乃木坂46討論區#95 帰り道は遠回りしたくなる

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
時日太快
而家雀都唔同咗了

而家仲正咗
上次睇音樂劇你先話支那不了
而家有牙梅又唔同講法
忍無可忍了
賣底底?
你二個一齊去?
佢25反骨 巧似話有個女女住上海可以去人度住
咁25仲放畀佢
我就唔同啦 我冇囡囡fd子
原來有飯揸手問左音B嚟唔嚟
咸曬口咁樣 唔嚟?
roomwear
點會搵個冇波既賣底底

【#LikeJapan娛樂】香港亞洲電影節上映 懷念樹木希林《日日是好日》
《日日是好日》是樹木希林女士的最後一齣作品,講述以茶道領悟人生的哲理「日日是好日」的含意。不要以為文藝哲理的電影就欠缺大卡士坐陣,除了樹木希林,還有演技派的黑木華和多部未華子參演。另外,由憑《再見溪谷》(第11屆)贏得日本電影藍絲帶獎最佳導演獎的大森立嗣自編自導,好的內容、演員、導演也具備,欠的就是各位觀眾一起入場支持!樹木希林女士人雖已走,茶卻不涼,她最後向我們送上一碗洋溢哲理的溫暖好茶,餘韻無窮。
「日日是好日」從字面解就是每一天都是個好日子;但從禪宗大師來說,人生包含甜酸苦辣,百味陳雜,人們愛甜酸厭苦辣,卻都是人生不能逃避的一部分。所以凡事懂得用平常心來對待,自然「日日是好日」了!

故事簡介:當年20歲的典子(黑木華 飾),逢星期六到自家附近的茶道教室跟老師(樹木希林 飾)學習茶道,不經不覺過了20多年。由最初對茶道一無所知,慢慢掌握「先形後心」等茶道知識;習茶時度過的無數春、夏、秋、冬,經歷了求職、失戀,身邊重要的人去世等重要人生階段,讓典子在茶道世界裡體悟到大自然與人生哲理,逐漸領略到剛學茶道時茶室牆上的字畫 「日日是好日」的真正含意。

《日日是好日》
原作:森下典子『日日是好日──茶道帶來的十五種幸福』(新潮文庫刊)
演出:黒木華 樹木希林 多部未華子
監製及劇本:大森立嗣
日本上映日期:2018年10月13日
香港上映日期:11月8日 7:55PM,11月26日 7:55PM
官方網頁:www.nichinichimovie.jp
©2018「日日是好日」製作委員会

by #Likejapan_SK2
*活動官方合作媒體:LikeJapan
==========
立即下載LikeJAPAN手機應用程式
iOS:
itunes.apple.com/hk/app/喜愛日本/id1434352623
Android:
play.google.com/store/apps/details?id=com.likejapan.app

@守清
要睇了
咪係
點都應該係白麻/misa啦
代言sixty eight最岩乃團
花奈同日奈
原來乃po貢多鹽濕仔 個個都想睇

利伸想
禾地只係希望佢地著件內衣褲好睇d,請唔好用d鹽濕眼光
請尊重,謝謝🙏🏻
身為fans想買番套偶像代言既內衣着係好正常
我個人認為唔著內衣褲好睇啲喎

買翻嚟著

今日個wifi好撚快 工事中有望
櫻隊d畫好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞