頭一個月已發現同上司做野風格好唔同

66 回覆
1 Like 60 Dislike
Diu係丫,4張中以上有家庭
係咪女上司?
Diu係丫,4張以上有家庭
大部份女上司既通病, micro management, 鍾意執人地啲細微細眼既位
有時啲野明明A方法同B方法都work 成本&效果都差唔多 純粹係習慣問題
但佢就一定要你跟足佢果套
遇著呢類上司唯一方法都係睇開啲
只要佢個方法唔係錯既 佢係上司佢話點咪點囉
好多時做落左 磨合期之後 你習慣左佢果套就ok

最緊要佢唔係五時花六時變 朝早話要A 下午話要B就得啦
cant ageer more
最難係學習佢既思路
否則同樣“提點”會重覆發生
如果無估錯你上司應該係個女人,仲要係老屎忽嗰種
同意, 唔係亂黎玩失憶就得, 統一standard
係,完全正確
佢應該會繼續做到退休
就咁聽就覺得你上司更加垃圾

一係就搵個好撚有料既大佬,佢帶住你做,邊做邊學
一係就搵個放手俾你試,唔掂大家拆掂佢,你又可以從錯誤學習。
btw做邊行?
其實同類型上司以前都遇過
係完全唔相關既行業
同通點係兩間都係大公司
跟呢d 上司先學到嘢.....咁都唔識諗
我之前條team個腦細都係咁,好彩上個月自己起身走左
返工為$姐, 夾?
成大事者不拘小節, 其實如果D細微位唔出咩大影響咪由佢,
執D細微位執到識fly又點 "哦, 你個verb漏左個s!!!!!!!!!!!"
你上司女人黎ga? 遇過既男上司unless娜型都不拘小節
exact7ly
你有冇睇我上面個回覆
叫做學到另一個人既做野方式羅,雖然果個方式有冇用係另一回事
我而家都夾着個完美主義的senior
樣樣要做到清清楚楚 搵返曬之前record俾佢
你做得唔好(唔合佢心意) 就會俾說話你聽 但又唔會開口屌9你
(有得覺得佢男人老狗講野陰D陰D串下你 好撚煩)
ok 做野清楚D我明白 當我忍下學下野囉

但佢最近痴線到只要你唔做曬佢嘅野 你俾佢見到你撳下電話/同同事吹下水
佢就會向阿頭篤你背脊 話你唔做佢嘅野
我嗰行樣樣野起碼都要做幾日或幾星期 咁我有時偷賴下得呱
夾着佢搞到我超想quit
(唔合佢心意) 就會俾說話你聽 但又唔會開口屌9你

係呀屌,表面上維持好nice既形象
見係燃狗巴你開post專登入黎留言
我d中女同事都好撚煩🤦🏻
多謝支持
燃狗巴有冇tg?
同我處境一樣 但我上司唔係細心 係一成不變
成日叫我地諗新idea出黎 但次次講完 佢都唔想改變 驚比人罵 話以前果套仲好
覺得ot先算勤力
同一份野改完比佢 佢又會有野改 唔會一次過講有咩地方要改 搞到一份野來來回回5-6次
我做左1個月已知唔夾 但諗住再試下先 試試下咁就一年 最後發現係浪費時間
宜家不停搵緊工走
岩岩轉行夾到個好大佬
係呢行企得住既話應該夠養妻活兒

但個大佬最快半年 最耐兩年就退休

佢走左我都唔知點做落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞