台灣野雞讀咗一年書,你問我答

331 回覆
11 Like 48 Dislike
有時同佢地跑下山
睇下夜景
落下club
我第一年都係
第二年感覺少左好多
如果讀緊第二年我就唔會走
小弟我見識少
同大學
可能我識你添
樓主我請你食飯帶我去蒲ok?
樓豬係咪同樓上一樣遊樂場大學
no~~~~~
好多高雄遊樂場朋友
BTW 上年畢業
ching逢甲?
再介紹台妹俾你又點話
唔係
我覺得逢甲已經好高級
利申成日去個邊玩
大葉定明道
野雞中部我只係諗到呢兩間
Ching同我好近喎好似
我揸機車行74去台中
你蒲開邊間?18?
xc muse
我25號再去
M03491 徐文成 (台大醫學系畢業, 台東基督教醫院婦產科醫師)
TSUI, MAN SHING 台灣台北市文山區三福街1號8樓11683中華民國
8/F, NO. 1 SAN FU STREET, WEN SHAN DISTRICT, TAIPEI CITY 11683, TAI WAN, R.O.C. 香港醫務委員會執照
LMCHK 1979
http://magazine.sina.com/bg/chinatimesweekly/1542/2007-09-12/ba39564.html

「我是香港人,但我是在台灣完成醫學教育的。」徐文成微微頷首:「大學畢業後,我就回香港的醫院工作了一段時間。」既然如此,那又為什麼會回來台灣呢?

徐文成露出和藹的笑容:「因為我實在沒有辦法融入香港的醫療體系啊。」他表示,香港有自己的醫療系統,他雖是香港人,但因為在外地受教育的關係,一直無法得到認同,「在取得香港的執業證照後,我發現自己可能無法有任何升遷的機會,因為我不屬於香港的主流體系啊。」

本來也有人勸徐文成,乾脆自己出來開業算了。但徐文成認為,這樣一來他努力成為醫生的意義就消失了,「這樣不就只是為了賺錢而已嗎?我不願意如此,因為這不是我想要的。」於是,在因緣際會下,徐文成回到了台灣,並在台北縣板橋亞東醫院擔任婦產科醫師。

如果你想學佢咁,你就去讀啦

另外一提,佢地個課程好濕鳩,又長又低效率又學野慢
一大堆濕鳩冇用既野又要迫你做
浪費勁多時間
出ward實習落手做又少
完全達唔到LMCHK個要求
台灣個訓練完全比唔上香港咁扎實
中英混雜,因為D人英文唔好
D人又要hea讀,又要抄content farm d垃圾去做PBL
D人思維又戇鳩奇怪
做事求鳩其,感情用事,冇道理

你去歐洲讀醫都好過台灣
羅馬尼亞都好過台灣
24晚muse僑生免費喎 睇下有冇機會撞到
到時見
巴打 有醫科嘅地方就有你出現
台灣現在經濟唔好,台灣班本地醫學生勁排外
因為佢地唔想外人搶佢地能夠逃出困境既機會(其實個位另外開比僑生,搶唔到的)
但佢地怕你畢業後,同佢地搶做小科,皮膚科既住院醫生位
會好排儕你
佢地個制度係好落後的
只係部分項目先進

但個基礎醫學訓練勁鳩
考試出ABCD選擇題
考之前背2日共筆就過關
共筆即係一班人,輪流做既notes
要跟返格式做,將英文翻譯成中文
再share比全班睇
勁花時間做
國考又係笑話,背雞精考就是
600題雞精
全MC,60%翻炒,20%改少少,20%新野
臨床考試就係考前睇DVD,記80個臨床技巧
之後考就係抽12個,要你即場做返出黎
完全唔係LMCHK個level

都係個句,佢地做事效率極低

唔推薦去台灣讀醫,除非你好想留台(但有心理準備佢地會好排儕你)
台中畢業就台中一帶做
台北畢業就北部做

佢地地域排他性好強的

還是歐洲讀吧
平平地,羅馬尼亞都有得讀
我研究左好耐了
其實我只係隨便問下咋 無打算台灣讀
btw巴打我應該係中大博internal transfer算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞