如果用harddisk backup左好幾次 又想做整合 應該點做好

18 回覆
0 Like 1 Dislike
有用開harddisk間中做備份document呀 功課呀 番工文件既習慣
files既量幾多
無乜心機逐次備份執

主要係想將同一樣名 同一個時間modify既文件replace左佢 減省D儲存量
而同一個名 唔同時間modify既就唔想replace左佢 做成幾個version咁

想知道有冇可能就咁drag去舊folder可以做到呢個效果?

定係都係慢慢執好D
可以用macbook或者windows機
lm
學用git會幫到你,但之前無tracking既doc要人手track一次先
呢樣真係好似幾有難度

backup 既定義係 copy 要 backup 既資料,之後 paste 去另一個 harddisk ?
Yes.
你當我響電腦copy成個document folder
Paste去harddisk
咁樣好易 copy 大量重覆資料
又追蹤唔到 overwrite 檔案前後既分別
好似有隻”freefilesync” 唔知係咪你想要。。。
唔知佢有冇?

冇的話,自己寫script搞掂去
如果未來想做得方便D
應該做左咩動作先?
就咁睇好似ok!

睇下work唔work先
用 git, rsync 之類
千其唔好用中國個 D
睇唔出係咪中國野,怕就唔好用
佢之前好似有過咩廣告病毒。。後尾又比cnet推薦
唔係open source黎咩?
單病毒好似係sourceforge問題
搞到好多open source project都搬走晒
wiki睇 , 我自己都冇用隻野成5-6年。。。

習慣一野就backup,唔駛煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞