原來連登先係最好嘅傾訴對象....

119 回覆
295 Like 22 Dislike
人喺我身邊 但感覺隨時可以走
你明唔明呢種感覺
全城聚滿了寂莫人幾多
互不相識都可慰解
真的不錯
要做到心如止水
個心裝到已經裝唔落嘢
先有止水嘅能耐
你爸爸好愛你 佢雖然唔識表達
但喺佢心中 睇住你長大嘅回憶點會少..
有人話 經歷過親人離世 先會真正長大 明白生命意義
希望你傷心過後 可以繼續做一個令佢驕傲嘅仔女
好好生活 唔需要一直假裝堅強
有時軟弱 先可以真正放鬆一個人 支撐你繼續行落去
Too long didn’t read

扮乜撚感性
其實身邊無人真正明白了解你
佢哋每一次讚你樂觀 你都只可以苦笑
現實中 太多人有防備 戒心
反而陌生 更加有安全感
好中 醫者不能自醫
成日迫自己堅強落去 催眠到自己好似唔識痛咁
「頂唔住都要繼續頂,邊個幫到你」
有時我諗 人嘅毅力 忍耐力 應該就係咁樣訓練出嚟
啱啊 因為陌生 先可以暢所欲言
反而現實 就有咁多顧忌
希望連登長存
Let us stick together
好玄 不過有時悲觀到某個位 已經連喊都唔識喊
就好似做到雲淡風輕咁面對一切
多謝 你都加油
揾專業人士傾下 我嘅意思係心理學家 唔係社工
明白,好多時同朋友講唔到心事
能同喜 不能同憂
講曬我想講嘅野
唉 做人真係好辛苦
好多野諗 好多野煩
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!
其實係同陌生人傾最好
唔關連登事
幾辛苦都要繼續捱落去
我覺得最大原因令到人地唔了解你 令你咁辛苦 喺你成日唔擺自己喺第一位 做乜都顧及人地嘅感受 驚麻煩到人騷擾到人 掛住回應人地嘅期望 忽略左自己內心嘅感受 久而久之 自己都做唔到自己 其實唔喺人地唔了解你 喺你無放開自己俾人了解
如果你喺視你男朋友喺一生人嘅陪伴 我覺得你應該搵個機會嘗試同佢傾下個問題 咁樣都喺對佢嘅一種信賴 尊重 就好似你知佢有野唔開心收收埋埋 你都會想幫助下佢 當然 如果你地而家壓力大 唔適合拎個問題出黎講的話 連登喺個好地方俾你傾訴 發洩 但你要知道咁喺治標唔治本 一次之後又會有下一次 要真正改善問題 就要踏出你嘅第一步
可能我講嘅野未必啱未必適合你 但你不妨從呢啲角度思考下 對你都會有幫助
看穿了
喜怒哀樂一切都係生理反應
無需要睇得太重
唔知點解你咁講我諗起個畫面
好似係沙灘用沙起左個城堡
但係啲浪一沖上黎就會散咁
所以要好小心, 又擔心, 又好無安全感咁

但呢個隨時可以走既感覺, 似乎係有啲野發生左先至出現?
我會努力去嘗試下改變自己
其實我都覺得咁樣落去唔好 唔想再忽略自己內心
多謝你嘅建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞