巴打們同女友食飯係男請定aa?

356 回覆
275 Like 689 Dislike
通常輪流
冇聽過真係會計到足咁aa
一齊左一段時間就有共識嫁喇,
通常輪流,個排鬆動啲咪我請
如果坐低餐廳食既男朋友比
如果我買上去既就我比
佢生日我比 我生日佢比

佢人工係我既3倍 佢都唔expect我會餐餐aa
但我比左唔會問返佢攞 同埋通常食平既 好間唔中先貴一次
之前冇事冇幹佢話同我去食500幾蚊兩個人落樓既餐廳 我都話唔好食咁貴 好又一餐唔好又一餐

同埋我見到岩佢既野會買比佢 例如見佢底褲著爛會買新比佢 見到隻酒杯好靚佢一定好中意就會買 佢轉新工買左隻招財貓比佢
冇特別去注意呢樣野
多數睇張單我就大概除2一齊拎出嚟
邊個唔夠就多除少補
通常好女仔識做喺男方返埋位既時候就會問:幾錢啊我食嗰個?
半aa, 我通常俾大份d
例如大家食75蚊飯
我就俾齊頭100唔找咁
男仔要逐蚊逐蚊計好肉酸
但都唔可以縱到女朋友壞哂
女友主動拎單
m記食得幾錢呀 直接拎張八達通比佢嘟啦
但通常我係買個個
然後一係漏左佢個包 一係漏左薯條轉粟米
咁計住不如唔好拍拖啦
男女友喎,梗係aa
難以置信
樓上回嗰啲有冇拍過拖㗎
而家係講緊男女朋友唔係普通朋友喎
竟然有人覺得要女友同你AA係應份
正路都應該男仔俾㗎啦吓話
就算條女肯之後俾返錢你都唔好意思收啦
咁好核突囉
做人唔好咁老奉得唔得?
唔通你揸車同佢出去玩又話要share返油錢泊車錢咁呀?

唔怪得啲人成日話港男斤斤計較寒酸冇風度
不嬲一齊食飯去旅行呢啲都應該係男仔俾㗎喎
我同身邊啲fd都係咁
好正常呀
你話條女自己食完買完問你攞返就怪啫

所謂見微知著
呢個其實係實力嘅表現
請女朋友食餐飯去個旅行都要計
即係第時結婚買樓都唔駛指意唔AA啦
你叫人哋仲點會有信心同你過人世
貧賤夫妻百事哀
難聽啲講句冇錢就真係唔好學人拍拖啦
盞害人
從呢件事睇女朋友反應就知佢值唔值得娶囉只可以講
你唔刻意計住 佢都好大程度等你比錢
要你送野但自己唔會送
從無試過請你

講真就算搵得少過你 咁有時你請得多佢都會想請下你食雪糕之類 正常錫你黎講
金額唔重要但個心重要囉

Aa其實無錯,有時男方請都係因為無所謂 錫你
但從相處應該feel到條女係點諗
咁你就諗真d啦
好似樓上上咁話三個月aa飛人 呢d咪雞囉
正常愛你會唔會咁先
係囉 對方請都係因為錫你/你暫時手頭緊/情趣 拎黎做標準明顯人格有問題
理想情侶關係, 應該係男方自動俾錢, 女方主動夾返一份
男又有面, 又唔使尷尬開聲追數
女又大方
或者輪流俾, 唔使下下計到足
正路都男既比啦 想問點解呢?
你要請哂因為證明你既能力?
無既所會咁急於證明wo
真係慘 比女權撚教化左既男人/好要面既人
咁不如反問你 條女就算同你結左婚係咪咩都唔洗做唔洗付出 攤大手掌拎錢然後去玩先?正常女人會唔會因為咁唔同你一齊先?會唔會都覺得自己有手有腳係要靠哂你先
然後你覺得自己好有能力?.?你咁諗可以係你好撚錫你條女 但人地唔比唔想寵有錯咩
仲要講緊拍拖咋wo
人地要用出哂洗費黎吸引人地同佢過人世呀麻
要面傻西男 自我貶值
佢先似無拍過拖囉
計到足係真係無意思 呢個共識啦
但如果真係次次等你埋單d女 不了
重點女方有比既心
試過有條仔哂命話自己炒股羸好多
仲要日日同D friend 食放題打邊爐
拍拍下拖無啦啦提出AA
我同佢講係咪食譚仔都食要AA呀, cheap 精
我即飛
財政部畀晒
好撚認真
依加啲女
唔係老馮要你比已經好好

同埋係街數錢aa計住哂真係好核突,
一係你比一係佢比啦好心,
咁撚心計諗個女仔比唔比返你,
計較個百幾十蚊,
你對朋友都唔會啦下話。
拍左拖8年9成9費用都我出啱啱結左婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞