原來連登先係最好嘅傾訴對象....

119 回覆
295 Like 22 Dislike
我一直覺得 要盡力對身邊人好 咁對方都會對你好
未感受過被愛 所以先對其他人咁好 希望有回報

Me exact7ly
可惜永遠事與願違
未試過有回報
因為好多類似嘅經歷 都好似同我講 冇感情係永恆
所以我份人係比較冇安全感 對身邊所有野都小心翼翼
不過都學緊豁然面對
以後一定會有架
大家咁話
希望我仲頂到個時
🤪🤪
介紹你睇一本書叫「被討厭的勇氣」
你依家首先要做既係調整番個心態
唔好再為滿足人地既期望而活啦
同埋有個道理就係「呢個世界無話邊個無左邊個唔得」
你既人生係你 同時人地既人生係人地
所以你最後會發現其實好多人都只係過客
呢個世界最可靠既只有自己
做好自己 心靈既強大先係真正既強大
其實點樣先可以好好愛自己
定係20幾歲人正常都會好容易諗埋一邊
好似好難再開心面對所有野
每做嘅一言一行都要諗過再講
同朋友講野都會反應遲緩 驚講錯野
明明以前係團體既中心
但我再扮唔到落去 開始推哂所有既活動
返工亦無興趣再維繫果啲膚淺薄弱既人事
因為各種關係原來都係咁脆弱同不可信
曾幾何時以為會永遠 重要既人 全部都走哂
心很累 點解一個又一個咁離開
又好驚自己會做傻事 日日活在恐懼當中
見到咁多自殺新聞 身邊又有人自殺
好驚自己都會有邊日似佢地咁諗唔開
我唔想死 我仲有好多野未做
但又覺得如果我達成到種種目標 而身邊冇人可以分享 我會好痛苦
加上咁耐以黎未成功拍過拖 次次都係我鍾意既唔鍾意我 唔鍾意既又過黎煩我
自問每次追人都好俾心機 外人都話我係好女仔 唔明點解我冇拖拍 個個都同情我覺得個天玩我
但我唔想俾人同情!我想靠自己!
但無奈既係愛情呢樣野同生死一樣 靠自己係唔夠 仲有外在環境 對方因素
真係好辛苦 個個睇落以為我好幸福(夢想、學業、友情上)仲話要以我為榜樣 其實真係有苦自己知 唔想辜負人地對我既期望 好大壓力
背負越多人地嘅期望 就會有越大壓力
緣份呢啲嘢真係冇得講
希望你早日遇到命中註定
不過記得要多愛護自己 唔好再將人地嘅想法凌駕於自己之上
我都學習緊 共勉之
其實真係上少d
都係架, 有時自己點睇都好緊要
不過都慢慢黎啦~ 有時覺得人生都係不斷學習同改變

BTW 樓主好好
雖然你SHARE左自己既唔開心, 你都會一路安慰其他人
你自己記得有唔開心都要講出黎呀
有好多野同唔到身邊d人講
好鍾意呢一幕
我會架 多謝你
同陌生人講
你岩 好多憂鬱對至親同朋友講唔出反而對唔識既人先願意傾訴 真係好諷刺
YEA
不過有時陌生人好似知你既野少啲
講果時又唔洗考慮咁多嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞