CA/ACO現職及2016公開招聘賽前+賽後討論區(4)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
2016年內部招聘CA/ACO: 已公佈ACO內部招聘結果
2016 ACO公開招聘: 已截止報名
2016 CA公開招聘: 已截止報名
電腦技能Skill test已於2016年9月30日正式展開
ACO面試已於11月初開始進行, 首批ACO Direct Offer開始派發(from文總)

報名人數:
ACO: 38,300人;
CA: 37,800人
消息來源:文總會訊
http://clerical.org.hk/wp-content/uploads/2014/06/%E6%9C%83%E8%A8%8A-Sept-2016-Revised2016.pdf

2016 ACO公開招聘計劃時間表

2016 CA公開招聘計劃時間表

上屆公開招聘資料及數據
http://clerical.org.hk/wp-content/uploads/2014/06/%E6%9C%83%E8%A8%8A-Feb-2016-1.pdf

From文總(2016-2月號):
1. 2016年2月已全數派發
所有2014年CA及ACO公開招聘 Waiting List Offer
2014度招聘「CA」及「ACO」的工作已完成,
最後一批在候補名單上的申請人將會在2月獲發聘書,
總計獲發聘書的ACO約為2,000人,CA則為1,500人。

2014年CA/ACO公開招聘, waiting派發offer進度(非官方統計)
(放大榜發出waiting list / reject email日期: 2015年6月30日下午約4-5pm)
ACO

CA

2014 CA/ACO公開招聘數據(From文總)
http://clerical.org.hk/wp-content/uploads/2015/07/%E6%9C%83%E8%A8%8A20150729.pdf

1. 2014 度招聘「CA」及「ACO」的面試工作已完成及放榜,
通過技能測試,獲邀請進入「CA」面試 考生約 5700 人。
已獲發聘書者約 1100 人,另約有 400 人列入備取名單。

2. 通過技能測試,獲邀請進入「ACO」面試考生約 4900 人。
已獲發聘書者約 850 人,另約有 1200 人 列入備取名單。

*2010年及2012年CA/ACO公開招聘獲聘者學歷分佈:

2012年及2014年CA/ACO公開招聘入職者學歷分佈:

<em>*由2015年4月1日起,</em>
CA月薪已調整至 - 起薪$11,575, 頂薪$20,310
ACO月薪已調整至 - 起薪$13,120, 頂薪$26,785
<em>*由2016年4月1日起,</em>
CA月薪已調整至 - 起薪$12,120, 頂薪$21,255
ACO月薪已調整至 - 起薪$13,735, 頂薪$28,040
岩岩開錯吹水台
預祝自己早日考到aco留名

共勉之
岩岩收到interview email
2月9號 CA單吊

利申:12月2 st
lm
預祝自己早日考到aco留名

我都想快啲考到
下星期ST
每逢4月1調整人工,咁係咪即係黎緊4月1又調?

係 睇下加幾多%

係 睇下加幾多%

有3%都執到

係 睇下加幾多%

有3%都執到

咁3月入職個啲咪返一個月就加人工

係 睇下加幾多%

有3%都執到

我都估3-4%
其實加埋跳point會仲爽

利申:現職
留名
2月9號 CA單吊

你就好

係 睇下加幾多%

有3%都執到

我都估3-4%
其實加埋跳point會仲爽

利申:現職

又真係幾爽...
2月9號 CA單吊

你就好

我 10月尾 ST 12月尾INTERVIEW ST到INTERVIEW大約兩個月左右啦
2月9號 CA單吊

你就好

我 10月尾 ST 12月尾INTERVIEW ST到INTERVIEW大約兩個月左右啦

我1月頭ST,有排等
想問下最新收到aco interview係幾時st?
利申: 17/11 st,雙併
有無巴打知道CA interview 要唔要英文自我介紹
煩惱中
利申:英文差到
Hi
煩惱中

不用
煩惱中

不用

唔洗的,我英文都好差,唔係好識讀佢篇野
應該收左皮
煩惱中

不用

唔洗的,我英文都好差,唔係好識讀佢篇野
應該收左皮

其實有幾深?普通會考/dse閱讀程度定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞