突發 台鐵出軌反車

489 回覆
197 Like 34 Dislike
Rip \|/
段宜康認為普悠瑪號最大的問題不是比太魯閣號貴,而在於根本是假的「傾斜式列車」,質疑台鐵為了讓日本車輛參與投標,修改傾斜式列車規格,又指普悠瑪的傾科系統是廉價的次貨。

根據台灣《自由時報》報道,非官方的台灣權威鐵路雜誌《鐵道情報》於2017年4月曾在Facebook發文反駁段宜康,指出是因為製造太魯閣號的日立無法滿足合約條件,台鐵才放寛橫向加速的標準,考慮從其他廠商採購其他傾斜系統,並非專為日本車輛降低招標規格。

《鐵道情報》又表示普悠瑪的「空氣彈簧傾斜系統」在日本也廣泛使用,包括新幹線N700系、JR四國8600系和2600系,是經過實際使用測試的先進系統。

https://www.hk01.com/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%96%B0%E8%81%9E/249512/%E6%99%AE%E6%82%A0%E7%91%AA%E5%87%BA%E8%BB%8C-%E6%98%AF%E5%81%87%E7%9A%84%E5%82%BE%E6%96%9C%E5%BC%8F%E5%88%97%E8%BB%8A-%E6%B0%91%E9%80%B2%E9%BB%A8%E7%AB%8B%E5%A7%94%E6%9B%BE%E8%B3%AA%E7%96%91%E5%8F%B0%E9%90%B5%E6%94%BE%E5%AF%AC%E8%A6%8F%E6%A0%BC

Fake News
希望傷者好啲好番
God bless Taiwan
係咪拍緊屍殺列車2
好少睇TVB,但今次TVB報台灣出軌不停強調係中國新聞,之前係咪咁?
我記得以前一路用[兩岸]呢個term
之前不嬲都係講兩岸
奶日本人大屌所以咪買囉
台灣佬救災效率咁低架
睇吓大陸,動車出左事後一日就通番車,架車係咁椅就地埋左佢就得,人又救到,場又清到,車又行到,幾巴閉
有片 過彎無啦啦飛出去
轉用中國新聞呢單野開始?
見一路講台灣出軌,後面不停閃 中國新聞 4個字
無試過就用?
咁點解新幹線N700、E5、E6、JR東日本E353、名古屋鐵道2000系,就連JR四國自己既8600系都用既??

2600系唔量產係因為土讚線太多連續急彎,唔能夠完全確保有足夠空氣先唔量產
領先高鐵
東鐵限速30km/h 出條撚
吊佢老母港鐵
一單追撞 好彩唔嚴重 得幾個人傷
一單唔關ATP事 行車時間放人落路軌
結果兩個人被車撞死咗
唉,日本當台灣係妹仔都唔係第一日既事啦
好明顯ATP出問題,係壞了定有人關上就唔知
點都好過泡菜狗當年bid左PP自強號合約之後將動力車頭再判畀南非佬整,自己整客車卡,之後問題多多,重要唔聲唔聲撤走哂d工程人員
選舉年
共匪特務所為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞