Windows 10 十月更新災難仲未完:藍畫面死機、間唔中冇聲!

94 回覆
20 Like 0 Dislike
以前有用,最近好似失效。起身部機就自動無登入畫面,成個project save都未save屌佢
都搞掂的話
試下用外置Ubuntu去boot
跟住backup哂你d野之後再重設部電腦啦
近期我用chrome上網會忽然黑畫面等一陣又無事關唔關事
可能比人監視, 睇你係咪搞革命運動
一死機想救都冇得救
睇錯左十月股災
請問師兄最後點解決呢個blue screen問題?最近我都遇到 重裝之後問題依然存在
Ram 有超到?
DLLM 笑撚死
windows 出左幾多年話?
而家2019年都黎更個新都咁撚多問題
咩為之Ram超到?本身用緊8gb ram,用左年幾win10都冇事情,知道最近更新之後突然就藍mon不斷reboot bluescreen,更新display driver就throw system unexpected exception,del 左driver之後 就完全冇事,我google過,原來國外好多人都中過招..
“driver irql not less or equal”
Ryzen 平台較常見
多數係因記憶體超頻不穩引起
都有嘗試過手動set 過個內存分頁管理,set左limit都問題依然存在。而且現在又走左個page fault in nonpaged area
如果係超頻問題就要入 bios 搞
完全唔關 pagefile 事
有咩keywords or link 可以ref下
見你咁問相信你都冇點玩超頻
比較少...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞