隔離PO台灣讀野雞 我呢到開翻個正氣台灣讀書PO 你問我盡量答

101 回覆
2 Like 15 Dislike
唔答,驚自爆
獸醫得4間有
森林有6間
台北既得台大有
18年台大獸醫收左2個only
一個係女
一個係樓主吧
讀醫你要留一定留到
但有心理準備,人工唔高,工時極長,多訴訟麻煩野
住院醫生一星期工時:122小時
好多黑暗野,貪污野
你真心好愛台灣先好去讀醫
好多野退步緊同埋唔多先進

只會睇返DSE成績

你單純想讀醫定想靠醫科移民台灣先?
留返少少私隱比樓主啦
BTW,如非必要,去台灣讀書真心唔推薦
台大獸醫睇唔睇a level成績呀?a level 幾多先入到?
易,三大degree要睇咩科,如果想讀醫有science底嗰啲會有優勢,其他未必有幫助,建議有底的話去報個人申請,唔得咪報埋聯合分發,聯合分發就睇DSE
都睇 呢層我真係唔清楚
喺台灣讀醫易唔易stay台灣打工?
如果係香港有三大degree, 報返台灣大學會唔會有優勢?定係照睇dse成績?
易,三大degree要睇咩科,如果想讀醫有science底嗰啲會有優勢,其他未必有幫助,建議有底的話去報個人申請,唔得咪報埋聯合分發,聯合分發就睇DSE

其實我想問埋獸醫
一樣 台大dse預27-28入到 中興25-27左右
嘉大,屏科大兩間獸醫會唔會易入d?
呢兩間大學獸醫畢業易唔易係台灣搵到工?
其實我都想移民台灣
另外一提,台灣既私立醫學院,係可以申請credit transfer的,抵到year 1 2/3 credit,就可以跳級去year 2(提編),但提編生會被佢地強烈排儕(因為你破壞左佢地個套日本式學長學姐階級制)
佢地申請credit transfer行政程序好鳩其求
你本身係有degree入/外人,佢地已經唔多喜歡

還是歐美最好
我地美國
相比之下呢兩間當然易入啲 係台灣做絕對無問題 但要翻香港就一定難啲 要去澳洲或者英國讀埋master先有機會
移民台灣其實有錢就得 不過用升學移民都得
詳情參考呢個
https://www.hk90s.com/20160914_article_immigrant/
會易入好多
以獸醫既收入要移民台灣有點困難.............

真心,除非你係hea底既人,唔介紹不問世事,或有事向香港做唔到,你可以移民台灣
否則真心唔推薦隨便移民台灣

因為成個社會都退步得好快,經濟好差

台灣人其實唔係真係咁nice
台灣做獸醫幾low paid
同埋你預左去台灣學獸醫,手醫術會比歐美既差
同埋台灣既教育質素好差
追唔上西方國家
個套方法好死板守舊
你一係先去申請長既台證,住返1-2個月,睇下合唔合適先再去最好
最好多D參加佢地local既活動,你會知佢地係點樣的
邊間野雞大學
你dse幾分啊咁
讀咩科都唔答
你開po嚟把撚呀
屌 我都係台灣讀書啊 糾結緊返唔返香港。。
利申:問fd借ac
唔係想留就留到
唔好番黎啦
台妺多好
睇完d對答 唔怪得知要去台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞