Windows 10 十月更新災難仲未完:藍畫面死機、間唔中冇聲!

94 回覆
20 Like 0 Dislike
有用戶反映在更新後電腦出現了WDF vilolation的藍色死亡畫面,還有用戶安裝更新後,聲音驅動程式消失或無法運作,致使電腦無法出聲。

Windows 10十月更新釋出後災難頻傳,除了刪光用戶檔案,周末還接連傳出驅動程式不相容或更新錯誤,導致部份用戶電腦出現藍色死亡畫面(Blue Screen of Death)、沒有聲音等大小問題

https://www.ithome.com.tw/news/126406
雖然微軟表示沒有發現KB 4464330任何安裝問題,然而周末有用戶在Reddit、推特和微軟討論區安裝KB 4464330版後,聲音驅動程式就不見或無法運作,或是電腦偵測不到聲音輸出裝置。

從用戶討論看來,問題出在KB 4464330中的SST Smart Sound Technology 驅動程式未正確更新,受影響者涵括搭載Intel及RealTek晶片的PC用戶。

在問題解決前,有用戶建議到「裝置管理員」中更新驅動程式即可排除問題。至於刪除用戶檔案的問題,微軟上周已經找出元兇,修補程式目前正在開發人員頻道測試中,微軟表示沒問題之後才會恢復正式部署。
win10 係咩國家it 狗寫ga
機都開唔撚到更佢老母driver咩
死撚咗audio driver
我冇死,其實仲衰,係bluetooth 狂斷
兩個禮拜前死完wifi
上個禮拜到audio
應該差唔多到bluetooth
我係一上1809就 bluetooth 出事
要打機就只可以含淚用 windows
win7 冇事
遲早你如果要打機,而啲遊戲又support dx12,你都係要硬食 win10
Windows XP 無事
用 xp 不如用 linux
打機用console打咪得
console 如 ps4 好多遊戲都鎖死 30fps,或者 60fps 但畫質一般,呢點明顯 pc 好好多,有多少少錢一定砌返部 pc 嚟玩,畫質同流暢度一試真係好難返到轉頭...

PS4 獨佔就話冇計要焗住買,PC 同 PS4 版都有嘅遊戲點解仲要攞苦嚟辛買PS4版呢??
識貨

如果唔係冇64bit key, 我都會用下
我用緊獨立sound card所以無事
部laptop休眠之後個monitor就變晒一條條黑白線,要插hdmi去另一個mon先用到
屌我部腦上個禮拜開始無聲
Down左個音效卡 第日又刪走又無聲
依家仲要有時擺部腦唔郁15分鐘又重新開機
我反而係搞到個ram 有事,原本兩條8gb ram, 更新完 係咁撞程式,桌面不停閃, 最後試下蚊左其中一條ram 同熄埋win10 個自動更新先無事.....
好彩仲係1803
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞