💳 信用卡討論區 (55) 貼link搵食過主 年費免問 大學生發問前睇#1 1001開post

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問下有咩銀行係一定要三個月糧單先批卡?
有兩個月 Intern 單 想申請卡
Flyer 用大法開會易D
唔FLYER啦
搵張野食東亞日咪算
同VP同級
又無VS
無資產係香港
今次咁串嘅
你年年都簽到8,9萬係今年無都唔留你
反而我識個fd剩係用張卡來交下月費無做其他野,打上去佢照同佢waive左
係咪佢blue cash未夠數想推啲人過去
不過我都諗緊明年cut 唔cut張ae好,今年第一年食迎新,明年就算佢肯waive都好似無乜大用咁,我本身係年中有得炒下iPhone 先會大洗一兩次, 同埋睇落佢又唔似多優惠過人

係喎巴打想問下如果Marco polo 唔夠分比佢cancel左,再用呢張AE卡apply過仲駛唔駛比入會費?
但想問下大法係咪都要睇多次糧單?
有佢幾張卡食東亞日應該都係一個人得一個QUOTA?
暫時仲係迎新期所以用緊AE多,之前我得張hsbc 連戶口送嘅advance visa ,我無乜卡 ,本身都駛唔到咁多錢
張ae卡唯一好處就係今年叫送四次priority pass比我,但好似都無乜點用得著
同屋企人/FD子去旅行, PP就有用
但得4次
而且去嘅地方都係plaza premium
一係就係啲我呢世都唔知有無機會去嘅AE lounge
唔用都會過期啦, 而且得一年期用(用永續法), 差唔多。
點永續法 ?唔太熟呢啲

我好少旅行,一年都唔知飛唔飛到一次
有冇邊度可以睇到dbs compass dollar d交易紀錄
其實有D搞唔清
cxae plaza premium任用係限HK?

pp係全球可以俾同行用?
2018年你主卡, 女朋友/屋企人附屬卡
2019年調轉玩
即每年都可以入Plaza Premium lounge+4張PP

一年飛一次仲好, 用鬼晒啲PP去, 唔使慳
CX AE Elite可以入Plaza Premium Lounge
PP可以入指定Lounge
一係試下夜晚再打多次搏下另一個CS?
已經有位 CS 幫我話 cut 咗佢,唔留人。
之前有用佢買啲電器同用佢旅行,簽唔夠都簽到8/9萬,但無可能年年都買咁多電器喇

個CS主動建議叫你cut卡
直頭明趕人走

我諗版友你無謂吃回頭草吧

有時見版友講o既關於爭取免AE卡年費o既case
係只用AE簽左少少就畀waive
究竟係咪真?
PP可惜得一年,舊同事用citi 就爽有無限次
plaza premium我有張hsbc business master 都已經有得無限入 ,張AE真係唔知仲續唔續好(假設佢肯幫我waive)
以我有限嘅理解係Plaza premium 係自己開lounge,佢係唔同地方嘅機場,包括香港都開左自己嘅lounge。

PP就好似一間提供lounge 服務嘅公司,你用pp嘅會藉就可以access到同佢有簽約嘅lounge,而係香港你用pp嘅話就係會比你入plaza premium lounge,但係美國啲機場等無plaza premium 嘅地方佢就好似同其他lounge 嘅供應商合作入其他lounge,類似咁。

但如果你張卡就算講話無限次入plaza premium 都未必真係間間plaza premium 都入得,最後都係要問返發卡機構你想去嗰個機場有無得用張卡入 例如Sydney 嗰個機場應該得AE黑卡同白金先入到
同問, 有無人可以開心分享個人經歷有咩會影響tu??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞