Windows 10 十月更新災難仲未完:藍畫面死機、間唔中冇聲!

94 回覆
20 Like 0 Dislike
Windows 10 更新完炒driver炒windows炒到連D Safe Mode reset/recovery都救唔返
結果成部由頭裝過

自此我裝完第一件事就係改policy, 唔俾windows 自動更新要我手動確認先俾下載
點樣先可以關咗個window10更新? 成日話要更新之後一關機就更新
windows 7 得返年幾命, 到左2020 年1月14日就EoL唔會再有更新
咪又係焗你上win 10

同埋新CPU都唔support win 7, 仆街M$
習慣熄Mon唔關機十日八日先Reboot一次
而家個更新正常返未?唔敢Reboot住
有冇辦法停止關機自動更新? 顯示已Download
我而家係COMMAND果度打 "SERVICES" > 拉到最底 WINDOWS UPDATE
入到去第一頁有得STOP同DISABLE既野全部捺哂佢.

不過隔一排 (大約一星期後) 佢又會自己開返個UPDATE, 好撚煩. 不過總好過次次熄完機之後第2日開機又要等佢戇鳩鳩咁裝更新到92% FAIL, 之後BOOT N 次搞成兩個幾字先開到機.

最後, 我屌你老母陷家鏟呀 WINDOW, 9月個廢閪UPDATE已經夠廢, 10月都仲未撚FIX到, 仲要繼續強制人UPDATE果下真係好撚臭閪
閂service冇用, 佢識自己起返

正確做法係改windows group policy BAM 左auto update

改左之後windows update就咁

不過Home 版M$收走左gpedit.exe, 係冇得改group policy
我就係HOME版, 冇得搞
9月中時忍冇可忍上網睇下有冇方法搞搞個UPDATE佢, 結果有D鬼佬網就話要改某D FILES CONFIG, 有D就話單佢舊野裝完就冇事. 諗諗下都係博唔過, 所以先用SERVICE呢個方法捱左成個月. 而家唔知仲要等幾耐先可以正常返
依家有d公司行PC server 時,都唔升window 10,好多都留係window 7
講還講, 唔好引人出黎
就算幾伏都唔用 linux

就知 windows 幾大魅力
Do you know what is Steam Play?
你講緊linux版?

點解你會覺得我唔知?

自己堆遊戲試過哂

有唔少係開到但狂彈

仲有嘅就係效能低windows 好多

垃圾window10
因為Steam Proton就係正正為咗run DX12 games under Wine而設計,我唔明點解你會話硬食win 10
win10 1607 ltsb 版 表示從來唔更新 windows update收皮啦
咪就係因為佢仲未stable囉

我好多遊戲都玩唔到

玩到都低 performance

甚至彈鳩我機

相比之下 win10 我打機確實好過用 linux steam play
目前嚟講都係要硬食 win10

linux steam play 仲未成熟

勉強人用冇意思㗎
嚇得我
早幾日先新機落地
就blue screen話driver irql not less or equal
琴日又bluetooth有問題
我仲以為係自己問題
irql not less or equal 似 ram oc 問題
呢啲唔係魅力, 係硬食
我都係成日俾佢佢更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞