[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(71)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Tidal 最好
Spotify HQ 還可以

其他個d 無眼睇

Steaming Service Sound Quality Comparison: https://youtu.be/FURPQI3VW58
Sportify HQ係咪要用特別方法先申請到架?
我同爸打夾果個family plan最多都係出到320k
https://support.spotify.com/us/using_spotify/system_settings/high-quality-streaming/

320k 好似已經係最高。

無用開,全部歌 rip CD 或者 digital album。steaming service 一來係 lossy,二來歌手分得好少。個人唔係好認同以個 industry。
我全部都係rip cd或者上網買原音
唔鐘意聽streaming
有冇平平地既 4.4線推薦 想用黎插zx300a
Arc 13/23 、33/43
都係嘅
我都有ex800st
可能我換咗條exk嘅7n線 聽落分別少咗
用開隻um3x無啦啦左邊細聲過右邊
想維修可以去邊?有無介紹?
ve8、flamenco,你地會點選擇
Ve8
兩隻都幾唔同取向,睇你聽乜類型同口味多啦!比較鐘意聽整體氣氛既我會比較鐘意flamenco多。雖然分晰力同定位比不上ve8 但整體音樂感個氣氛我覺得flamenco舒服好多
都係兩隻取向都好唔同,flamenco取向比較接近VE6X2。
只係flamenco音場細啲,貼耳啲,不過帶少少染色冇VE6X2咁齋。
個人覺得VE8都係偏暖聲
bass對我黎講多左啲

試左幾分鐘就放低左
Fiio M9 同 ZX300a

點簡好? 淘寶價錢唔差遠
會聽streaming , M9行android , 300要經手機

因為一半時間會用藍芽,貪兩隻都有Ldac
300多啲Sony技術加4.4、靚ui
M9平幾舊,應有盡有、完全可以獨立用
flamenco咩取向,上網好似都多人吹奏
300A啦實冇死
想問吓refit等嘅時間係唔係同整耳機嘅時間一樣 因為想refit但係唔想等咁耐
無辦法
依家D 新歌第一時間擺上steaming service
等碟隨時要一年半載
想買個藍芽耳擴 而家睇緊xb10/ aqua+
想問下有冇巴打都有用藍芽耳擴可以比d suggestion
Fiio btr3,細細隻有ldac,都ok好聲㗎啦藍牙嚟講
Zx300買多一年保係要上網登記完再買定去門市買都得?
想問下cm 耳機硬模係咪比公模+耳綿隔音?
上網睇左好多人話cm硬模唔係咁隔音,只係在於舒服咁解,想請教下有cm嘅師兄

同埋cm一整就整中價個啲定都係入門開始?入門個啲三鐵cm我驚同一般個啲聽感分別唔大,上一級一跳又成6/7千蚊zzzzz
請問點玩最好?
有冇人玩過alo條gold 16
想問下sp1000更新咗係咪用到spotify嫁?我係service個list到搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞