2019 quit u retake dse and rejupas 朋友

535 回覆
71 Like 13 Dislike
了解 phy math想上5要做幾多年
M0要5淨係DSE都夠 明 同 熟個FORMAT緊要啲 做得多唔等如有用

利申 M0 5 RETAKING
仲有求考評局高抬貴手唔好再搞咁多新意思
2019唔好難過2018
retake jj lm
平時PP MC穩定40以上 佢18年嗰份咁玩鳩我
做到鳩縮
而家再返做dse core 其實2017已經開始明顯難左
2018直接突破天際
之後phy同m1都無心機鳩考
phy你識唒點用formula list堆野sub數知道同埋佢地各自既單位(單位其實係好重要既提示)已經有至少lv 4
再上要記hard facts
我覺得lv5 or above paper 2開始變得好重要(特別係mc成日會出D你唔多care既hard facts撚死你),差cutoff 1分 1粒*
通識又唔係好知唔知個溫習方向 求屌醒
舊年祼考拎3路過
其實今時今日仲有乜科係食LS
用一科拉高best 5 自問中英文唔係特別有優勢
但好似好多科都無weighting
例如poly有唔少得x7
你攞條5都只係比中文3多少少

你take乜elective同aim乜野先,無weighting就hea考all in其他野啦
Education有penalty.. (好似)計過數未
裸考4
建議唔好自己溫 快啲跟個名師
有咩名師/私補推薦
我drop咗一科去讀APL 另一個選修就係physics 我aim CU philosophy /japanese studies
同班入mbbs/mbchb個幾件全部燈塔marco
APL ,其實CU呢2科睇唔睇APL同LS

不過你既認中英文渣又無m1/2又得1(+1個APL)個elective..
唔係中英文高分既話好危喎
中英文你會唔會有d推薦名單 兩科都係坐2望3嗰隻
佢哋d分無話邊科比重大d 但英文潛規則都知要4
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/dseIntro
當CU睇APL,你最高都係換算得4分
自己算一算其他科要攞幾多分
我知啊 依家每日都去自修室贖罪 但係個方向又好迷茫
打去faculty到問下佢肯唔肯講睇唔睇APL同LS啦
真心未聞有邊間U會睇乙/丙類科目...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞