頭一個月已發現同上司做野風格好唔同

66 回覆
1 Like 60 Dislike
例子係,佢可能好著重d細眉細眼位而我又唔多在乎

有冇咩建議
定唯一既路係quit
就咁聽係覺得你唔夠你上司咁有料囉

咩唔在乎姐,明明就係粗心大意
一係迎合 一係走 咁大個人自己決定
試下夾,唔夾咪走
試用期就係咁用架啦
佢細節跟足咁重點搞得好唔好?如果大事小事都執得好,其實好值得你學習喎
比佢更著重細節就ok
做慢d
做得更慢佢就會調節返

起初我都係咁唸
但原來係個上司唔識分輕重浪費時間
講得出即係果d細節位係on9
唔會連有冇料都唔識分既

btw佢係有料但真係風格唔同
睇係咩細節
好明顯我唔係講緊粗心大意果d

例如佢乜都要跟以前既record
有個簽名,我簽又得佢,簽logical上都合理無問題(因為佢高級過我)
佢自己都簽左,但因為見上一份係我簽,結果重新print出黎要我簽

仲有打電話…
其實個個同事個對話都係咁
同事:喂A係度嗎?
(A接聽)
同事:hello我是某某…

到我咁講,佢話我次序要調番轉先岩。一定要先自介我是某某然後再搵人…
其實我就覺得跟佢都無問題,只係呢d位都捉到咁好無謂.因為本身果個講法又唔係無禮貌
仲要好意思話我無observe其他人做法,屌,我心諗,好似得你係咁炸喎
on9溝通講次序
做機器人好無
咁又不能說不合理
我覺得解釋到就得,可以話一開口先自介係最有禮既做法。
但純粹我覺得好似其他同事咁都得,呢個位根本無需要捉到咁正,你估我call英女皇咩
所以先話風格唔同
同埋之所以心大心細係,我以前係遇過呢d上司,但最後夾唔到不歡而散
所以先諗緊要唔要再試下夾呢種上司
通常冇料既人先拘泥係d小節,特別係4,50歲果班垃圾老屎忽,想係d細節位顯得自己比人睇得多

舊公司d垃圾就係咁,隻隻好似弱智機械人咁

依家去左間彈性極大既公司,效率同生意同之前果份完全比唔上,做野仲輕鬆左
佢又唔係要你機械人果下慘

對於我來講呢種人好難捉摸,因為本身思考方式同佢太唔同,所以預計唔到邊d位佢會睇重邊d位佢唔會
Ummmm......我覺得你上司袋緊錢入你袋
如果佢係個有料既仆街仔......佢唔會提你.....直到出事.....佢會加多兩腳整死你

純個人感覺.........
做多幾年.....你會發現仆街上司勁多
平時咩都唔理.....問完又是旦up......咩都你做.....
佢地只會等你出事再屌柒你....或者拎你去頂罪
然後佢變埋局外人...成班人一齊屌你
係佢角度,係袋錢入我袋
係我角度係呢個上司捉摸唔到佢邊d位ok邊d位唔ok,因為同我價值觀太唔同

咁好難長久相處
真係相處唔到就quit
一兩樣跟正有咩所謂
樣樣跟正咪食屎lol
咁驚死不如唔好做
做多幾年野....你會寧願要返呢種上司
因為社會9成上司都好陰濕.........
Btw 做多幾間公司....接觸下唔同既上司.....對你都係一件好事黎......
hello又見面
係咪女上司?
都係……其實我都唔係第次遇到呢類上司,留多陣睇下頂唔頂得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞