[年經]人類既身體器官只係零件同載體?

7 回覆
1 Like 8 Dislike
要有靈魂先可以驅動到.

大家認唔認同
利申認同
點解唔係身體器官驅動靈魂? 例如: 賓周
因為我一見到J圖就想打飛機 我靈魂既本質根本唔想
證明比我睇靈魂嘅存在
所謂「意識」只係一連串化學反應

假設現在嘅「你」
走去切額葉腦蛋白
變左傻閪嘅「你」又係咪同一個靈魂
靈魂同載體同零件壞左自然會有影響
當你切額葉腦蛋白 靈魂自然受到影響
因為你已經損壞左一樣重要既零件. 所以靈魂會因損傷而調節 搵方法修補 變成你所謂既傻閪 .但魂亦係同一個 只係修補完有缺陷
唔係要有靈魂就驅動到 而係呢一個組合「就係」靈魂

所以靈魂呢個term係unnecessary
人類只係DNA的載體
大腦半球切除術 (英語:Hemispherectomy)是一種非常罕見的外科手術。在手術中,一個大腦半球(半個大腦)會被移除或失去其功能。這種手術是用於治療多種癲癇症發作的症狀,針對痲癇源頭位於單個大腦半球上大面積位置的個案。這項手術只用於治療極端病例,包括藥物或其他入侵性較低的手術對治療症狀不起作用的情況。大腦半球切除術常見的併發症有:腦積水、硬膜下少量積液、腦髓液漏、深層和表面感染。[1]

[url]https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/大腦半球切除術
[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞