有無巴絲患上玫瑰痤瘡症?

60 回覆
2 Like 0 Dislike
我都係有無tlg呀 不如傾下
push

皮膚而家差到咁 有無人知係咪rosacea
問過醫生 佢地都唔同講法
你係絲?
你呢種唔似係rosacea
我嚴重過你好多
以前醫生都話我有啊 成日會面豬登位好紅好熱 尤其焗果陣,係唔通風房仔同埋沖完涼一定紅
但衣家好返好多了,雖然仲係差,但起碼無咩點紅 我覺得護膚品用得愈少愈好
玫瑰座瘡係大脾位?你有無攪錯濕疹?
你有無食藥呀去醫rosacea呀
巴打應該係濕疹
巴打,你上網睇下自己係subtype 1-4邊種,2同3可試 the horse paste, 平靚正, 有效控制病情,基本上十二個星期後,完全睇唔出,之後只要隔日或一星期搽三次就打維持住,乜口都唔駛戒
我係sub type第一種呀
淨係面兩邊發紅 發熱
唔曬得陽光 去到人多又熱又焗果陣就大撚獲爆紅
我完全無紅色既瘡同無酒糟算
我完全唔係type 2&3
鼻*
你就好 我係個鼻出事 搞到有少少酒糟
我識有個人係subtype 1, 佢之前話試,我問下佢先
Subtype 3就horse paste la
可幸嘅係宜家好翻!希望唔好再翻發啦 嗰排真係好想死
放心,實會翻發

反而係要用最簡單方法控制佢,我都唔記得自己有,去泰國乜都無搽有少發先醒起
我爛面之後食a酸,食左大半年都無咩用 之後就開始敏感,面好紅好熱果啲,又間唔時痕,睇中醫話有玫瑰痤瘡 食下中藥見好少少無再食 好貴
絕望開始想放棄見到上網睇肌戒毒,我見戒又戒過藥又食過咪試下 早晚清水洗面之後搽蘆薈 又真係好返好多 之後轉用physiogel 敏感又好少少
衣家要化妝所以無得用清水洗 keep住間吾時會爛下面但起碼已經無紅同少左好多敏感 已經好感恩

覺得啲方法唔係個個岩 都係絕望之後每樣試下
祝大家白白滑滑
你呢啲碎料, 我嚴重過你好多, 睇好多皮膚科愈睇愈差, 兼且食藥食壞個胃, 最嚴重時工都唔想返, 後尾做彩光, 做左7,8次, 情況開始受控, 遇啱個中醫, 睇左半年就好左, 一年來都無爆過一粒瘡, 而家仲keep住食中藥
我問左個有type 1人, 佢話佢都可用the horse paste, 之後無晒粒粒
Rosacea 可以用 azelaic acid好似係
利申:用緊
睇中醫係幫到你泛紅定毛孔問題
毛孔粗過啲男人真係想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞