狗狗獨留在家中

15 回覆
0 Like 1 Dislike
岩岩領養隻狗仔一個月, 發現佢對膠類物體特別有興趣, 只要佢獨留在家中, 原子筆、膠袋、膠杯都無一倖免地被咬爛;我有買玩具骨俾佢咬, 但係佢興趣唔大 (因為無味)...

咁有乜方法可以令佢乖乖地唔破壞野?
1. 幫佢搵個伴?
-機械類 (ROOMIE ? 或者搖控機械人)
-生物類 (無工人, 我同太太都要返工, 搵多隻貓/狗 ?)

2. 困籠 ? (唔多得, 佢會用盡全力PRISON BREAK, 不惜自殘...)

有無其他建議 ?
我放假全日陪狗仔,佢唔會亂黎...可以點教?
有買鹿根俾佢咬, 一個鐘咬完...

真骨未試過...
教佢訓定喺個籠入面,慢慢一步步嚟?
例如一開始試下留佢喺個籠入面一分鐘,佢唔扭計就獎勵佢,之後再慢慢加長時間

利申: 唔識
入左籠點樣 prison break 到?
個籠底個TRAY 係可以抽出黎, 隻狗仔有能力在籠內鑽邊位, 個TRAY 郁下郁下就會出, 咁無左個底TRAY 佢就可以鑽個底邊的空位頂走個籠,第 一次返到屋企見到佢個鼻同眼角損哂, 非常震撼...
無左個 tray 都唔應該出到黎喎...
你係咪應該換過個籠?
有啲玩具係俾你放嘢食喺入面,可能夠佢撩幾個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞