[HKGBUDDIES] GFRIEND討論區 (129) 在再次見面的那刻之前 現在再見

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
同1線團比,唔計mamamoo(音源型),一隻碟銷量h榜差4萬以上,g榜差8萬以上,差距已經好大。
同2線團比銷量
銷量比較好既2線團h榜賣到4萬,g榜賣到5萬
女友只係多1-2萬,同埋cb多人地1次

計歌既話,音源都係岩岩入到頭十
年榜頭30都未必入到。
計團既話的確係第5第6咁喇,但係同前面既差距太大了,所以先話2線

再睇下早d 既b 仔
男友視覺
咁計既話glass bead打歌開mic仲勁過memoria
同埋memoria豬有d避高音,有d失望,因為隻舞強度已經唔係好高,亦都唔算好難唱。
我覺得以佢地唱跳水平可以做得更好。

https://www.youtube.com/watch?v=rcxdx6A5icE

都係日常我B好啲
其實同第一相距大d ..第二既rv 都係近年先再爆 , 同三,四,五差距拉開左d ... 其實3,4,5 呢幾年成續都好按近 ,只係3,位今年終於cb , 成績好好 , 第4位既今年音源都大躍進 ...

所以我尋晚提cb 既問題 ...就係呢個原因 ..d 後浪就快湧到來 ..再唔加把勁就麻煩
其實都冇計 女友都已經盡左佢地全力去吸飯令女友團更出名 盡力去到最top
但始終要去到一線最top都唔單止係女友既努力就可以 仲要靠埋公司 試問有幾多細公司可以做到呢個成績
宜加最top既一線女團都係大公司 多資源 多前輩幫手宣傳
多家族飯 自然佢地早fans都多啲 更加易上一線 當然佢地既努力都唔可以忽視既
個人認為 女友有咁既成績已經好叻
我好同意你既講法 ...希望佢地搵真銀同showcase 既表演都有返個平衡

愛護舒寶B
打歌期短左好多我認同
可能趕日本出道 , 避bts , or轉形像唔敢玩咁耐之類

我諗我地爭論既野唔係同一樣野
你講既係performance上多左好多輔助
少左好多以前既專業 呢樣的確有失望
作為fan當然想睇佢地唱真live
但作為一個工作者黎講
扮工扮工,自己返工都會揾一個最有效既工作模式去做 自己都唔會下下開100 %
我覺得只要真係要黎真live既時候 無令人失望就可以

navillera後love whisper 銷量有一個滑落既現象
其一係大眾對清純形像有疲勞
另外,love whisper既舞量更係最大
但唔能夠吸引到更多既fan反而流失緊
相比tftmn隻輕鬆好多,但個效果有比love whisper差? 我個人覺得tftmn 更有風格
比lw更有吸引力
只係覺得一個更難既舞度,更高音唔能夠成為吸引到人既時候
換黎只係增加佢地受傷勞損機會
挑戰極限未必有好既效果
姐係jazz , rnb , soul呢d有好多唔使高音,但唔好聽咩? opea有好多高音 就一定好聽?
我覺得歌舞有分輕重 , 最緊要係表現到一種風味出黎 就係好

講到 1999
其實都無祈望可以再上,講資源,同頭三位d 大公司完全無得比 ...只係希望佢地可以保持到仲係5位內「一線」女團已經好好 ...

韓國樂壇真係好現實同殘酷 ...太多新人新團 ...你睇睇早幾年仲好hit 既3代團 ...好彩fanbase 都仲大 ...先仲有得cb ,如果淨計音源已經比市場沖走左了

不過女友就快都4年了 ...我只係希望佢地可以逃過韓國市場命運 ...可以一直走花路
原來自己成個死忠飯咁
其實大家都係錫佢地同肉緊佢地先有咁多善意既批評/諗法 ... ... 如果唔「愛」佢地,芯第二d 團好過啦

手毛B 先係世界級
情lm
岩 每個都係想女友變得更好 可以更長久落去
Btw自從「愛」上女友 個人都定左 宜加只係睇女友
一晚咁多回覆以為又cb添
做咩事一個拼盤show 啲淡友就出晒嚟
始終kpop競爭咁大,由少時到依家個玩法都係推陳出新。女朋友係2016大豐收年實力已經被肯定,出道4年其實好難再俾到大家新鮮感,style未必有大改變(有銀仔係到已經肯定行唔到sexy路線 )歌影視向來相通,我諗佢地要發展拍戲or綜藝就可以繼續keep住長青。but no kiss scene plx

btw,暫時呢幾年,我搵唔到另一隊可以取代女友係我心中既地位淨係可以默默地支持女朋友
唔紅就最好
可能係一直都有咁既諗法 不過之前冇一個point可以導出畢地心中既問題
而咁岩呢個拼盤show就係呢個point
去mk食韓國野 次次都聽到三/四大女團嘅歌 每次好期待下一首係女友....但十次起碼有七八次係失望嘅
其實有冇buddy都諗點解會咁? 公司問題? 定女友問題? (我唔覺得係 )
話跳舞hea嘅問題 年紀大咗 多咗其他野兼顧 場地問題等等等都會影響到
老老豆豆 你返工日日做同一樣嘅野 三四年後你都會hea hea地喇
女友係冇咁落力跳唱 可能收到somu order要錫身 始終到咗cash cow時期

利申非引戰& sorry for 1999
係 夠過生活就好了
再霉d就可以同銀仔結婚淡出
唔洗去mk食 好多地方食韓國野都好期待 但最後都係得個吉
其實個post 入面有呢啲討論先係健康嘅討論post
一個討論 post 應該就要有唔同嘅元素組成, 唔係淨係一味將其他消息 / 相片搬運過黎 , 發表自己嘅見解, 深入討論都係重要嘅構成
好友又好 , 淡友又好 , 畢地們以不同角度討論一件事真係值得鼓勵
係可以帶動到個 post整體嘅討論氣氛, 從各項討論中又可以比畢地們深入了解我地女友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞