曹操不戰而取荊州後點先有可能一統天下🤔

81 回覆
3 Like 1 Dislike
咁你咪自己開post講,人地中意講咩咪講咩
佢打劉備一早贏左LA

係都要恐嚇埋孫權
好似就爆機想鳩玩玩出禍咁
其實策略上唔係真係咁錯
話曬荊州係揚州上游
順流而下就無左長江天險
而且新收左仲有舊劉表投降的水師
只係諗唔到比人反擊得咁徹底
曹操應該等蜀吳打仗果陣大舉打吳
然後再由荊州入蜀滅埋蜀
你講緊曹丕?
1. 曹操冇咁嘅心力再等落去 佢已經50幾歲

2. 如上 佢要靠一場大仗來鞏固自己封王嘅名實 否則爵位不能世襲

3. 佢唔可能留劉備同孫權2個大患比曹丕 因為曹丕已經有司馬懿哩隻老狐狸要騎

當然曹操實在估唔到自己D親族後代一個短命過一個
司馬懿
應該每日對蜀吳兩國各自輸出150人, 等25年就自動宣佈統一
劉備關羽一百個理由都無諗唔到孫權呂蒙無視大局背刺盟友
諗唔到劉備唔打柒孫吳既理由,係感情同戰略上都有原因
我就諗唔到孫權要背刺關羽嘅理由,
蚌相爭,漁翁得利,咁簡單嘅道理都睇唔山
兩弱不聯手進攻反而內鬥,不北上進攻空虛嘅合肥以及淮徐以改變曹強劉孫弱嘅形勢反而去偷襲兵力不足嘅盟友,0分大局觀
孫權恃住自己喺江右大撚曬呀嘛 而且劉備都一直出爾反爾 一路唔還荊州 孫權派得魯肅去已經諗住打返來就算

到襄樊前夕仲試探緊關羽有冇還荊州嘅打算 結果仲要比關羽侮辱

偷襲關羽就變左幾重考慮

最後漢吳全面開戰 都係一堆原因催生嘅果
湘水之盟係....?
因為劉備出爾反爾 所以孫權又出爾反爾

喺博弈來講 一眼還一眼 孫權冇錯

孫權一路都覺得成個荊州應該屬於自己 無論點傾個心都唔會舒服
當初冇聽周瑜講既結果
多謝你引經據典咁多

下面果段大局觀就有d唔同意

劉備想要復興漢室(當係先啦) 唔代表孫權要咁諗

孫權更知道示意江東部曲打天下係更無可能

同劉備結盟係一種希望 希望可以借佢嘅手來滅曹 就算唔得都三國鼎立

但後面嘅發展如你所言 孫權同劉備喺大敵暫時消失之後就爭荊州 同當初倉亭之後嘅袁家二子

孫權最後稱帝 除左係要對抗曹魏帝號之外 亦係一種妥協 妥協左吳國現狀足可稱帝而唔係等到北伐成功之後
認真煲三國志好似好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞