[KPOP] 2018 KPOP討論區 (14)

1001 回覆
15 Like 10 Dislike
個人覺得唔好聽......
原來宇少今次回歸單月銷量過左4萬5
如果計銷量已經過左梨子差Gfriend少少 少左3個中國成員反而仲進步左 就黎入到女團上位圈
仲要拎埋1位tim
不過宇少大陸買專
由年頭個次得千幾二千隻 到今次有成萬五隻
唔知關唔關事
大陸買專 14年打後女團 得bp rv 宇少過萬 全部都係今年超過嘅
ddu du ddu du首歌無內涵
之前果d有?
內涵係指咩?
Ddu 係典型kpop口水歌
感覺上成隊冇特色,直頭係2ne1 2.0咁。
即係指首歌嘅歌詞有冇深層嘅意思。
其實呢樣唔關blackpink事,好多pop song聽/睇就過癮,但睇歌詞就另一回事。
冇內涵係方面kpop出現唔少,特別係洗腦歌。
呢啲歌一睇歌詞,離唔開話自己好靚仔/女,就係話自己好強勢,再唔係話歌迷好靚仔/女,呢啲歌我聽過唔少,但係好快聽厭。
睇歌詞一定要睇iu
得罪講句 要睇歌詞就唔睇kpop啦
而你話iu 我諗緊iu計唔計入依家既kpop入面
歌詞只有中文歌有深度 其他外語全部收皮
你睇唔明唔代表其他語言既歌詞冇深度
呢個年代仲邊有睇唔明既語言 將佢地同中文對比仍然差一班
咁係翻譯果個人唔夠深度
佢翻成文言文既話你係咪會覺得好有深度
咁係你唔明人地個culture 啫
Bp d歌歌詞全部都係姣婆叫春
唔知周偶定idol room佢地念詩咁念佢地自己首歌d歌詞全部恥力爆棚
咁公道講句 女團歌好多都叫春㗎啦
問題係ddu ddu 個編曲唔好聽啫
Bp擋晒所有子彈
咁上面話bp冇內涵就自然講bp架啦 陣間講其他女團又比人話
其實叫春應該係文化嚟
就好似廣東歌成日都無病呻吟咁
要做偶像團, 吸引幫後生仔女梗係要叫春la

果個年紀就係成世人叫春叫得最多既時候
感覺上韓國idol group好似非主打歌先會比較著重歌詞
Jennie 同楊生有冇扑過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞