19/20 副學士 Non-jupas專區 (2) 記得準備好哂先交申請

1001 回覆
37 Like 6 Dislike
教院 year2 想報senior entry
push
AIS PPP 都係搏下 打定輸數
UST HKU CU Polyu Cityu Mech Offer god
UST chemistry offer god
UST ee
想問下HKU 係咪唔使upload reference letter?
想問下各位CCCU 應用中文 gpa 3.2 報咩ugc 較穩陣? Year1 or year3 entry都得
只求有書讀
same
第一次in city個陣就覺得幾好唔錯
個prof無叫我地自我介紹 直接拋條題目出黎俾我地討論 當時有6個人 差唔多討論左半個鐘
其間見到我地無野講 就換左第二條相似既問題 一共換左三條 可想而知其實你諗唔到既野人地都未諗到黎答 (因為我地6個人都deadair哂 無人出聲 個prof先換問題)

至於英文方面 我就覺得自己英文都不過不失 始終能力有限 得2
用simple sentence 唔正既口音 that that this is etc...
但係overall黎講係比起平時present正常好多
同埋我唔知其他大學係咪都係咁 我都係in過兩間大學
city個邊唔太鐘意好formal既討論 姐係唔鐘意dse個種 ... 佢地唔鐘意例如我好認同你講法 之後拋自己個point出黎 因為班prof係一邊問問題 一邊聽人地討論 再無啦啦插嘴 再問問題(單獨問) 我唔知其他科係咪咁 我自己就係咁啦
bu就係唔討論 拋完問題出黎每人只可以答一次

然後bu interview個日 係一間大房入面in
坐會議室個d枱 好長好大張個d
3個prof坐對面 我同另外三個女仔坐另一邊
跟住有個女仔係枱底偷睇電話 睇完self intro跟住再用Google search題目 (我好後悔當時無學佢咁做...)
in bu個陣 覺得好大壓力 可能因為間房又大左(city個間好細的=平時office咁大左右)
同埋因為其餘個三個女仔都好似好勁 講英文好叻
所以我覺得bu in得好差。。

btw 補充少少 poly個到由頭到尾我都無收到offer 乜都無 最後就not successful

另外就係 見到都有巴絲打問personal statement
我自己就隨意咁寫 因為之前asso做功課個陣有寫過personal statement 有tutor幫我改過
直接拎左個份再自己執執 加加減減少少野就當係PS直接upload上application system
開頭係寫自己想報依間大學 依一科
中間就開始寫自己依兩年黎讀過咩 學過咩 做過咩實驗 field trip 等等
最後個段就補充多次自己好想入到依一科 同埋將來既career係咩

(我本身有報到ust 但最後無交到錢 因為覺得自己好差好廢 費事浪費金錢去報唔會收我既大學 )
太長唔quote,
咁如果我想報ais 同crim 咁個personal statement 個version 未唔一樣?? 報每一科交一篇 定一篇搞掂所有科?

我之前報既4科都相似
只係一開頭個段改左少少
跟住中間又改左少少 當然你無理由話我想報商科係因為之前我有讀過chemistry掛
但係我內容係大約一樣 係因為我報既所有科都係相似
唔知ais同crim既分別係邊 如果真係好extreme 咁緊係要大執OR成篇再寫過

我自己係同一篇 再係每句句子入面細改 因應我報既科而去改
e.g. 我報chem, 我唔會話自己去左field trip 反而寫多d我做過咩實驗
e.g. 我報env sci, 我唔會話自己做左好多實驗 反而寫多d我去過咩field trip
就係咁
gpa幾多?
有無ching 分享yr2入poly /hku civil既經驗
Hello絲 讀書繼續比心機啊
奉勸大家 英文真係好緊要 interview 會見晒真章
趁未開始interview 真係操下oral communication, 非常影響non jupas

利申 eng lv3碌入cu 英文繼續俾直入果堆屠到仆街要惡補
HD social work (暫時sem1+2) cgpa 3.1

報bu social work yr3定yr1較隱陣?

另外有無ching知道教大psy yr3平均收幾多分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞