刀假期(香港人開)同aurora village(日本人開)
我自己就join aurora village,因為佢有tent俾你休息,影相好靚
我揀左英文團,香港人仲多過鬼
巴打 如果想跟車追光 有冇邊間介紹 唔想三日都係同一個地方睇
我3月一個人去左三晚黃刀鎮,酒店tour分開book,tour出發前一晚先book都ok(早d book就緊係穩陣d)
兩晚跟黃刀假期(家庭式,我估一晚1團)
一晚跟aurora village(大公司式,一晚起碼4,5團大團)

價錢差唔多,黃刀假期可以用廣英普溝通,aurora village有廣英日普團

黃刀假期有巴士團(巴士有熱飲有餅乾),有camp site團(camp site有熱飲有餅乾,仲會煎當地魚你試,有個人原住民同團友玩下當地樂器),領隊兼司機姐姐會免費幫你影相(影得普通),一個人join都唔會太悶
aurora village成個山頭都係佢公司嘅,周圍有摺凳你可以自己攞黎坐,有大三腳架租,有餐廳,中間會有個小表演。佢d tent影相真係好靚,tent入面有熱飲,有駐場攝影師(無幫襯,印象中唔平),可以加錢stay耐d,唔撩人傾計一個人應該會有孤獨感

PS1. aurora village d領隊多後生靚女(應該係working holiday),我join廣東話團d團友全部一pair pair,見隔離日文團無論領隊定d客d女(都多非情侶)都幾得
PS2. 見廣告黃刀假期有接翠明(好似係)d團,唔知會唔會夾埋翠明d客一齊去團
之前見到嗰個謝利都係跟黃刀假期
有個位好似係定死一個位睇極光
想問知唔知係邊一個團黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞