有冇巴絲以前好鍾意上家政堂

252 回覆
862 Like 12 Dislike
我今日之前都唔知有咁多
仲以為係我屋企有特別嘅洗碗方法
原來真正特別嘅係啲老師嘅方法
最憎洗野,成組3個人,我一個包辦哂煮同切,其餘2個幫手執頭執尾同洗野
同埋可以睇住d女同學煮pat屎出黎
男校無家政
有個老師代堂 因為原本個miss大肚
講啲野勁On9: 呢隻係茶匙 teaspoon 但我唔知佢英文叫咩
我地全班呆曬
有一次為左玩佢 突登走去熄咗個電制 然後佢開唔到個攪拌機
由於係地獄廚神 最後個煮野考試 人地就三杯雞 曲奇 炒飯
我地就整左三明治。。。。仲要搵個老師點評 我永世都唔會唔記得佢個驚呆樣 但佢又無得拒絕
中三個年係指定每組一男一女 不過咁又點我個班都冇靚女
我個間都係 拎一個紅色一個藍色盤將所有野扔落去加洗潔精 捽幾下就過水 全部餐具洗完都仲好撚油
唔係北區
記得miss 叫我地買西生菜整沙律
我就冇聽書買左唐生菜返黎,比佢屌到戇鳩鳩
唔鍾意,全部材料一定要用一隻隻碗碟裝好懶姿整咁好煩
喺屋企煮野可以灘曬係到快快趣趣搞
最憎縫紉堂
每兩個月要交一次功課
離不開都係車衫車褲
次次上堂大家都係扮做野
堂堂check進度都比老師屌
到最尾個堂交功課大家都交到貨

因為大家都係前一個星期去街市搵人車
仲特登叫佢地車得樣衰d
我炒雜菜炒左兩年拎a
睇黎全香港既家政室都係咁洗咋,你估家政老師係屋企會唔會咁洗卻拿
全班上一年堂就俾個x太(年過50)屌足成年
每次上堂做乜撚都係教一次 講完就走開唔知去邊到hea 一返嚟睇 唔係笑騎騎就係鏟人鏟到上天花板
雖然有整蛋糕 餅乾 不過炒餸教得炒菜心炒蛋

最記得係每堂分組做野 堂堂都有人俾佢罰唔洗做 落堂要洗哂自己組d碗 原因可以係唔識開焗爐 冇帶圍裙 炒燶嘢

垃圾家政堂
有次唔知做乜激嬲miss
成班企哂起身

miss: 我地:
:再嘈唔整啦
:好呀
dum哂d材料落垃圾桶
都未知咩事 好似坐足成堂
以前學校太新 全部男都要上家政堂
要同女分開上 d女煮完比男食 男既整完又比返女同學食
miss好醒教男女煮唔同野食
相同既教學有 車圍裙 車衣機 畫圖 手工針紙
好記得整過檸檬雞翼 石頭蛋糕 香到隔離班既人都黎搶我地d野食
雖然得一年 都幾開心 係車圍裙好麻煩
連洗碗方法都要限制
家政堂成日比人點去洗碗 洗洗下洗到自己依家好中意洗碗
以前編織果part都係搵fd/老母幫手
以前上家政堂試過同個fd一組要煎pancake,
之後話拋獲會加分,所以就諗住拋兩野博攞高分啦,
點知塊pancake跌左落地下 我9秒9執返上黎扮無野繼續煎,後尾上完堂我親眼望住個fd食左塊跌左落地既pancake...
以前有木工堂又有家政
木工最記得係整相架 整到崩潰

而上家政個miss特登分組一男一女
全部男嘅主動負責洗碗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞