原來連登先係最好嘅傾訴對象....

119 回覆
295 Like 22 Dislike
你講得好好
我都希望自己大個可以笑看自己嘅過去
認真 其實我都好好奇
我人生嘅最低潮可以有幾低
我嘅承受能力又可以去到邊
只有係連登先可以做假膠
陪我傾計
我己經唔再識同人講自己嘅嘢
啱先打左好多原本想係到講出嚟 但都del哂了
咁好可惜 差啲可以睇到你分享你嘅故事
其實我都怕同人講心事 怕講到1999
但講出黎 原來真係有好受啲
我同你諗法一模一樣
成日有負面情緒都唔敢同任何人講
我覺得每個人之間既關係都好脆弱,一個成日放負既人無人會中意,我好想維繫到同我在意既人既關係,所以有咩唔開心淨係會收埋壓抑,但係自己就越黎越辛苦,有時一個人既時候真係會好孤單,又好自卑
千奇唔好試呀
當你以為人生去到最低點
其實永遠有更低點在等你
所以趁個人未崩潰,好拿拿臨諗方法搞掂佢

利申,已經歷
你明白
收收埋埋感覺自己得一個人 好寂寞
明明身邊好多人 但都係假像
好一個低處未算低
照講啦,係度唔使就住就住
冇人知你係邊個
放完負唔會有責任,唔會傷害人
試下將啲冇咁緊要既野放一放低
先處理最緊要同迫切既野
跟住續樣續樣來
其實已經少好多問題同壓力
以前未拍拖嗰陣以為會揾到個可以陪我走過低谷既人,點知依家發現對住男朋友都係唔可以講心事
做咩咁講既
男朋友雖然聽落唔係好識安慰你
但聽你講男朋友//朋友都係你身邊
連登真係一個好好嘅樹窿
孤獨的浪子
幾年前爸爸因車禍突然離開左我,當時我其實真係好難過 難過我同佢嘅回憶太小
爸爸係個唔識表達愛嘅人,所以佢係個嚴父
因為咁令我地關係好遠 無點傾過計。
後來我大個 有次佢話同我去我最鐘意食嘅m記,但當時嘅我己經因爲熱氣冇再點食m記(細個成日話垃圾食品唔俾食)
但我當時都表現得好開心 因為係第一次
第一次感受到佢想同我親近 想表達佢對我嘅愛。
望住佢食雪糕 食薯條 雖然我地無點講嘢因爲大家都唔識表達 ,但個感覺真係好窩心 第一次咁親近 但呢個都係我同佢唯一一次嘅接觸。
當我再對佢好 當我地越來越近時 佢己經離開咗

佢離開嗰時 我表現得好堅強 為左唔令媽咪擔心
我要令自己堅強安慰返媽咪 , 同時我都淨係停咗課幾日處理好哂啲事就返返學。

直到幾個月前 朋友問返我點解當初咁快返到學同返到學校時都無唔開心嘅表現
但其實無人知直到依家每次一個人時 每次聽到有關家人嘅歌 每次經過佢發生意外嘅地方 我都係爆喊同個心真係好痛
打完先發現咁長 sorry
因為身邊開始多人有細路,有少少知作為父母既感受
我試下代入你爸爸既角度

其實我同你既回憶有好多,只不過你唔會記得。
你唔會記得我第一次抱緊你時既喜悅,跌倒哭時我不懂如何做的時候,第一次叫爸爸時既驚喜... 之後看著你慢慢長大成人,各種的經歷... 這些都一一記在心
只不過,每一個家庭中,總須要有一個人做惡人/嚴父(家庭教育),媽媽做不了,唯有我做。到你大了,那時才回復慈父的身份。

M記一事,正正係佢行既第一步。
我相信你爸爸好難去行出呢一步,因為習慣咗做嚴父,突然去咁做會好怪,所以你爸爸好愛你。
愛你,自然會想你好,想你過得快樂,所以請你好好咁生活。唔好再傷心同喊,因為佢都唔會想你咁樣落去。
睇晒每個人打嘅野,一路睇一路喊,可能因為自己都係咁。
唔想因為自己放負而影響其他人,個個以為你無問題好開心,但其實收埋晒所有唔開心嘅嘢,夜晚頂唔順就一個人爆喊。
有時唔小心係屋企人面前失控,佢地會話你不嬲好地地點解突然會變成咁,我想話,根本一直都唔係好地地
你同我好似

每日都笑住對人,事事都正面面對,但自己嘅過去、悲鳴,又有幾多人估到,原來眼前嘅笑臉係催眠出來,一碰即碎嘅笑臉

分擔憂愁、鼓舞人心係我經常做,唯有自己係獨力支撐,我有時會問自己「你頂得住架嗱?」
同感呀樓主 所以呢排有咩事都上連登 尤其呢排失戀係呢到塭到好多同路人 cm完又有人覆下 雖然唔知大家係邊個 不過好warm 現實都多fd 但有時唔係個個都可以明白我 上到泥睇下啲搞笑野又開心翻
樓主仲響唔響度 加油呀!
冇㗎,呢個世界冇不變既愛㗎
愛情原來唔係萬能 好多事都要自己面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞