耶撚請入

74 回覆
38 Like 3 Dislike
是咁的,早排小弟喺街俾傳教撚傳教,突發奇想基於好奇心諗咗啲問題,問翻條友,跟住佢話揾日再約,我唔鬼理佢了

以下係精選問題,求解答:
1)如何證明上帝存在,只能靠自己虛無的體會,沒有實體的方法?
2)如果上帝是無所不能的,為何仍需要基督徒傳教?衪不能直接用能力讓我們一出生就相信了嗎?
3)你們如何確定禱告能讓上帝聆聽到?衪又有否行動?每次天災(例如地震)過後都會有大大小小的禱告儀式,但死傷人數數目仍然增加,是否禱告根本無效?
4)世界上有不同宗教,例如佛教,印度教,伊斯蘭教,明顯地不同的宗教之間是互相衝突,但又堅持自己是正確,你又可以如何證明基督教是世上唯一正確的宗教,而不像你口中所說錯誤的‘其他宗教’?
5)如果上帝是全能全知,衪也應該知道最後夏娃會違背警告吃下智慧果,令人類因此背負原罪,即是上帝故意令人類遭受折磨?
6)比爾蓋茨用數百億美元救助貧苦弱小,推廣教育及醫療,但因為他不相信神,所以根據基督教教義,他死後要下地獄在永火中永不超生?
7)如果神讓世人擁有不受控制,真正的自由意志,那麽世間的一切又怎能是神的計劃?
8)如果上帝是全能的,為什麼要你在此想怎樣去解釋這些問題,而不是用他的能力去幫助你?

push
1. 證明到就係事實,就係科學唔係宗教,亦都唔需要「相信」,正如你唔會相信你月尾有糧出一樣。耶教有佢哋嘅根據同考古,但信唔信就取決於你

2. 照耶教意思係上帝想人參與喺其中,同神建立關係,所以先搵班二打六去做。

3. 唔理性嘅話咪講 feel,理性嘅話咪統計學囉

4. 神就係大撚晒,正如你都證明唔到拜嗰啲金銀銅像背後嘅能力係唔係真係撒但嚟。

5. 照耶經講,神俾你有犯罪嘅 option,但人類太蠢揀咗嗰個 option。

6. 耶經冇講過唔信穌哥一定落地獄,但穌哥講過信佢又真心悔改跟從佢就一定唔洗落地獄。

7. 無法證明,自由意志係釋經家普遍認同嘅講法。

8. 神俾你有智慧你唔用,吓吓問佢,唔通佢次次都會神打通靈上身咩
如果做每一樣野都會產生唔同平行世界,神既全知係道哂所有平行世界,而你就係生存係其中一個平行世界之中,即係人有自由意志選擇佢要啲咩,而唔同既選擇會產生唔同既世界,而神知道哂所有平行世界既所有野,包括過去未來,即係亞當夏娃冇食禁果嘅未來存在,全世界都係耶撚嘅未來存在,咁點解而家呢個世界亞當夏娃食咗禁果又唔係全世界都係耶撚啊,因為人有自由意志,樓主點睇?
耶和華​的​日子​臨到,就​像​賊​在​夜裡​來​到一樣。
點解耶和華​要比喻自己做賊?
堅係唔明你講緊乜
1)人有自由意志所以亞當夏娃食咗禁果又唔係全世界都係耶撚?
2)我唔係講緊平行世界喎,我係講緊我地依個世界,大家都有真正既自由意志,咁世界既發展又點可能會係神既計劃?
岩呀 搞死耶穌既都係信主既人
令到咁多人討厭耶穌
都係果啲口講大愛
講一套做一套
既法利賽人
如果有平行世界and有全知既神
1)係講緊而家呢個世界,係一個亞當夏娃食咗禁果又唔係全世界都係耶撚既世界
2)你講緊自己既世界,但神睇緊好多唔同既平行世界,所以平行世界都係佢計劃之內,明知個兩個蛋散禁果,又話係自由意志又係神既計劃。果兩個蛋散食唔食都係佢計劃之內,而佢食唔食係人嘅自由意志。
嗰兩個蛋散食唔食禁果都係神計劃之內,而嗰兩個蛋散食同唔食既選擇係佢地個人嘅自由意志。
如果係咁就唔算係自由意志啦,自由意志係不受外力控制或影響,你話我地既世界係其中一個平行世界,而且係神既計劃,即係我地的思想同做既決定一早已經內定好,我地冇自由去選擇,只係照住劇本演繹,咁依個就唔算真正既自由意志
自由意志係假概念黎
點解神要用喺聖誕用恐懼去令人畏懼而信佢?

點解人”有能力”去知道有賊既存在,但人都唔做防禦措施,因為人”信”其他人唔會做賊去偷野,所以如果人唔做賊唔偷野,就唔需要做防禦措施。而當人俾人偷野,佢就唔再信人,唔再信冇人偷野。

而樓主既意思就係,人”信”神,信神可以令人唔偷野,信神可以令世界冇邪惡,但人一樣會偷野,世界一樣有惡,所以人就唔信神。

再睇返呢段

“耶穌​預言​大多數​人​都​會​漠視​證據,不​肯​相信​人類​正​生活​在​最後​的​日子。毀滅​會​突然​臨到​惡人​身上,出​乎​他們​的​意料。那個​日子​會​像​夜間​的​賊​一樣​突然​臨到,令​大多數​人​措手不及。”

代樓主問,到底最root 既cause係咩?係人唔信神?定神唔值得俾人信?
1)即係證明唔到
2)但用人傳教就唔會100%既人都信佢既存在,又係神的考驗?
3)你想指出宗教是不理性的?
4)同上
5)但人類太蠢揀依個option唔係上帝既計劃黎咩?
6)耶經好似話要信主+做好事先唔洗落地獄
咁要睇睇”計劃”同”自由意志”係咩意思先

1. 我計劃自己而家去食晚餐,然後我去食左。
算唔算計劃內?算唔算有自由意志?

2.我計劃要去m記食晚餐,但m記裝修,然後我食左KFC

3.我計劃去食晚餐,而食晚餐有四個計劃,m記食2號餐,或者去KFC食1號餐,或者去譚仔食物演清湯走九牙,同埋屋企煎牛扒,最後我食左KFC一號餐

4.我計劃好一個月內女友黎m我就沖杯熱朱古力俾佢,係呢一個月內任何一日佢都有可能黎m,亦有可能唔黎,如果佢呢個月內冇黎,我就去買驗孕棒。最後其中一日佢黎左m我又沖左熱朱古力。

5.23條準備立法我就計劃安排一班人上街遊行阻止,23唔立我計劃一班人派傳單就話我阻止立法成功,就算立唔立我都有哂計劃。

6. 我計劃一年內,香港會落雨。
耶穌​預言​大多數​人​都​會​漠視​證據,不​肯​相信​人類​正​生活​在​最後​的​日子。毀滅​會​突然​臨到​惡人​身上,出​乎​他們​的​意料。那個​日子​會​像​夜間​的​賊​一樣​突然​臨到,令​大多數​人​措手不及。耶穌​警告​說,人子​臨在​的​日子(耶穌​在​最後​的​日子​以​上帝​王國​君王​的​身份​施行​統治​的​時候)會​好像​挪亞​的​日子:「洪水​以前​的​日子,人​又​吃​又​喝,又​娶​又​嫁,直到​挪亞​進​方舟​的​那​一​天。他們​毫​不​理會,直到​洪水​來​到,把​他們​全都​沖​走,人子​臨在​也​會​這樣。

(帖撒羅尼迦前書​5:2)
因為​你們​自己​清楚​知道,耶和華​的​日子​臨到,就​像​賊​在​夜裡​來​到一樣。

(馬太福音​24:37-39)
挪亞​的​日子​怎樣,人子​臨在​也​會​怎樣。38洪水​以前​的​日子,人​又​吃​又​喝,又​娶​又​嫁,直到​挪亞進​方舟​的​那​一​天。他們​毫​不​理會,直到​洪水​來​到,把​他們​全都​沖​走,人子​臨在​也​會​這樣。

呢D係個人靈性上嘅修養,唔信咪唔好信,最好就去拜神,拜下黃大仙拜下觀音啦
耶和華俾咗個機會你聽到上帝王國嘅消息,
果然,終結嚟到嘅時呢堆人措手不及
耶和華​的​日子​臨到,就​像​賊​在​夜裡​來​到一樣。
點解耶和華​要比喻自己做賊?
人明知道有賊,賊會偷嘢,卻唔相信賊會有一日上到你屋企,唔做防禦措施,到賊真係上你屋企偷嘢嘅時,一切已經太遲。
即係耶和華哈米吉多頓大戰嚟到要消滅所有統治者同惡人嘅時,呢班明知道/已經俾咗機會知道卻唔去理會嘅人,最後卻冇任何籍口

在​最後​的​日子,許多​人​都​專​愛​自己,貪愛​金錢​享樂,而​不​愛​上帝。——提摩太後書​3:1-5

仲有,世俗太多人自稱基督徒
有​敬虔​的​形式,卻​沒有​體現​敬虔​的​力量。你​要​避開​這樣​的​人(提摩太後書​3:1-5)
即係有形式上嘅返教會,但生活上冇敬虔嘅能力,假基督徒!!
點解神要用喺聖用恐懼去令人畏懼而信佢?

點解人”有能力”去知道有賊既存在,但人都唔做防禦措施,因為人”信”其他人唔會做賊去偷野,所以如果人唔做賊唔偷野,就唔需要做防禦措施。而當人俾人偷野,佢就唔再信人,唔再信冇人偷野。

而樓主既意思就係,人”信”神,信神可以令人唔偷野,信神可以令世界冇邪惡,但人一樣會偷野,世界一樣有惡,所以人就唔信神。

再睇返呢段

“耶穌​預言​大多數​人​都​會​漠視​證據,不​肯​相信​人類​正​生活​在​最後​的​日子。毀滅​會​突然​臨到​惡人​身上,出​乎​他們​的​意料。那個​日子​會​像​夜間​的​賊​一樣​突然​臨到,令​大多數​人​措手不及。”

代樓主問,到底最root 既cause係咩?係人唔信神?定神唔值得俾人信?
點解你好似簡單複雜化咗
我既意思係自由意志會導致未知既將來,所以不可能會係神既計劃
你既意思係宗教定義既自由意志並非真正既自由意志?
我既意思係所有未知既將來,都係神既計劃之內

7. 如果有部電腦,輸入哂一個人所有既property and parameter, 佢可以準確計算到呢個人之後會做咩。
算唔算電腦計劃內?算唔算人有自由意志?
未知同計劃係兩個意思完全相反既詞黎架喎

比起你不停舉例,我比較想知為何未知既野可以納入計劃之中
唔係舉例係問題黎 我係想知對樓主黎講,”計劃”呢個字嘅包含範圍可以去到幾廣

例如4. 今個月冇啪過,女友會黎m好正常,你唔想女友黎m個日佢燥底搞到自己無啦啦俾人鬧,你為咗自己唔會俾人鬧所以計劃沖熱朱古力俾佢,佢會唔會嚟M的個係未知嘅嘢,但係你亦可以合理推論佢係唔會黎,而佢唔黎可有好能係 左,如果冇黎m你知你唔會有理性去諗之後既事,所以你諗定冇黎m就買定棒驗先,可能係壓力大先唔黎呢。
咁算唔算計劃?
我唔知點答你好,因為你真係講得有啲1999,我唔係反對你問問題,但你問既問題可唔可以同主題關聯性強啲,你宜家係斟酌於計劃既廣泛性上,但一黎雖然世界既發展可以有唔同方向,但最後只有一種結果,而神既計劃=世界發展既方向,即係神既計劃係唔應該會有廣泛性,而係一種精確既計劃,二黎你真係扯遠咗,你定義緊計劃又關帽事同壓力咩事

或者可能會有其他人解答你
Sorry 呀,我後尾補返,我係打錯聖誕
我錯

我係想講
“點解神要用喺聖經用恐懼去令人畏懼而信佢?”

我覺得係個預言者既能力同信佢能否得救係independent

我預言係南非每過60秒,就代表有一分鐘過去,我講啱左,代唔代表我叫人信我,就可以快樂過生活,佢就可以快樂過生活?

因為佢預言係啱,愛享樂不愛上帝,就唔可以待人以善?愛上帝不愛享樂就會世界和平?因為佢預言啱我就信哂佢所有野?

因為佢係物理學諾貝爾得奬者,所以我跟佢買股票就實掂?

因為孔子思想可以教人向善,所以我向佢學點待人接物,因為我唔認為叫人做奴僕係好,所以我唔會學點做人奴僕,this is the root cause
Sorry 我扯遠左

我同意你呢句「而神既計劃=世界發展既方向,即係神既計劃係唔應該會有廣泛性,而係一種精確既計劃」

所以我先提出平行世界,因為所有平行世界都係個結果,而家你所在既世界只係其中一個個結果,而呢啲結果都係都係神精確既計劃內。甚至你可以話每一個平行世界都有本唔一樣嘅聖經,而呢啲聖經就係證明佢能夠知道晒唔同結果,只係你冇能力睇晒所有聖經。

一係你答左7題對你黎講算唔算計劃同自由意志先?
Eg.
1.算計劃,算自由意志
2.不算計劃,不算自由意志
.
.
.

1. 我計劃自己而家去食晚餐,然後我去食左。

2.我計劃要去m記食晚餐,但m記裝修,然後我食左KFC

3.我計劃去食晚餐,而食晚餐有四個計劃,m記食2號餐,或者去KFC食1號餐,或者去譚仔食物演清湯走九牙,同埋屋企煎牛扒,最後我食左KFC一號餐

4.我計劃好一個月內女友黎m我就沖杯熱朱古力俾佢,係呢一個月內任何一日佢都有可能黎m,亦有可能唔黎,如果佢呢個月內冇黎,我就去買驗孕棒。最後其中一日佢黎左m我又沖左熱朱古力。

5.23條準備立法我就計劃安排一班人上街遊行阻止,23唔立我計劃一班人派傳單就話我阻止立法成功,就算立唔立我都有哂計劃。

6. 我計劃一年內,香港會落雨。

7. 如果有部電腦,輸入哂一個人所有既property and parameter, 佢可以準確計算到呢個人之後會做咩。
算唔算電腦計劃內?算唔算人有自由意志?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞